temat fajny, popieram przedmówcę żeby więcej pokazać
temat fajny, popieram przedmówcę żeby więcej pokazać
Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
http://noop.pl <-homesite
1.nie jestem pewien, czy ostrość na kwiatku ustawiałaś ? bokeh na pełnym ekranie być może OK, na pomniejszonym "nieteges" - może szerzej przysłonę, coby były trawki rozmyte a tworzyły poplątanych kresek (choć może to cecha obiektywu), nie ma nic w mocnych punktach zdjęcia (kompozycja)
2.kompozycja jw. dodatkowo czarna przestrzeń po lewej mocno odwraca uwagę, 3.byłoby powalająco IMHO gdyby ciaśniutko skadrować pyszczek z oczami w mocnych punktach, no i uszka ...
4.wywaliłbym wszystko przy górnej krawędzi, krok w lewo i zostawiłbym dwa białe obiekty w mocnych punktach zdjęcia po skosie
5.kwiatek dałbym w dolny lewy mocny punkt, znów bokeh
6.za dużo po lewej, oczko dałbym w mocny punkt...
etc., etc.,
przy następnych zdjęciach z grubsza podobnie.
Zwracam Twoją uwagę Adrianno na fakt, że z reguły NIE MASZ NIC w mocnych punktach zdjęcia nie mówiąc o tym że nie ma tam głównego motywu. Radzę wprowadzać w życie zasady kompozycji :-D
Będziesz je łamać późniejale najpierw popróbuj się do nich stosować.
Myślę że zdjęcie musi najpierw zaintrygować chyba że kompletnie nie interesuje Cię uniwersalność przekazu i fotka ma walory wyłącznie sentymentalne. Nie chodzi mi o temat, mnie Twoje motywy ujmują (kotek rulez !) tylko że łatwo zgubić mentalnie i zapomnieć te obrazki. A szkoda byłoby...
Przykuj mój wzrok do tego kamienia w wodzie umieszczając go w mocnym punkcie zdjęcia, otaczając bądź włóknistą wodą (dłuugie czasy) bądź chmurką ostrych kropelek górskiej,krystalicznej, lodowatej wody.
To Twoje zdjęcie ma mi opowiedzieć historię, skłaniam się do niektórych opinii że opis zdjęcia jest porażką wizualnego przekazu.
Ciernistą to sobie wybrałaś nie koronę tylko drogę, pokazując swoje początki. Twardzielka :-D
Mam pytanie, powiedzcie mi co się dzieje, że we włanym poscie odpisać nie mogę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak odpisać mogę, ale żeby wrzucić zdjęcia to już jakiś problem jest...
czytałam czytałam czytałam i staram się.
Zdjęcia na początku przynajmniej mają dla mnie mega wartość, nie wszystkie, ale część, bo nie robi się zdjęć ot tak, tylko zawsze mają jakąś historyjkę.Myślę że zdjęcie musi najpierw zaintrygować chyba że kompletnie nie interesuje Cię uniwersalność przekazu i fotka ma walory wyłącznie sentymentalne. Nie chodzi mi o temat, mnie Twoje motywy ujmują (kotek rulez !) tylko że łatwo zgubić mentalnie i zapomnieć te obrazki. A szkoda byłoby...![]()
Natomiast staram się wyzbyć emocjonalności w stosunku do nich, bo jak widzę i czytam nie pomoże mi to a i może zaszkodzić, bo zdjęcia nie tylko dla mnie mają coś przekazywać, dla obcych mi odbiorców także.
Będę się starać, bo bardziej rozumiem swoje błędy i co najważniejsze, chyba?, widzę je na poprzednich zdjęciachPrzykuj mój wzrok do tego kamienia w wodzie umieszczając go w mocnym punkcie zdjęcia, otaczając bądź włóknistą wodą (dłuugie czasy) bądź chmurką ostrych kropelek górskiej,krystalicznej, lodowatej wody.
To Twoje zdjęcie ma mi opowiedzieć historię, skłaniam się do niektórych opinii że opis zdjęcia jest porażką wizualnego przekazu.
No baCiernistą to sobie wybrałaś nie koronę tylko drogę, pokazując swoje początki. Twardzielka :-D
Powiem tak - po co pokazywać komuś zdjęcia, kto je tylko wychwali etc, lepiej poddać je krytyce i móc uczyć się na własnych błędach, a nie próbować uczyć się na czyiś, bo to nie zawsze wychodzi. ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Idą za ciosem i za tym, że przez te prawie 2 tygodnie miałam możliwości focenia i dostawałam już oczopląsu, bo wszędzie widzę linie od kompozycji ;o
Wrzucę kilka nowych zdjęć, które wydają mi się udane z ostatnich zbiorów.
Na początek obiecywany Muniek, któremu się urosło :
32.
zdjątko z komunii - chyba obo jedno wg mnie ma uniwersalny przekaz i patrząc na ręce (mojej siostry) wiadomo o co chodzi , zwłaszcza z tą bielą w tle.
33.
I dwa zdjęcia ze zlotu motocyklowego
34.
35.
Jak wyszło i czy się poprawiłam wy ocenicie.
Jestem szczerze ciekawa.
I czekam na opinie.
Ostatnio edytowane przez Adrianna ; 27-05-2009 o 20:04 Powód: Automerged Doublepost
poprawa diametralna. Adrianno, czy aby na pewno to są Twoje zdjęcia?
34. Świetna facjata motocyklisty, prawie jak portret, do tego kadr uchwycony, widać jak motocyklista robi trik tzw" palenie gumy", dobrze dobrana GO, widać emocje na twarzach widzów.
35. opowiada pewną historyjkę, wręcz czuć "zapach palonej gumy"
33. przekaz oczywisty,uniwersalny,esencja-zwłaszcza z tą bielą...albo szarością...
You_Me_Kan`on
Moje
Cieszę się
A to mnie najbardziej urzekło w tych zdjęciach w sumie z całego zlotu.widać emocje na twarzach widzów.
Kiedy je oglądałam to nie tylko przyciągał pierwszy plan, ale te emocje i to wszystko z tyłu.![]()
Powiem szczerze, że dość bardzo mnie to nakręciło.![]()
mam kilka takich emocjonalnych zdjęć jeszcze, ale niektóre straciły na jakości, lekkie poruszenie - warunki pogodowe nie dopisywały..
Ale wrzucę kilka tych emocjonalnych, skoro podoba się to tak samo jak mnie.
36.
37.
38. Usiłowanie utrzymania enduro podczas prób palenia gumyPanowie we trzech rady dać nie mogli. ;]
39.Palenie gumy i wielkie skupienie
40.Pchanie motocykla do tyłu na czas w slalomie
41.Pełne skupienie przed konkurencją .
A z całego zlotu, http://picasaweb.google.com/adka2303...APORA16052009# tu trochę więcej zdjęć.
Bo podejrzewam, że może kilka nadawałoby się do wrzucenia tu.
Ale jeśli ktoś miałby inspirację i chęć to może napisać mi kilka słów na ich temat![]()
Witam z powrotem po przerwie spowodowanej brakiem czasu.
Ale wracam z nowymi ambicjami i pomysłami ;]
i z podrośniętym kotem.;]
Mam nadzieję, że wątek nie zginie śmiercią naturalną i dostanę nieraz krytyką w twarz. ;]
Dzisiaj robaczek i kot.
42.
43.
44.
I jak się tym razem podoba i czy w ogóle ?? :>
Już ktoś pisał, że na Twoich zdjęciach niczego nie ma w mocnych punktach. Kolejny raz popełniasz ten sam błąd. Dodatkowo 42 jakaś nieostra taka (brak wyostrzenia po zmniejszeniu?), zdjęcie ma potencjał - popraw kadr będzie lepiej. 43, 44 - ładny kotek, niestety to wszystko, znów pokutuje kadr, przepał na górze kompletnie odwracający uwagę od tematu, który dodatkowo nie jest prawidłowo naświetlony. Zrób kociakowi zdjęcia w innym miejscu, może spróbuj wykorzystać te światło, które teraz tak przepala górę do oświetlenia zwierzaka.
www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą
a może tak jakąś małą blade nawet na szybkiego taką DIY, aby podkreślić oczy kociaka, a właściwie refleksy w oczach? do tego kadr tak aby w mocnych punktach było to "coś"![]()
wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:
www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą