Witam.
Problem polega na autofocusie... naciskam spust aparatu a obiektyw jakby chciał ruszyć, jednak nic się nie dzieje oprócz tyknięcia...
Pomocy![]()
Witam.
Problem polega na autofocusie... naciskam spust aparatu a obiektyw jakby chciał ruszyć, jednak nic się nie dzieje oprócz tyknięcia...
Pomocy![]()
30D + 17-40 4L + + 70-200 4L 580EX
sprawdz czy nie przestawiłeś sobie przełącznika na MF...potem styki. Czy na innych szkłach jest oki..??
AF 100%. Chce ruszyć słychać tyknięcie ale nie daje rady.
na 70-200 wszystko działa ok.
sprawdz czy tak samo sie zachowuje kiedy skierujesz szklo w gore albo w dol.. rozumiem ze reczne ostrzenie tez nic nie daje - skala stoi w miejscu, blokuje sie ??
Z początku miałem coś takiego, że jak ręcznie ostrzyłem (krecilem w lewo prawo) to często potem AF śmigał. Teraz już na to nie reaguje.
Na 5D sprawdzałem i to samo.
aaa no i ręczne ostrzenie działa![]()
tak czy inaczej chyba zostanie Ci serwis..
to moga byc ostatni podrygi silniczka - dziala MF bo chyba z tego co sie orientuje 17-40 moze ustawiac ostrosc przez mechaniczne przeniesienie pierscieniem (czasem jest tez elektroniczne i wtedy w ogole jest kupa bo nic sie nie da ustawic - krecisz pierscieniem a skala ani drgnie).. podobnie bylo w moim przypadku - na zytniej wymieniono mi caly uklad AF.. ew. cos sie w srodku poluzowalo i blokuje af, kabelek siepoluzowal, ale to Ci chyba powiedza dobpiero na Żytniej :-?
no okW jaki sposób mogę dostarczyć im obiektyw ?
jak jest na gwarancji to wysylasz na ich koszt.. jesli nie to na swoj.. wszystko masz na http://www.e-csi.pl/procedura_wysylki/