Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Fotolaby - różnej jakości odbitki z tego samego pliku. WIelki problem

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja sie zastanawiam, w czym ma przewage lab, nad nowymi modelami drukarek CANON'a lub EPSON'a, w dwoch wariantach:
    - amatorskim (np. PIXMA iP 4600, od 377 PLN)
    - zawodowym (np. PIXMA PRO 9500, od 2 790 PLN)

Czy chodzi o koszt eksploatacji? Czy podane przeze mnie drukarki trzeba co jakis czas uzywac nawet bez potrzeby (problem zaschnietych dysz), sa slabej jakosci? Cos innego?

Powod mojego pytania jest taki - skoro widac, ze nie tak prosto dostac z labu co sie oczekuje -nie prosciej (i w sumie taniej) dolaczyc do swojego workflow rowniez etap drukowania?
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

prościej? wręcz przeciwnie - dochodzi jeszcze kalibracja drukarki ze względu na papier i tusze
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale przynajmiej we wlasnych rekach, nie?
    Czyli lepsza kontrola i przewidywalnosc, zakladajac uzycie oryginalnych nosnikow i tuszy.
    Ale moze sie myle... Sam od lat nie mam drukarki, zastanawiam sie po prostu nad jej zakupem.
    Pozdrawiam!

denver
    Guest

Domyślnie

Jasne że lepiej mieć swoją maszynę i wszystko pod kontrolą, jak chcesz nabyć coś przyzwoitego za rozsądne pieniądze to polecam:
    http://www.allegro.pl/item639062296_...0_a3_w_wa.html

Jak będziesz jechał na oryginalnych tuszach i papierach Epsona to luz, jak nie to koniecznie trzeba oprofilować drukarkę, a z jakością też może być różnie.

Maxon: to na fajnej maszynce pracujesz Dużo dobrego słyszałem o tym algorytmie Fuji do amatorki.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

epsona mozna tak z 1k taniej kupic... http://www.ceneo.pl/1544095

denver
    Guest

Domyślnie

chodziło mi bardziej o model
    a przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna dość dobra drukarka http://www.ceneo.pl/944696

Domyślnie

Koledzy mam drukarkę Epson 7880 ( szer. druku 61 cm) używam org. tuszy i papieru ale koszty wydruku są jeszcze nadal duże. Jakość zdjęć z drukarki naprawdę jest dobra ale plik naświetlony na maszynie ma inne to coś !
    Ilu fotografujących tyle opinii.

Uzależniony

Domyślnie

Od kilku lat walczę z różnymi fotolabami i dopiero niedawno trafiłem na taki który przyzwoicie oddaje kolory (http://fotobajka.com/zdjecia_online.php). Bywało tak że wywoływałem celowo to samo zdjęcie na kilkunastu labach i każde było do niczego(i każde inne kolorystycznie). Z tego względu że związany jestem zawodowo z dużym procentem zakładów fotograficznych na dolnym sląsku to miałem szanse pomarudzic im troche. Okazuje się że większć nie ma wogóle pojęcia o co chodzi a reszta przyznaje się do tego że skoro 95% odbiorców jest zadowolonych to po co grzebać przy labie. Są tez tłumaczenia że papier przeterminowany albo stary lab. Szukałem najpierw problemu po swojej stronie, w obróbce, w kalibracji monitora itd. Okazuje się że nie w tym problem. Nawet "mniej" dostrojony monitor nie wpłynie na az tak drastyczną różnicę w kolorach po wywołaniu. Największy problem to żółcie i zielenie. Większość wiosennyk krajobrazów to póżniej krajobrazy jesienne a rażące w oczy rzepaki to na zdjęciu ponure pomarańczowe kwiatki. Szkoda że tak duzo zdjęć przez te lata zniszczyłem, za duża kasa żeby od nowa albumy zapełniac.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ja się ma szczęście, że jakiś lab nie grzebie ciągle w ustawieniach to można wywołać fotkę nic nikomu nie mówiąc, po tym do tej fotki dopasować mniej więcej monitor i resztę już robić na tym ustawieniu monitora.
    Co ważne - inaczej wyglądają barwy w dzień a inaczej przy sztucznym oświetleniu, piszę również o monitorze.

A tak na marginesie - drukowanie na drukarkach jest bez sensu, przecież to w ogóle inny proces jest. Niech se ktoś zobaczy stare wydruki jakie są piękne po paru latach
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem podobny problem, w końcu zdecydowałem się na jeden zakład (Agfa Image Center we Wrocławiu na ul. Jedności). Dysponują profilem do Photoshopa, przygotowuję pliki do wywołania i przesyłam Internetem z adnotacją: REPRO. Ważne też są wymiary odbitek, podają je co do milimetra np. 15x23 cm to naprawdę jest 6 cali na 9 cali czyli 6 x 2,54 cm = 15,24 cm
    na 9 x 2,54 cm = 22,86 cm; naświetlają z rozdzielczością 400 DPI. Oczywiście monitor musi być poprzednio skalibrowany. Jestem z tej współpracy zadowolony.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów