Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Fotolaby - różnej jakości odbitki z tego samego pliku. WIelki problem

Widok wątkowy

spikysiy
    Guest

Domyślnie

A ja napisze tak.
    Ja kupiłem kalibrator do monitora i dalej fotki miały inne kolory. Było to wkurzające, kiedy zdjęcia dopieszczałem na komputerze, a odbierając zdjęcia "krew mnie zalewała".... Raz odłożyłem aparat na tydzień i nie chciało mi się robić zdjęć.

To samo zdjęcie wywołane za każdym razem bez korekty, w różnych labach miało inne kolory. Na jednym czerń była zielonawa, a na innym niebieskawa (nie byłem tylko w dwóch fotolabach). A ja miałem "wyregulować" swój monitor do ich nie skalibrowanego fotolabu (żenujące). W jednym labie uzyskałem info, że kolory na odbitce, zależą od: "kolorów na monitorze fotolabu" - ręce opadły. Oczywiście pytałem się o profil ICC, ale dla tych ludzi było to dziwne, że w ogóle zadaje takie pytania. W jednym uzyskałem odpowiedź: "aktualnie nie mamy tego w sprzedaży".
    Wina źle wywołanych zdjęć, w większości wypadków to wina niewyedukowanego personelu obsługującego lab. Oczywiście podstawa to skalibrowany Wasz monitor.
    Ja obecnie już nie będę korzystał z usług fotolabu. Kupiłem Epsona P50, do tego CISS i zamówiłem profil drukarki (tusz/papier). Ja jestem zadowolony. Takiej ostrości nigdy nie uzyskałem na odbitce z fotolabu.
    Dobra rada poparta doświadczeniem. Zanim oddacie zdjęcia do wywołania zapytajcie się czy można uzyskać profil ICC fotolabu. Jeżeli uzyskacie odpowiedź negatywną to szukajcie dalej.
    Ostatnio edytowane przez spikysiy ; 18-12-2009 o 14:54

Uprawnienia umieszczania postów