Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: EF-S serii L

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Jesli potwierdza sie pogloski o tanim aparacie FF, to
    moze to swiadczyc o koncu EF-S.
    Nie wierzę w takie rzeczy. Nie po to Canon wprowadził całkiem niedawno EF-S, aby teraz do tego interesu dopłacać. Moim zdaniem EF-S to canonowski pewnik, który ma istnieć przez najbliższe lata dla rynku stricte amatorskiego. Bez odpowiedzi pozostaje natomiast pytanie co dla profi'ch, lub inaczej dla ludzi, którzy najczęściej sami sprzętu nie kupują (czytaj - nie muszą się liczyć z wydatkami).
    Pytanie dla śledzących rynek: kiedy pojawiła się ostatnia eL'ka? Prawda, że dość dawno? Moim zdanie jest to potwierdzeniem zasłyszanej tezy, że Canon coś kombinuje w temacie telecentryczności. Będę się upierał, że FF w dotychczasowym kształcie + istniejące szkła serii L przeznaczone do analoga to tzw. kanał, czyli innymi słowy ślepy zaułek.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moje zdanie jest takie: Canon nie robi eLek EF-S, ponieważ eLki to szkła dla profesjonalistów, którzy mogą sobie pozwolić (albo muszą) na kupno szkieł dla FF. Poza tym profesjonaliści (z tego co zauważyłem) używają body z cropem, ale jako drugie body (zapasowe), mając jednocześnie body z FF. Zatem będą kupować obiektywy nadające się do obu aparatów (bez sensu kupować szkło EF-S, które nie będzie mogło być wykorzystywane przy każdej okazji). W końcu szkła EF pasują do body z EF-S.
    350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4L | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    bzdura... znam mnostwo profesjonalistow, ktorzy robia dobre zdjecia G3. o 10D i tym podobnych puszkach nie wspominajac. nie sprzet swiadczy o profesjonalizmie, a takie teksty jak powyzej to tylko o czystym onanizmie swiadcza
    Nie jest istotne jaką puszką ktoś może coś sfotografować "PRO". Ważne jest, jak FIRMA widzi swoją strategię, planuje rozwój i w jaki sposób chce przekonywać klientów do konkretnych zakupów. Dlatego zupełnie nie masz racji.

po drugiej stronie plota (w obozie zoltkow), jak ktos chce cyfre to ma tylko cropa 1.5. i nikt sie nie certoli, tylko lykaja te graty i pstrykaja fotki.
    Bo Nikon ma inną strategię i inaczej rozgraniczył rynek. Bo Nikon ma techniczne problemy ze zrobieniem FF przy obecnej konstrucji bagnetu i lustra. Bo Nikon nie ma własnej lini produkcyjnej matryc i zależy od poddostwaców ich planów i cen. Znów mieszasz startegię firmy, która powoduje konkretne decyzje z tym, jak ludzie (niektórzy) się do tej strategi odnoszą.

Dobre zdjęcie można zrobić aparatem w telefonie, ale czy to oznacza, że jest to sprzęt stworzony z myślą o profesjonalistach :rolleyes:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Mysle dokladnie tak jak snowboarder - sytuacja bedzie jasna za rok-dwa, gdy (mam nadzieje) bedzie wiadomo w jakim kierunku podazy rozmiar matrycy. I jesli rzeczywiscie Canon wprowadzi "FF dla mas" to EF-S raczej nie beda juz dalej rozwijane - owszem natlucze sie jeszcze troche sztuk istniejacych modeli, zeby zadowolic posiadaczy 20D a potem finito.

Eee, co ja mowie.. znajac Canona, wrecz przeciwnie - momentalnie utnie sie produkcje EF-S i wypusci ze dwie fajne L-ki, zeby sklonic posiadaczy body 1.6x do wydania kolejnych $$$ na nowy aparat....

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mysle dokladnie tak jak snowboarder - sytuacja bedzie jasna za rok-dwa, gdy (mam nadzieje) bedzie wiadomo w jakim kierunku podazy rozmiar matrycy. I jesli rzeczywiscie Canon wprowadzi "FF dla mas" to EF-S raczej nie beda juz dalej rozwijane
    Zadałem sobie trochę trudu i odszukałem w sieci to co poniżej:
    a) pierwszy obiektyw EF-S pojawił się we wrześniu 2004,
    b) ostatnie dwa obiektywy serii L, to:
    - 24-70 w listopadzie 2002,
    - 28-300 w czerwcu 2004, jest to tzw. "pomyłka" Canona, bo chyba nikt poważny tego szkła nie kupuje.

Czy trzeba lepszych przykładów, aby zaobserwować trend?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Czy trzeba lepszych przykładów, aby zaobserwować trend?
    Jurku, ależ wszyscy doskonale wiemy: telecentryczność itp. ;-) Jednak jeśli Canon pójdzie w stronę "FF dla mas", to będzie to z definicji oznaczało koniec rozwoju EF-S i tyle. W najlepszym przypadku, jeśli zostawi korpusy amatorskie z cropem 1.6x (gdzieś czytałem koncepcję p.t. 3000D :-) ) możemy się spodziewać nowych obiektywów klasy max. 17-85IS. Co oczywiście nie znaczy, że najlepsze obiektywy nie będą przebudowywane "pod cyfrę" - w końcu kolejna okazja do wyciągnięcia kasy z ludzi...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    zgodzam sie w 100% bo tez znam takich osobiscie ...ale powiedz to marketingowca z Canona! dla nich PRO = 1x + L
    poniekad tak, jesli zalozymy ze przez profesjonaliste skosnoocy rozumieja tylko reporterow i sportowcow. co po czesci jest faktem, bo jest to glowny rynek na ktory adresuje swoje flagowe okrety Canon.

ale sa inne dziedziny fotografii, ktore firma chce utrzymac. 20D nie bez kozery ma rzeczy typu temperatura barwowa w kelwinach, gniazdka PC itd. itp. innych rynkow, na ktorych profesjonalizm nie oznacza kupowania "dlugich, bialych" Canon tez nie odpuszcza. slowo profesjonalny rowniez ich dotyczy, i taki a nie inny projekt linii D30...20D to w duzym stopniu skutek myslenia firmy o takim kregu, rowniez profesjonalnych odbiorcow.
    www albo tez flickr

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jurku, ależ wszyscy doskonale wiemy: telecentryczność itp. ;-) Jednak jeśli Canon pójdzie w stronę "FF dla mas", to będzie to z definicji oznaczało koniec rozwoju EF-S i tyle.
    Daniel, pal licho telecentryczność. Można o tym nie mieć zielonego pojęcia - ja piszę wyłącznie o trendach. Fakt, że pierwszy obiektyw EF-S pojawił się niecały rok temu, a ostatni L praktycznie aż 3 lata temu świadczy moim zdaniem o założeniach. Ja je widzę tak: linia L jest już martwa, a linai EF-S jest wciąż rozwijana.
    Abstrahując nawet od kwestii czysto technicznych, a skupiając się wyłącznie na marketingu. Podaż obiektywów serii L jest minimalna, gdyż ci, którzy mieli je kupić, już to zrobili.
    Potrzebna jest więc tzw. świeża krew

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Daniel, pal licho telecentryczność. Można o tym nie mieć zielonego pojęcia - ja piszę wyłącznie o trendach. Fakt, że pierwszy obiektyw EF-S pojawił się niecały rok temu, a ostatni L praktycznie aż 3 lata temu świadczy moim zdaniem o założeniach. Ja je widzę tak: linia L jest już martwa, a linai EF-S jest wciąż rozwijana.
    Abstrahując nawet od kwestii czysto technicznych, a skupiając się wyłącznie na marketingu. Podaż obiektywów serii L jest minimalna, gdyż ci, którzy mieli je kupić, już to zrobili.
    Potrzebna jest więc tzw. świeża krew
    Mysle ze martwa by byla gdyby ilosc sprzedanych sztuk porzadnie zmalala, ale ciagle na roznych forach i listach dyskusyjnych sa rozmowy o L'kach i ludzie ciagle je kupuja. Raczej nie mowilbym ze martwa, moze tylko cos zmieniaja albo za niedlugo (w koncu targi ida) zaprezentuja nowa L'ke ?
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Mysle ze martwa by byla gdyby ilosc sprzedanych sztuk porzadnie zmalala, ale ciagle na roznych forach i listach dyskusyjnych sa rozmowy o L'kach i ludzie ciagle je kupuja.
    Na listach dyskusyjnych i forach fotograficznych dominują amatorzy, którzy moim zdaniem stanowią margines kupujących korpusy za $3,000 i szkła za $30,000

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów