Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: Fotolaby - różnej jakości odbitki z tego samego pliku. WIelki problem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=76 tu jest to najlepiej wyjaśnione

Wyszukiwaczka Kolaja jest rewelacyjna - podała właściwy post już w pierwszym linku. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-12-2009 o 18:44

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Dopiero zaczynam rozpoznawać pewne zagadnienia z dziedziny fotografii cyfrowej i próbuję je ciągle przykładać do zasad rządzących akustyką. Zdziwić się można ile podobieństw występuje w tych, jakże różnych dziedzinach...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że w dobrze prowadzonym labie, gdzie pilnuje się codziennej kalibracji, chemii, kalibracji przy zmianach papieru itp, itd... do celów fotografii AMATORSKIEJ w większości przypadków (zdjęcia z wycieczki czy imienin u "Cioci Zuzi") można oddawać zdjęcia w sRGB. Jeśli pliki są poprawnie przygotowane na skalibrowanym monitorze to końcowy efekt MUSI być zadowalający. Jeśli nie jest to jest zwykle niechlujstwo labu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamilone Zobacz posta
    Problem z narzuceniem korekcji przez Frontierę pojawia się również gdy oddajemy zdjęcia do labu w formacie Tiff. Nawet gdy laborant zaznaczy że dane zdjęcia mają iść bez korekcji to maszyna i tak tę korekcję włączy. Warto gdy oddajemy pliki w tym formacie zaznaczyć to, a laborant powinien wtedy zwrócić uwagę aby ręcznie przy każdej fotce korekcję wyłączyć. W praktyce bywa różnie.
    Wystarczy F10 i korekcję albo jest włączona albo wyłączona. Jeżeli masz BMP nie ma możliwości automatycznego włączenia się auto- korekcji, trzeba przerobić na JPG i wtedy takie cuda się dzieją. Od 6 lat siedzie przy Froci i troszkę wiem o co kaman.

Jeżeli jest dobrze skalibrowany monitor, i wszystko jest OK. z papierem i chemią, nie ma bata że coś nie tak wyjdzie.
    Do ściągnięcia na W-wę

http://www.profilab.pl/site/01_icc.html

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 22-12-2009 o 22:14
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Sprzed półtora roku (błyszczący dla Frontiera na Dzikiej)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna Awatar hazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Od 6 lat siedzie przy Froci i troszkę wiem o co kaman.

Jeżeli jest dobrze skalibrowany monitor, i wszystko jest OK. z papierem i chemią, nie ma bata że coś nie tak wyjdzie.
    Do ściągnięcia na W-wę

http://www.profilab.pl/site/01_icc.html

Pozdrawiam
    Niesłychane! To profilab od półtora roku obsługuje całą Wa-wę i to na jednym papierze, to jest monopol Panie Laborancie !

Pozdrawiam świątecznie
    ... i nie mam czasu robić zdjęć

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez denver Zobacz posta
    ja mam lab i dbam o jakość i porównywalność. Są laby gdzie nie chce im się codziennek kalibracji robić bo po co papier marnować, każdą nową rolka papieru też trzeba pzetestować, a wiem że nie wszyscy to robią. U mnie może nie jest najtaniej, ale mam klientów którym naprawde zależy na jakości. Zresztą po to kupiłem maszynę żeby w końcu mieć dobre odbitki
    Szczerze polecam odbitki z firmy DENVER www.NetFotoLab.pl - w Lublinie lepszej jakości drodzy forumowicze nie znajdziecie, przeszedłem już przez te wszystkie lubelskie laby, a zaczeło sie gdy wpatrzyłem się w obraz Eizo CG211 wtedy wiele zrozumiałem jak powinna wyglądać profesjonalna odbitka

DENVER tak trzymaj - jakość dla mnie jest priorytetem!!!

pozdrawiam,
    Cezary Zieliński
    Ostatnio edytowane przez CEZAREUSZ ; 23-12-2009 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost
    Regulamin pkt 8.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów