Cytat Zamieszczone przez spikysiy Zobacz posta
ArekLodzPl ... Co chciałeś osiągnąć: "Ehh - amatorszczyzna...", chciałeś pokazać na forum jaki jesteś super...
Co do Twojej wypowiedzi. Pewnie nie znam się na wszystkim jak wiele osób na tym forum, ale możesz mi wyjaśnić jedną rzecz. Po to jest to forum m.in., aby ludzie z większym doświadczeniem dzielili się nim z innymi. Napisałeś: " osoby, które się znają na rzeczy skorzystają ze spektrofotometru, który daje jedyne wymierne korzyści i dzięki niemu profile ICC można między bajki włożyć"... Czyli uważasz, ze jak korzystasz ze spektrofotometru to już nie potrzebne są profile? Dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedź?
pozdrawiam
Oczywiście że wówczas nie będą ci potrzebne profile - no bo i po co. Spektrofotometr daje ci dokładny pomiar składowych koloru, jaki musisz ustawić później na monitorze. Ważne jest natomiast by lab miał zainstalowany odpowiedni profil dla danego typu papieru. Wiem to z doświadczenia i potwierdził mi to ostatnio spec od labów Fuji, który jest jednym z dwóch najlepszych serwisantów Fuji w Polsce - facet ma bardzo dużą wiedzę z dziedziny fotografii i obróbki zdjęć.
Sorki za tą "amatorszczyznę" ale większość ludzi myśli że profilem ICC załatwią sobie lepsze fotki z laba. Chcesz - proszę bardzo mogę ci przesłać na maila profil do Fuji Frontier 340. Zainstalowałem go kiedyś w komputerze i nie byłem zbytnio zadowolony z rezultatów. Mimo wszystko kalibracja kolorów "na oko" przyniosła lepsze rezultaty, potwierdzone później pomiarami spektrofotometrem