Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Fotolaby - różnej jakości odbitki z tego samego pliku. WIelki problem

denver
    Guest

Domyślnie

chodziło mi bardziej o model
    a przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna dość dobra drukarka http://www.ceneo.pl/944696

Domyślnie

Koledzy mam drukarkę Epson 7880 ( szer. druku 61 cm) używam org. tuszy i papieru ale koszty wydruku są jeszcze nadal duże. Jakość zdjęć z drukarki naprawdę jest dobra ale plik naświetlony na maszynie ma inne to coś !
    Ilu fotografujących tyle opinii.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    He...... coś o pseudo fotolabach wiem... ostatnio pan z laboratorium w moim mieście tak mi skopał prawie 50 fotek:
    i tez mówilem BEZ KOREKCJI !!!
    lewa po wywołaniu - prawa plik do wywołania

http://images41.fotosik.pl/93/fbbcc846ed3b274a.jpg

sa to cropy....

Pomijając zafarb pomarańczowo rudawy to zdjęcia które były mętne jako tako wyszły, zdjęcia które były ładne, ostre są postrzępione...

OTO co potrafią znawcy przez duże W.
    No fajowo, że powiedziałeś bez korekcji lecz czy wcześniej zainstalowałeś profil barwny tej maszyny w swoim kompie i skalibrowałeś monitor :rolleyes:

Coś już napisał

Domyślnie

czy lab konwertuje automatycznie wysłany im plik do swojego profilu czy tez pozostawia bez zmian osadzony w nim profil, W obu przypadkach może być konieczne użycie innych ustawień w podglądzie (custom setting) w PS Odznaczenie lub zaznaczrnie Preserve RGB numbers

Uzależniony

Domyślnie

Od kilku lat walczę z różnymi fotolabami i dopiero niedawno trafiłem na taki który przyzwoicie oddaje kolory (http://fotobajka.com/zdjecia_online.php). Bywało tak że wywoływałem celowo to samo zdjęcie na kilkunastu labach i każde było do niczego(i każde inne kolorystycznie). Z tego względu że związany jestem zawodowo z dużym procentem zakładów fotograficznych na dolnym sląsku to miałem szanse pomarudzic im troche. Okazuje się że większć nie ma wogóle pojęcia o co chodzi a reszta przyznaje się do tego że skoro 95% odbiorców jest zadowolonych to po co grzebać przy labie. Są tez tłumaczenia że papier przeterminowany albo stary lab. Szukałem najpierw problemu po swojej stronie, w obróbce, w kalibracji monitora itd. Okazuje się że nie w tym problem. Nawet "mniej" dostrojony monitor nie wpłynie na az tak drastyczną różnicę w kolorach po wywołaniu. Największy problem to żółcie i zielenie. Większość wiosennyk krajobrazów to póżniej krajobrazy jesienne a rażące w oczy rzepaki to na zdjęciu ponure pomarańczowe kwiatki. Szkoda że tak duzo zdjęć przez te lata zniszczyłem, za duża kasa żeby od nowa albumy zapełniac.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ja się ma szczęście, że jakiś lab nie grzebie ciągle w ustawieniach to można wywołać fotkę nic nikomu nie mówiąc, po tym do tej fotki dopasować mniej więcej monitor i resztę już robić na tym ustawieniu monitora.
    Co ważne - inaczej wyglądają barwy w dzień a inaczej przy sztucznym oświetleniu, piszę również o monitorze.

A tak na marginesie - drukowanie na drukarkach jest bez sensu, przecież to w ogóle inny proces jest. Niech se ktoś zobaczy stare wydruki jakie są piękne po paru latach
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem podobny problem, w końcu zdecydowałem się na jeden zakład (Agfa Image Center we Wrocławiu na ul. Jedności). Dysponują profilem do Photoshopa, przygotowuję pliki do wywołania i przesyłam Internetem z adnotacją: REPRO. Ważne też są wymiary odbitek, podają je co do milimetra np. 15x23 cm to naprawdę jest 6 cali na 9 cali czyli 6 x 2,54 cm = 15,24 cm
    na 9 x 2,54 cm = 22,86 cm; naświetlają z rozdzielczością 400 DPI. Oczywiście monitor musi być poprzednio skalibrowany. Jestem z tej współpracy zadowolony.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czy ktos może zna jakiś lab w Łodzi który postara się o kolorystyke fotek w wydruku. Ostatnio otrzymałem takie fotki, że aż chciało sie płakać - niektóre fotografowane twarze były wręcz brązowe. Potworne nasycenie barw tłumaczyli marteriałem jaki im dostarczyłem. Co o tym myśleć, fotki na ekranie (jpg) mają "normalną" kolorystykę i jakość monitora nie moze mieć aż tak dużego wpływu na róznicę miedzy jpg a wydrukiem.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Domyślnie

Kalibracja monitora się kłania.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sprawdzałem te zdjecia na róznych monitorach, różnice oczywiście były ale były one znikome, wszystkie w szerokich ramach akceptowalnosci. Natomiast wydruki z labu nie mieszczą sie zupełnie w moim rozumieniu choćby "najszerszego akceptowania". Zdjecia nie były też "PSute", wszystkie ustawienia były wyłącznie z poziomu aparatu.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów