Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 143

Wątek: Mam do wydania 10.000 złotych Canon EOS 50D

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    5d i 50/1,8.Posluchaj starszego pana i przeszło 50-lat fotografii. :smile:
    Zaawansowany użytkownik 40D popiera "starszego Pana".

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

500D/grip
    17-55 IS
    Sigma 20/1.8 lub 30/1.4
    Canon 85/1.8
    430EX
    sandisk sdhc 2x4GB

5D
    50/1.8
    24-70L
    430EX
    the silence is deafening

Koroviov
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Podłączę się do tematu bo mam podobny dylemat. Mam do wydania, mniej wiecej podobną kwotę i mam dylemat

wolałbym używane ze względów finansowych

50d
    17-55 is
    85 1.8
    580 ex II
    (coś jeszcze- nie mam pomysłu co)

5d
    24-70L
    85 1.8
    580 II

na początku skłaniałem się ku opcji pierwszej, teraz chyba jednak ku 2 opcji. Zastosowanie to troche zarobkowe, troche hobbystyczne- portret, architektura, krajobraz. Jak myślicie- co lepiej spełni swoje zadanie. Bylbym wdzięczny za rady- szczegolnie tych, ktorzy mieli podobne dylematy

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Koroviov Zobacz posta
    Witam,
    Podłączę się do tematu bo mam podobny dylemat. Mam do wydania, mniej wiecej podobną kwotę i mam dylemat

wolałbym używane ze względów finansowych

50d
    17-55 is
    85 1.8
    580 ex II
    (coś jeszcze- nie mam pomysłu co)

5d
    24-70L
    85 1.8
    580 II

na początku skłaniałem się ku opcji pierwszej, teraz chyba jednak ku 2 opcji. Zastosowanie to troche zarobkowe, troche hobbystyczne- portret, architektura, krajobraz. Jak myślicie- co lepiej spełni swoje zadanie. Bylbym wdzięczny za rady- szczegolnie tych, ktorzy mieli podobne dylematy
    Mam oba zestawy - bez 85. Zdecydowane polecam 5D - szczególnie do ślubów. Do tego kupe innych zabawek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Na czym opierasz opinie o szumach z 40 a 50D? Z tymi szumami to BZDURA sprawdzałem osobiście z miclesem. to samo szkło, ten sam frame, ta sama kompensacja naświetlania, taki sam pomiar światła. Wynik jest taki, że szum jest taki sam i tyle. Różnica jest tylko taka, że 50-tka ma większą matrycę i można dostać większy wydruk. Dopiero tam się zaczną różnice. Na kompie czy na odbitkach do 15x21 żadnej różnicy nie zobaczysz - chyba, że pod lupą.

Co do Kingstona to racja - sypią się. Mi się wysypała i po tym omijam z daleka.

Piszesz, że zrobiłeś już 5 ślubów. Piszesz w pierwszym poście, że chcesz jasne szkła - no normalne. To jakim cudem w ogóle zastanawiasz się nad szkłem 18-200?? O_o skoro to na długim końcu ma 6.3 a żeby się dało w ogóle używać to trzeba przymknąć do 11 chyba :-P

No niestety za niecałe 5k nie dostaniesz porządnych szkieł w zakresie 17-130
    Najlepsze wyjście to 17-55/2.8 + 85/1.8 ew. 24-105/4 L ale to ne masz szerokiego kąta ani jasno też za bardzo nie jest. Na ślub moim zdaniem 2.8 to już maks. Kościoły w naszym kraju głównie stare i ciemne są.
    Przepraszam a robiłeś testy porównawcze na Rawach czy w 50D włączyles SRAW a w 40D RAW? czy może na jpg z puchy? Bo dla mnie jednak róznica delikatna jest. Co do obiektywu 17-55. dobre szkiełko ale jak bym mial robic kolejny zakup to zdecydowal bym sie na 16-35 - wiem róznica cenowa - ale jaka jakość no i na FF jak znalazl.
    Ostatnio edytowane przez adi760303 ; 01-04-2009 o 17:39 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

a ja widzałem jak ktoś robił białą Elką zdjęcia na ślubie
    -bo najważniejsze -żeby obiektyw był biały,aparat czarny,na pasku pisało Canon-no i Grip dla podkreślenia wielkości.Do tego jak najwięsza torba...
    Lampa jak najbardzie-w moim mieście jest ołtarz podświetlony jakimis halogenami-nie idzie zrobić zdjęcia -bo albo ludzie "za ciemnii"...albo reszta prześwietlona...bez 35 mm można się obejść

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    e tam
    Ceny ostatnich ofert z działu Sprzedam:

5D na gwarancji - 4800
    używany 35/1.4 - 3500
    nowy 85/1.8 - 1500
    SUMA: 9800 zł

Fakt, trzeba śledzić oferty na bieżąco, ale można się zmieścić w 10 000.
    ciekaw gdzie ta 35-tka ja nie widzę :-P Żeby na nią trafić to trzeba długo polować - jak pisze MM-architekci. I jedynie uzywka - na nowa bez szans.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Wprawdzie wprost to nie jest napisane, ale mam nieodparte wrażenie że chodzi o sprzęt nowy i zapewne z fakturą VAT.

@Janmar: Chciałeś napisać 50/1.4, prawda? :-)
    Jak na fakturę to chyba najlepiej spełniający oczekiwania napisane w poście 1 zestaw to wg. mnie:
    40D - ok 2800
    bg-e2n - ok 650
    17-55 2.8 IS - ok 3300
    85/1.8 - ok 1500
    430exII - ok 900
    wychodzi ok 9150 zostanie jeszcze na akcesoria(karty, torba itp.)

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    a ja widzałem jak ktoś robił białą Elką zdjęcia na ślubie
    -bo najważniejsze -żeby obiektyw był biały,aparat czarny,na pasku pisało Canon-no i Grip dla podkreślenia wielkości.Do tego jak najwięsza torba...
    Lampa jak najbardzie-w moim mieście jest ołtarz podświetlony jakimis halogenami-nie idzie zrobić zdjęcia -bo albo ludzie "za ciemnii"...albo reszta prześwietlona...bez 35 mm można się obejść
    Gripa jeszcze nie mam. Torby też tylko plecak, a używam 70-200 na ślubach... Fajnie się nim portretuje i można chwycić emocje. Spróbuj podejść z 50mm to od razu się wszyscy zasłaniają jak płaczą itp. Napewno nie kupiłem tego szkła dla jego koloru obudowy... Możesz sobie takie komentarze darować
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    ciekaw gdzie ta 35-tka ja nie widzę :-P Żeby na nią trafić to trzeba długo polować - jak pisze MM-architekci. I jedynie uzywka - na nowa bez szans.
    Cytat Zamieszczone przez MM-Architekci
    zeby kupic za tyle 35 to cud , i czekanie , polowanie , nadzieja ze czlowiek bedzie tym pierwszym

wiem co mowie bo od dawno poluje na 35
    http://canon-board.info/showthread.php?t=45642 kto szuka nie błądzi. dało się kupić za 3,5k
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Hyhon
    Guest

Domyślnie

No fajnie, dzieki za sugestie. Przechodzę z nikona d60 na canona
    Czemu uważacie że d5 jest lepszy niż d50 do ślubów. D50 jest teraz bardziej dostępny na rynku.
    Na jakiej firmy obiektywy patrzeć Tamron, Canon czy Sigma
    Pierwszy przynajmniej 18-55 f,2,5
    Drugi żeby zrobić sobie zbliżenie to 18-130
    Czemu nie jesteście za 18-200 to podobno jeden z najbardziej uniwersalnych obiektywów

No i myślę o tej lampie: Speedlite 430 EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hyhon Zobacz posta
    No fajnie, dzieki za sugestie. Przechodzę z nikona d60 na canona
    Czemu uważacie że d5 jest lepszy niż d50 do ślubów. D50 jest teraz bardziej dostępny na rynku.
    Na jakiej firmy obiektywy patrzeć Tamron, Canon czy Sigma
    Pierwszy przynajmniej 18-55 f,2,5
    Drugi żeby zrobić sobie zbliżenie to 18-130
    Czemu nie jesteście za 18-200 to podobno jeden z najbardziej uniwersalnych obiektywów

No i myślę o tej lampie: Speedlite 430 EX II
    o zgrozo...

a znasz dobre szklo 18-200 ? bo ja zadnego...

5d , 50d , inna numeracja niz u nikona

a czemu 5d jest lepsze od 50d ? coz ekhm , to jest pelna klatka , nie chce bron boze cie obrazac , ale skoro nie wiesz jaka jest zaleta pelnej klatki nad cropem to najwyraznie jakos dla ciebie jest na dalekim planie poprostu

to samo odnosnie 18-200 , to sa spacerzoomy tragiczne na tak trudne warunki jakie czesto gesto sa w kosciele
    no comment...

Hyhon
    Guest

Domyślnie

Ja mam już za sobą z 5 ślubów i miałem 55 i to jest za mało miałem też 130 i juz było lepiej. Te portrety też wychodzą lepiej z daleka nie lubię się pchać młodym pod nos

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów