Zaledwie w rok po starcie tej linii?Zamieszczone przez muflon
IMHO bez sensu i nie daj Bóg, żebyś miał rację, bo to i na czystą logikę zawodzi.
Zaledwie w rok po starcie tej linii?Zamieszczone przez muflon
IMHO bez sensu i nie daj Bóg, żebyś miał rację, bo to i na czystą logikę zawodzi.
Właśnie - pamiętajcie, że plany marketingowe Canona powstają raczej w oparciu o rynki gdzie takie 1Dmk2 to jedna... no góra dwieZamieszczone przez Kubaman
standardowe wypłaty.
Dokładnie!Zamieszczone przez muflon
Zapewne nikt nie znajdzie takich danych, bo pewnie Canon ich nie publikuje, ale moim zdaniem klienci z USA i Japonia dominują zdecydowanie wśród kupujących najdroższe szkła i korpusy.
Ależ jaki rok? 20D jest kontynuacją linii zapoczątkowanej przez D30 jakieś 5 lat temuZamieszczone przez Jurek Plieth
I ta linia (z matrycą 1.6x) była od początku tylko przejściowym kompromisem wynikającym wyłącznie z drogich matryc FF. A że przy okazji wyszły na jaw pewne zalety cropa to już inna sprawa
Hint: czy myślicie, że gdyby od początku produkcji DSLR matryce FF były niewiele droższe od 1.6x, to ktokolwiek pakowałby się w cropa?
Mam na myśli EF-S, bo przecież dokładnie w stronę tegoż bagnetu kroczy canonowski standard dla cropu 1.6.Zamieszczone przez muflon
Hmm, moim zdaniem EF-S to raczej taki "patch na EF" pozwalający bliżej przysunąć obiektyw, niż bagnet jako taki. To nie stanowi o "linii sprzętu" i Canon może się tego patcha pozbyć równie szybko jak go wprowadził - o ile tylko zobaczy w tym zyskZamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
Nie do końca, skoro da się jak wiesz dość prosto zaadaptować EF-S 10-22 tak, aby pasował do 10D!Zamieszczone przez muflon
Jesli chcesz, to moge Ci kupic jedno body, a potem... tanio odsprzedacZamieszczone przez muflon
![]()
Ale 17-85 już się nie da (zresztą co do 10-22 też nie jestem pewny, ale mogę się mylić). To że niektórym obiektywom można coś tam upiłować o niczym nie świadczy - jeżeli w jakiejś pozycji szkło przysuwa się bliżej niż "zamach" lustra FF (a EF-S na to pozwala - i taka była jego idea), to jest problem.Zamieszczone przez Jurek Plieth
BTW, ale oczywiście zgadzam się, że 18-55 na EF-S to chwyt czysto marketingowy![]()
nie sprzeczam sie. Canon planujac sprzet do okreslonych grup odbiorcow nie mysli o naszym malym biednym kraju. to akurat jest w 100% logiczneZamieszczone przez Kubaman
jakbym mial tyle kasy na sprzet ile bym chcial, to bym sobie sprawil sredniformatowego Pentaksa albo Mamiyke 6x7 do landszaftow. ale nie mam. jade na 10D, bo przy moich warunkach jest optymalnym klamotem. Polska, mieszkam w Polsce... ;-)