Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Fotolaby - różnej jakości odbitki z tego samego pliku. WIelki problem

denver
    Guest

Domyślnie

takpoprostu: kamil odpowiedział ci częściowo. A ja tak od siebie dodam że lab ma masę ustwień i jako ustawienia podstawowe są ustawione z korekcją. Laborant puszczając zdjęcia, nie tyka ich a zdjęcia i tak są edytowane przez maszynę. Inaczej tez robi się fotki amatorskie inaczej dla zawodowców Mnie współpraca z labami w moim mieście czasami tak wkurzała że sam kupiłem sobie laba

Awatar gosiaQ
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Hmmm... Poza tym dochodzi kwestia ustawień przez instalującego lab-takich podstawowych, no i specyfikacji danego laba. Frontiera robi inaczej niż Noritsu np. Generalnie trzeba poszukać zakładu, który z chęcią pokaże możliwe opcje wywołania i laborant powie co korygował ewentualnie. Wszystko można dogadać. Tylko trzeba chcieć. Ja np. mam nawet pootwierane dodatkowe kanały dla fotografów ślubnych, w których korekta jest inaczej zapisana niż w amatorce. Dodatkowo sama koryguję każde zdjęcie z osobna. Tak mnie nauczono i jakoś nie umiem "walić masówy". Poszukaj dobrego zakładu a na pewno Ci pomogą.

Domyślnie

Będę obstawał przy swoim. Jak w labie wyłączę korekcję fotki są takie jak przyniesiony oryginał ( pomijam dobrze skal. monitor ). Robię to od kilku lat na dobrym sprzęcie i nie ma problemu , fakt że maszyna (lab - popularnie zwany ) - maszynie nierówna , biorę pod uwagę firmowe i w miarę nowe .

denver
    Guest

Domyślnie

Maxon, na czym robisz ?? Ja pracuję na Noritsu i pomijam grzebanie w konfiguracjii koloru ale nawer DSA czyli nasycenie , kontrst i otrosć ustawiam sobie dla wszystkich odbitek jako domyślne i teraz puszczone u mnie na N i w innym zakładzie na takiej samej maszynie też na N będą się różniły.
    Jak przychodzi do mnie nowy zawodowiec to robimy wspólnie odbitki i jeśli ma dobrze skalibrowany monitor to tylko czasami na gęstości zdejmę.
    Ja mam maszynę ustawioną pod ślubnaki, ale fakt można by zrobić dodatkowe kanały dla amatorki

Domyślnie

Pracuję na Frontier 500 , maszyna ma system Intelligence Image , co to daje , ano podnosi ostrość , wysycenie barw , kontrast ,itp. to jest taki algorytm którego nie mogę rozgryść ale do prac amatorskich jest super , do naświetlania zakładówki , prac profes. wył. ten program i maszyna naświetla prawie jak powiększalnik , bez korekcji.Tak , że jest możliwe naświetlenie plików bez ingerencji i klienci współpracujący są zadowoleni.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja sie zastanawiam, w czym ma przewage lab, nad nowymi modelami drukarek CANON'a lub EPSON'a, w dwoch wariantach:
    - amatorskim (np. PIXMA iP 4600, od 377 PLN)
    - zawodowym (np. PIXMA PRO 9500, od 2 790 PLN)

Czy chodzi o koszt eksploatacji? Czy podane przeze mnie drukarki trzeba co jakis czas uzywac nawet bez potrzeby (problem zaschnietych dysz), sa slabej jakosci? Cos innego?

Powod mojego pytania jest taki - skoro widac, ze nie tak prosto dostac z labu co sie oczekuje -nie prosciej (i w sumie taniej) dolaczyc do swojego workflow rowniez etap drukowania?
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

prościej? wręcz przeciwnie - dochodzi jeszcze kalibracja drukarki ze względu na papier i tusze
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale przynajmiej we wlasnych rekach, nie?
    Czyli lepsza kontrola i przewidywalnosc, zakladajac uzycie oryginalnych nosnikow i tuszy.
    Ale moze sie myle... Sam od lat nie mam drukarki, zastanawiam sie po prostu nad jej zakupem.
    Pozdrawiam!

denver
    Guest

Domyślnie

Jasne że lepiej mieć swoją maszynę i wszystko pod kontrolą, jak chcesz nabyć coś przyzwoitego za rozsądne pieniądze to polecam:
    http://www.allegro.pl/item639062296_...0_a3_w_wa.html

Jak będziesz jechał na oryginalnych tuszach i papierach Epsona to luz, jak nie to koniecznie trzeba oprofilować drukarkę, a z jakością też może być różnie.

Maxon: to na fajnej maszynce pracujesz Dużo dobrego słyszałem o tym algorytmie Fuji do amatorki.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

epsona mozna tak z 1k taniej kupic... http://www.ceneo.pl/1544095

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów