Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: obiektywy - kiedy mnożymy przez x 1,6

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

hehe.. zwlaszcza, ze tym razem nie bluzglalem
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    no tak, ale skad teraz mamy wiedziec jakiego to slowa nie mozna uzywc?
    Już "wy" dobrze wiecie o co chodzi ;-) Krwawa dyskusja powtarzająca się na prfc mniej więcej co dwa miesiące :-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nawet w najtanszych malpkach podawana jest prawdziwa ogniskowa optyki, a nie ekwiwalent..

krasnalek
    Guest

Domyślnie

nie wiem czy dobrze rozumiem, czyli jak ogniskowa jest 100mm - to obiektyw przybliża tak, jakby miał założone szkło 160mm (czyli jest w stanie bardziej przybliżyć) ?
    czy jak ma ogniskową 100mm, to przybliża tak jak szkło 100mm, a 160 to coś innego (co?)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krasnalek
    nie wiem czy dobrze rozumiem, czyli jak ogniskowa jest 100mm - to obiektyw przybliża tak, jakby miał założone szkło 160mm (czyli jest w stanie bardziej przybliżyć) ?
    czy jak ma ogniskową 100mm, to przybliża tak jak szkło 100mm, a 160 to coś innego (co?)
    A czy ogniskowa teleskopu zmienia sie w zaleznosci od tego, czy patrzy przezen 5-letnie dziecko z malymi oczami, czy stary pryk z galami jak krowa? ;-) Taki sam wplyw na ogniskowa obiektywu ma rozmiar sensora.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

moze czas wprowadzic zolte kartki za brak googlowania i uzywania opcji szukaj ? nie mowie ze ja jestem idealny, tez jestem leniwy, ale wiedzac ze grozi jakas kara bym moze sie zmobilizowal wpierw anizeli zapytal
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    A czy ogniskowa teleskopu zmienia sie w zaleznosci od tego, czy patrzy przezen 5-letnie dziecko z malymi oczami, czy stary pryk z galami jak krowa? ;-) Taki sam wplyw na ogniskowa obiektywu ma rozmiar sensora.
    Akurat jest na odwrót.:smile:
    Małe dziecko ma zdolność do rozszerzenia źrenicy do 7-8 m a stary pryk z uwagi na "zmęczenie materiału" do 4-5 mm.
    Ale to tylko nasza przysłona oczna ,"matryca" i "procesor" są raczej podobne u homo sapiens.
    Przynajmniej rozmiar ,zdolność obliczeniowa bywa różna.

Kat widzenia a co za tym idzie "powiększenie" obrazu zależą przy danej stałej ogniskowej wyłącznie od rozmiarów elementu rejestrującego.
    50 mm dla kompakta to tele ,dla małego obrazka - standart a dla średniego formatu to szeroki kąt.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Darek_b - cofnij sie do mojego posta i postaraj sie go przeczytac jeszcze raz... tym razem ze zrozumieniem ;-)
    Pisalem o wplywie (a wlasciwie jego braku) rozmiaru materialu swiatloczulego na wlasciwosci ukladu optycznego... nie o tym, jak ten mateiral swiatloczuly rejestruje obraz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Zrozumiałem i wiem o co Ci chodziło ,tylko przykład trochę chybiony więc starałem się to naprostować.
    Taki mały OT.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów