Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Timer remote zna ktos?

joljolblabla
    Guest

Domyślnie Timer remote zna ktos?

http://www.allegro.pl/item585987192_...d_tc_80n3.html

http://www.phottix.com/ (chodzi o ten po prawej o nazwie Nikos)

Mam pytanie czy ktos z Was zna powyzsze urzadzenie?

-Mam kilka pytań odnosnie funkcji tego gadzetu np.

-czy dziala jak zwykly wezyk spustowy tzn po wcisnieciu przycisku spustu do polowy nastawia ostroc i ekspozycje? i czy mozna strzelac seria i pojedynczo uzywajac jak zwykly wezyk?

-Czy ta funkcja interwalu pozwala zaprogramowac np. nastepujaca akcje:
    Po zadanym opoznieniu(np po 20 minutach od ustawienia funkcji) aparat rozpocznie wykonywanie zdjec np przez godzine - w ciagu tej godziny bedzie robil co, zalozmy, 2 minuty serie 10 ujec ?

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Miałem coś podobnego TAKIE COŚ

Tak, może działać jak najnormalniejszy wężyk za 30 zł.

A ta pozostała część... miałem taki - ale nawet raz z tego nie skorzystałem bo nie było mi potrzebne, ale mniej więcej powinno robić jak piszesz. Wykonuje zdjęcia co jakiś czas przez jakiś czas. Ale ktoś mądrzejszy w tej materii musi się wypowiedzieć
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jezeli dziala tak samo jak oryginalny Canona to mozna:
    - ustawic poczatkowe opoznienie dla zdjecia/akcji
    - ustawic odstep pomiedzy kolejnymi zdjeciami w serii wyzwalanej z pilota (taki sam dla calej serii)
    - ilosc zdjec w serii o wyzej ustawinym odstepie pomiedzy fotami
    - czas naswietlania kazdego zdjecia w serii (powyzej sekundy) jezeli aparat jest na B

Jakby sie uprzec to mozna:
    - ustawic aparat w tryb seryjny (dajmy na to 6kl/sek)
    - ustawic na pilocie czas naswietlania 1 sek
    - odstep pomiedzy fotami 10 sek (na pilocie)
    Aparat wykona wtedy serie x zdjec w ciagu sekundy (zalezy z jakim czasem naswietlania) i usnie na 10 sek. Potem powtorka.
    .

joljolblabla
    Guest

Domyślnie

Dzieki wielkie ale zeby sie dobrze zrozumiec jeszzce raz:

-ustawiam opoznienie calej akcji np za 30min (czyli caly program zacznie dzialac po 30min od wlaczenia funkcji)

-kiedy zaczyna dzialac to przez nastepna np. godzine(badz 2 lub trzy..w zaleznosci od ustawienia) aparat co np. 10 minut wyzwala serie np. 12zdjec (niejako budzi sie co 10minut by zrobic serie 12zdjec)

- tu od razu pytanie co do tej serii - chodzi mi o serie aparatu (tzn. aparat robi np. 6klatek/sekunde) czyli dziala to w ten sam sposob jakby ktos nacisnal spust przy wlaczonym trybie zdjec seryjnym na aparacie? Czy tez ową seria jest seria definiowana w pilocie a aparat musi byc ustawiony w trybie zdjec pojedynczych?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joljolblabla Zobacz posta
    -ustawiam opoznienie calej akcji np za 30min (czyli caly program zacznie dzialac po 30min od wlaczenia funkcji)
    Da sie.

-kiedy zaczyna dzialac to przez nastepna np. godzine(badz 2 lub trzy..w zaleznosci od ustawienia) aparat co np. 10 minut wyzwala serie np. 12zdjec (niejako budzi sie co 10minut by zrobic serie 12zdjec)
    Tak, ale tylko w ten sposob jak opisywalem. Czyli na pilocie ustawiasz zdjecia seryjne z odstepem co 10min. Gdy aparat bedzie w trybie one shot to pyknie po jednym zdjeciu na 10 min. Natomiast jesli damy tryb zdjec seryjnych lub bulb, to kolejnym parametrem na pilocie ustawiamy dlugosc 'przytrzymania' migawki. W bulb bedzie to rownoznaczne z dlugoscia naswietlania, w seryjnych - z dlugoscia serii (tutaj bedzie ona tez zalezec od zadanego czasu naswietlania pojedynczego zdjecia i ilosci klat/sek).

Wszystko to dotyczy canonowskiego pilota z timerem. Jesli podany sprzet bedzie zachowywal jego funkcjonalnosc to tak tez bedzie dzialal.
    .

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

joljolblabla
    Guest

Domyślnie

ta.. bo mi post gdzies zaginal stad spam.

Dobrze ze napisales o dlugosci "przytrzymania spustu" teraz to lepiej pojalem

Tu znalazlem film ilustrujacy mozliwosci tego urzadzenia http://www.youtube.com/watch?v=lGnvwJhhMYY&fmt=18

Uprawnienia umieszczania postów