Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Fotolaby - różnej jakości odbitki z tego samego pliku. WIelki problem

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Oczywiście że wówczas nie będą ci potrzebne profile - no bo i po co. Spektrofotometr daje ci dokładny pomiar składowych koloru, jaki musisz ustawić później na monitorze. Ważne jest natomiast by lab miał zainstalowany odpowiedni profil dla danego typu papieru. Wiem to z doświadczenia i potwierdził mi to ostatnio spec od labów Fuji, który jest jednym z dwóch najlepszych serwisantów Fuji w Polsce - facet ma bardzo dużą wiedzę z dziedziny fotografii i obróbki zdjęć.
    Sorki za tą "amatorszczyznę" ale większość ludzi myśli że profilem ICC załatwią sobie lepsze fotki z laba. Chcesz - proszę bardzo mogę ci przesłać na maila profil do Fuji Frontier 340. Zainstalowałem go kiedyś w komputerze i nie byłem zbytnio zadowolony z rezultatów. Mimo wszystko kalibracja kolorów "na oko" przyniosła lepsze rezultaty, potwierdzone później pomiarami spektrofotometrem
    Amatorszczyznę to Ty odwalasz póki co... Nie lab ma mieć zainstalowany profil kolorów tyko ma mieć stworzony profil kolorów dla tej konkretnej maszyny i papieru. I większość ludzi myśląca że profilem ICC załatwi sobie lepsze fotki z laba ma rację, jeżeli ten profil jest wygenerowany tak wyżej. A z tym spektrofotometrem to możesz wyjaśnić co dokładnie się z nim robi (poza tym że mierzy składowe koloru - i co dalej ?) ? Bo używasz tego jako słowo-klucz a niespecjalnie z jakimś sensem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Amatorszczyznę to Ty odwalasz póki co... Nie lab ma mieć zainstalowany profil kolorów tyko ma mieć stworzony profil kolorów dla tej konkretnej maszyny i papieru. I większość ludzi myśląca że profilem ICC załatwi sobie lepsze fotki z laba ma rację, jeżeli ten profil jest wygenerowany tak wyżej. A z tym spektrofotometrem to możesz wyjaśnić co dokładnie się z nim robi (poza tym że mierzy składowe koloru - i co dalej ?) ? Bo używasz tego jako słowo-klucz a niespecjalnie z jakimś sensem...
    Ty cymbał jesteś i w dodatku bardzo niedouczony - nie mam zamiaru z tobą dyskutować bo twoje pojęcie o fotografii jest jak widać niewielkie

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ty cymbał jesteś i w dodatku bardzo niedouczony - nie mam zamiaru z tobą dyskutować bo twoje pojęcie o fotografii jest jak widać niewielkie
    Ładnie się kolega zaprezentował - z reguły jak się mało albo nic nie wie to się w ten sposób odpowiada albo pisze że "znajomy z bardzo dużą wiedzą". Na Twoim miejscu też bym nie dyskutował...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Ładnie się kolega zaprezentował - z reguły jak się mało albo nic nie wie to się w ten sposób odpowiada albo pisze że "znajomy z bardzo dużą wiedzą". Na Twoim miejscu też bym nie dyskutował...
    Wiesz co... napisz mi tylko jedno. Czy masz wykształcenie fotograficzne i posiadasz dyplom jakieś szkoły z tej dziedziny, czy jesteś tylko samoukiem-amatorem. Jeśli masz to wówczas możemy porozmawiać jak równy z równym. Na razie nie mamy o czym gadać.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Wiesz co... napisz mi tylko jedno. Czy masz wykształcenie fotograficzne i posiadasz dyplom jakieś szkoły z tej dziedziny, czy jesteś tylko samoukiem-amatorem. Jeśli masz to wówczas możemy porozmawiać jak równy z równym. Na razie nie mamy o czym gadać.
    Ale odpowiedz na moje pytania zamiast pytać o szkoły, bo na razie zamiast na temacie skupiasz się na sypaniu inwektywami... Konkretnie o to co się robi ze spektrofotometrem bo cały czas nie raczyłeś napisać...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

spikysiy
    Guest

Domyślnie

Ważne jest natomiast by lab miał zainstalowany odpowiedni profil dla danego typu papieru.
    Właśnie.... ja w swoim poście zaznaczyłem, że laby w których ja byłem nie mają pojęcia co to profil ICC, a jeżeli mają to i tak to olewają. Więc jaki jest sens, żebym kalibrował swój monitor do ich niesprofilowanej maszyny. Znalazłem lab, który poważnie podchodzi do sprawy, w Krakowie www.fotograf.net.pl.

Ty cymbał jesteś i w dodatku bardzo niedouczony
    Forum to nie miejsce do obrażania, tylko do wymiany opinii.

Z doświadczenia życiowego (ale zabrzmiało) wiem że dyplom nie jest wyznacznikiem wiedzy. Często ludzie bez dyplomu więcej wiedzą od tych ludzi z dyplomem. [nie traktuj tej wypowiedzi personalnie]

... i osoby, które się znają na rzeczy skorzystają ze spektrofotometru, który daje jedyne wymierne korzyści i dzięki niemu profile ICC można między bajki włożyć.
    No, ale z jakiegoś powodu spektrofotometry mają załączone oprogramowanie do generowania profili ICC i z jakiegoś powodu ludzie wydają od 1700 do kilkunastu tysięcy złotych, aby kupić to i żeby im to służyło m.in. do generowania profili.
    Co do regulowania monitora poprzez jego składowe RGB, to jeszcze nigdy mi się nie udało tak dobrze skalibrować. Jeżeli Tobie się udało to ok, mi nigdy. Ja najpierw reguluje za pomocą RGB temperaturę barwową, a potem generuje profil, który przypisuję do monitora.
    Ostatnio edytowane przez spikysiy ; 19-12-2009 o 12:04

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Czy ja mogę prosić o objaśnienie, bo jestem prosty kowal artystyczny, zajmujący się akustyką i oświetlaniem małych scen. Czy taki zestaw do kalibracji monitora nie składa się przypadkiem ze spektrofotometru przede wszystkim?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W DOBRYM labie (nie typu MediaMarkt) puszczamy jedną odbitkę bez korekcji, zabieramy to zdjęcie i w domu porównujemy odbitkę z tym co widzimy na monitorze i jeśli są różnice kręcimy poszczególnymi składowymi kolorów w monitorze, jasnością i kontrastem. Za 2-3 razem takiej kalibracji powinno być OK. Sprawdzałem tego typu ustawienia ze spektrofotometrem i zgodność barwy była na poziomie 98%. Dzięki temu zawsze zdjęcia mam w punkt.
    Oczywiście że wówczas nie będą ci potrzebne profile - no bo i po co.

...Wiem to z doświadczenia i potwierdził mi to ostatnio spec od labów Fuji, który jest jednym z dwóch najlepszych serwisantów Fuji w Polsce - facet ma bardzo dużą wiedzę z dziedziny fotografii i obróbki zdjęć.

O Bosze!!!! To jest gorzej niż amatorszczyzna bo to opowiadanie bajek, legend i przesądów ludowych. Wytłumacz mi co ma znajomość fotografii do wiedzy o profilach ICC i ich wykorzystaniu.

Ale odpowiedz na moje pytania zamiast pytać o szkoły, bo na razie zamiast na temacie skupiasz się na sypaniu inwektywami... Konkretnie o to co się robi ze spektrofotometrem bo cały czas nie raczyłeś napisać...
    Pewnie, zdaniem naszego uczonego kolegi, trzeba sobie kupić spektrofotometr, żeby zrobić sobie samemu profil labu a lab potem i tak spartoli bo np. nie pilnują chemii...

Jak czytam posty w stylu "ustaw se monitor do odbitki" to chce mi się wyć i łazić po scianach. To aż boli.

Jest prawdą, że spektrofotometr zrobi lepszy profil od kolorymetru. Na monitorach Wide Gamut kolorymetr ma problemy. No ale jak ktoś pisze banialuki podpierając się "własnym dośwaidczeniem" i rozmową z serwisantem to.... aż ręce opadywują.

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Czy ja mogę prosić o objaśnienie, bo jestem prosty kowal artystyczny, zajmujący się akustyką i oświetlaniem małych scen. Czy taki zestaw do kalibracji monitora nie składa się przypadkiem ze spektrofotometru przede wszystkim?
    Moze być własnie tańszy zestaw czyli kolorymetr. EyeOne i podobne to kolorymetry właśnie. Czornyj gdzieś na forum zamieścił obrazek różnic w pomiarach. Jak znajdę to podlinkuję.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-12-2009 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

spikysiy
    Guest

Domyślnie

Tak, ale taki zestaw ma albo kolorymetr albo spektrofotometr.
    Link gdzie kolega Czornyj wyjaśnia dokładniej różnice: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=39627&page=2 (trzeci post od końca)

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Czy taki zestaw do kalibracji monitora nie składa się przypadkiem ze spektrofotometru przede wszystkim?
    Jak najbardziej - lub kolorymetru (tańsze).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów