Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: EF-S serii L

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja to właśnie tak widzę: relatywnie (czyli nie w stosunku do polskich zarobków) tani korpus FF, nowa seria super-duper-L-ek-digital i koniec produkcji aparatów typu 10D/20D (semi-pro).
    Zaledwie w rok po starcie tej linii? IMHO bez sensu i nie daj Bóg, żebyś miał rację, bo to i na czystą logikę zawodzi.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    to, że Andrzej Dragan robi swoje portrety 10D wynika bardziej z faktu, że mieszka w Polsce
    Właśnie - pamiętajcie, że plany marketingowe Canona powstają raczej w oparciu o rynki gdzie takie 1Dmk2 to jedna... no góra dwie standardowe wypłaty.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Właśnie - pamiętajcie, że plany marketingowe Canona powstają raczej w oparciu o rynki gdzie takie 1Dmk2 to jedna... no góra dwie standardowe wypłaty.
    Dokładnie!
    Zapewne nikt nie znajdzie takich danych, bo pewnie Canon ich nie publikuje, ale moim zdaniem klienci z USA i Japonia dominują zdecydowanie wśród kupujących najdroższe szkła i korpusy.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Zaledwie w rok po starcie tej linii?
    Ależ jaki rok? 20D jest kontynuacją linii zapoczątkowanej przez D30 jakieś 5 lat temu I ta linia (z matrycą 1.6x) była od początku tylko przejściowym kompromisem wynikającym wyłącznie z drogich matryc FF. A że przy okazji wyszły na jaw pewne zalety cropa to już inna sprawa

Hint: czy myślicie, że gdyby od początku produkcji DSLR matryce FF były niewiele droższe od 1.6x, to ktokolwiek pakowałby się w cropa?

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ależ jaki rok? 20D jest kontynuacją linii zapoczątkowanej przez D30 jakieś 5 lat temu
    Mam na myśli EF-S, bo przecież dokładnie w stronę tegoż bagnetu kroczy canonowski standard dla cropu 1.6.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Mam na myśli EF-S, bo przecież dokładnie w stronę tegoż bagnetu kroczy canonowski standard dla cropu 1.6.
    Hmm, moim zdaniem EF-S to raczej taki "patch na EF" pozwalający bliżej przysunąć obiektyw, niż bagnet jako taki. To nie stanowi o "linii sprzętu" i Canon może się tego patcha pozbyć równie szybko jak go wprowadził - o ile tylko zobaczy w tym zysk

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Hmm, moim zdaniem EF-S to raczej taki "patch na EF" pozwalający bliżej przysunąć obiektyw, niż bagnet jako taki.
    Nie do końca, skoro da się jak wiesz dość prosto zaadaptować EF-S 10-22 tak, aby pasował do 10D!

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

A przy okazji: mi się też bardzo podoba CF 1.3x - i mam nadzieję, że kupię 1Dmk2 zanim Canon wycofa je z oferty
    Jesli chcesz, to moge Ci kupic jedno body, a potem... tanio odsprzedac
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie do końca, skoro da się jak wiesz dość prosto zaadaptować EF-S 10-22 tak, aby pasował do 10D!
    Ale 17-85 już się nie da (zresztą co do 10-22 też nie jestem pewny, ale mogę się mylić). To że niektórym obiektywom można coś tam upiłować o niczym nie świadczy - jeżeli w jakiejś pozycji szkło przysuwa się bliżej niż "zamach" lustra FF (a EF-S na to pozwala - i taka była jego idea), to jest problem.

BTW, ale oczywiście zgadzam się, że 18-55 na EF-S to chwyt czysto marketingowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Taki jest rynek, a to, że Andrzej Dragan robi swoje portrety 10D wynika bardziej z faktu, że mieszka w Polsce oraz, że jak kupował aparat to nikt nie mówił o nim jako o super profesjonaliście. I taka jest ścieżka rozwoju. Nie powiesz mi, że Tytus zakłejał 300D ponieważ był to OPTYMALNY stosunek pomiędzy ceną i możliwościami. Jeśli ktoś chce robić zdjęcia w dzungli, powinien kupić sprzet klasy PRO, przynajmniej wg Canona i założę się, że Tytus sobie go kupi następnym razem .
    nie sprzeczam sie. Canon planujac sprzet do okreslonych grup odbiorcow nie mysli o naszym malym biednym kraju. to akurat jest w 100% logiczne

jakbym mial tyle kasy na sprzet ile bym chcial, to bym sobie sprawil sredniformatowego Pentaksa albo Mamiyke 6x7 do landszaftow. ale nie mam. jade na 10D, bo przy moich warunkach jest optymalnym klamotem. Polska, mieszkam w Polsce... ;-)
    www albo tez flickr

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów