Chciałbym żebyś potraktował to co napisze naprawdę serio i nie jako wrzut.
Ale może zaczne od tego że ludzie którzy widząc wcześniej twoje stwory godzą się na to żebyś uwiecznił ich najważniejszy dzien w życiu są albo niewidomi, albo niespełna rozumu albo mają gdzieś jak to będzie uwiecznione. To co zobaczyłem przeglądając twoją galerie to po prostu jakaś masakra. Lampa prosto w twarz, straszne momenty złapane ludzie jacyś sztywni.. nei wiem zero klimatu i zero techniki zdjęć.
Wezmę w obroty coś co poprostu jest jak dla mnie nie do ogarnięcia jak można zrobić takie zdjęcie... Do robienia zdjęć najpierw potrzebna jest wyobraźnia potem dobre oko potem umiejętności a na sam koniec dobry sprzęt który będzie potrzebny aby urzeczywistnić to co powstało Ci w głowie, i jeśli masz tylko jedna z tych rzeczy to powstają takie twory : http://hyhon.getphoto.pl/index.php?i...&lang=pl&lim=0 - zobacz jak Ci ludzie wyglądają na tym zdjęciu ? Każdy sztywny, z minami jak rodzina Adamsów.. Zdjęcie przepalone na maksa .. T.R.A.G.E.D.I.A.

Co do tych 10 tys złotych to wydałeś je w najgorszy możliwy sposób, bo jeśli myślisz o tym żeby robić zdjęcia w kosciele to podstawą są jaśne szkła. Nie mówie że od razu masz kupować 50/1.2, 85/1.2, 35/1.4 i 135/2. Ale zoom jakiś ze stałym światłem 2.8 byłby dobry do początkowego rozbudowywania. Jeśli kupujesz cropa to wiadomo 17-50, jak FF to 28-75. Jeśli crop to ognisowe do 85 będą Ci tylko potrzebne, nie sądze że wykorzystasz coś dłuższego. Do tego kupiłbym 85/1.8 i dobrą lampę. Wybór 18-200 to jak dla mnie amatorszczyzna totalna. Do tego powieliłeś sobie ogniskowe kupując 17-70....
Wyrzuciłeś w błoto 10 tys złotych, kupiłes naładowane bajerami drogie jak pies body kiedy za to mógłbyś mieć 5D czyli pełną klatkę, która jest marzeniem wielu. Weź to oddaj do sklepu, i kup taki zestaw jaki kazdy Ci polecał, jasny zoom z jakimiś stałkami i średniej klasy body.
Tak to jest jak sie wchodzi do sklepu i ufa się sprzedawcy a nie ludziom którzy mają pojęcie o sprzęcie.

Aha, więcej dystansu do komentarzy ludzi.. bo naprawde jest jeszcze ogrom pracy przed Tobą. Ja kodakiem dx7590 robiłem lepsze zdjęcia niż ty sprzętem za 10 kawałków.

Powodzenia w nauce, i pracy z aparatem a w szczególności w sklepie przy wymienianiu sprzętu.