Cytat Zamieszczone przez Hyhon Zobacz posta
liquidsound
Wiesz kolego co ci powiem: Zaczynasz mnie powoli denerwować!
Łatwo jest wytykać błędy. Jak sam zauważyłeś to forum jest dla amatorów. Nawet jak ten sprzęt za rok znajdzie sie na Allegro to co? Przez ten rok wiele sie nauczę i zdobędę nowe doświadczenie, a to chyba o to chodzi bo dzięki doświadczeniu stajemy sie POWOLI lepszymi fotografami.
Jedyne czego się nauczysz, to tego, że ciemne zumy z dużym zakresem ogniskowych do ślubów się nie nadają. Tego samego mogłeś nauczyć się przyjmując do wiadomości rady kolegów, ale, z niezrozumiałych dla mnie przyczyn, wolisz się tego nauczyć przez skopanie komuś zdjęć ślubnych.

Jestem przekonany że ty też kiedyś pisałeś na takim forum i zadawałeś pytania które dla starych wyjadaczy wydawały się dziecinne, ale dla ciebie były one ważne.
Bardzo możliwe, i pewnie, w przeciwieństwie do Ciebie, potraktował te rady poważnie.

Robiąc te fotki bardzo sie staram, na tyle ile moge do każdego podchodzę indywidualnie.
Tego starania nie widać na zdjęciach. Zabrałeś się za coś o czym nie masz pojęcia, pstrykasz jak popadnie nie mając podstawowej wiedzy na temat robienia zdjęć. Słusznie Ci ktoś doradził że lepiej byś zrobił przeznaczając część budżetu na solidny kurs fotografii.

Moja praca zostaje doceniona nie tylko przez kase bo ona nie jest najważniejsza. Liczy się uśmiech i zadowolenie mlodych po obejrzeniu zdjęc. Miło mi jest jak wchodzę do mojej galerii, a mam ich kilka i czytam pozytywne komentaże oraz słowa pochwały dla mnie. To właśnie się liczy nie kasa.
Twoje zdjęcia są kiepskie technicznie, czy Ci się to podoba czy nie, oferując klientom usługę której nie potrafisz wykonać oszukujesz ich, bez względu na to czy podobają im się Twoje zdjęcia czy nie. Gdybyś chciał uczciwie postawić sprawę, powinieneś poinformować młodych na wstępie że zdjęcia które od Ciebie dostaną będą tej samej jakości co zdjęcia dowolnego wujka focącego dowolnym kompaktem, tylko wtedy nie sądzę że ktoś by chciał ci płacić za coś co może mieć za darmo. Fotografa na ślub wynajmuje się po to żeby robił lepsze zdjęcia niż wujek kompaktem, Ty tego, jak na razie, nie potrafisz.

Proponuje ci żebyś zamiast tak krytykować moje zdjęcia dla odmiany spróbował w nich doszukać się czegoś pozytywnego. Czegoś co zmotywuje mnie do dalszego rozwoju. Skoro ludzie przychodza do mnie i proszą żebym im zrobił fotki na slubie bo ktoś ich mnie polecił to znaczy że im się podoba i musi być w nich coś fajnego.
To ja proponuję Ci na początek żebyś przestał używać automatycznego trybu, masz przyzwoite body a używasz go jak idiotenkamery, co dobitnie świadczy o tym że nie masz pojęcia o robieniu jakichkolwiek zdjęć, a co dopiero ślubnych.

Jeszcze jedno, to że wywaliłeś zdjęci które podlinkowałem, wiele nie zmieni, podałeś linka do 2 galerii, musiał byś je całe wyczyścić żeby się nie wstydzić.