Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Jak on to zrobił?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcia słabe, a co do techniki to banał straszny :-). W obu jest użyta lampa na aparacie (możliwe że z jakimś dyfuzorem) i korekcja ekspozycji tła ustawiona na minus. To daje efekt lepszej separacji modelki od tła, które robi się ciemniejsze.
    Co do określeń w stylu "majster zasłaniający plecami" to jest raczej wyraz frustracji że ktoś nie chce za darmo udostępnić efektów swojej pracy, prób i doświadczeń. Nie widzę nic dziwnego, każdy by chciał mieć wszystko gotowe i podane na tacy, ale tak dobrze w życiu nie ma :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-03-2009 o 01:34

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

czyli najpierw mierzona ekspozycja dla zdjecia bez lampy, potem -1EV np i roznica pokryta blyskiem?
    brzmi rozsadnie

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

MMM, raczej mało prawdopodobna jest twoja teoria, ze względu na układ cieni. Musiała być tu użyta ciepła blenda+jakieś pierdnięcie błyskiem. Z Blendy tez można było zrobić ten +1ev (trawka wokół modelki ma z resztą poprawną ekspozycję, tło jest w dużej części zacienione więc nie było trudno punktem zmierzyć światło. Co do kolorków to poprawny WB i zabawa z vibrance/saturation. Można się pobawić na krzywych troszkę, ale w lightroomie da się osiągnąć taki efekt, pomijasz tam tylko wyostrzanie, którego dokonujesz dopiero w PS > Po zmniejszeniu foty na rozmiar wyjściowy do netu, ostrzysz selektywnie, najlepiej krawędzie, pomijając tło (czyli ostrzenie an warstwach). Poczytaj ciekawe posty Janusza Body, do których wielokrotnie wracam. Polecam też zakup książki Kelby'ego o obróbce PS, kasa się zdecydowanie zwraca.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    MMM, raczej mało prawdopodobna jest twoja teoria, ze względu na układ cieni.
    Popatrz na oczy modelki i już będziesz wszystko wiedział. Może nawet zmienisz swoje teorie ;-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-03-2009 o 11:23

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

W dalszym ciągu myślę, że to jest dobłysk -2EV. Zauważyłeś ten efekt i tym sie kierujesz, a opcji jest wiele. Nie chce się kłócić to moje zdanie po prostu. Ale przyznaje że ja nie zauważyłem od razu

Zablokowany

Domyślnie

Cieniem tła bym się nie sugerował-efekt drzewa które zasłania słońce-po prawej poza kadrem.Cień jaki rzuca modelka i prześwietlenie sukienki na piersiach daje obraz z której strony było słoneczko,odbłysk w oczach-doświetlenie lampą.Co do ostrości-stałka zrobiła swoje -na pewno nie robił na 2.3 -bo głębia za mała jak na 135 mm.
    Gość był o odpowiedniej porze i w odpowiednim miejscu .jedno dziwne-cień pod prawym kolanem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    Co do ostrości-stałka zrobiła swoje -na pewno nie robił na 2.3 -bo głębia za mała jak na 135 mm.
    Bez przesady, przy takim rozmiarze na www to i ze starego kita można zrobić super żyletę, wystarczy wyostrzyć selektywnie już po zmniejszeniu.
    Nie jest wykluczone że w użyciu była jakaś blenda, albo coś jeszcze było w tle grzebane. Przy zdjęciach po obróbce to wszystko jest możliwe...

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wydaje mi się, że obok fotografa na statywie stoi lampa z softboksem i że to ona zadziałała.
    Na pierwszem zdjęciu na łydce widać cień rzucany przez rosnącą przed nogą roślinką (której obecność nota bene uważam za spore niedopatrzenie). Na tym blenda też mogłą chyba być.
    Drugie wydaje mi się tak samo, tylko lampa bardziej skręcona. Poza tym - zdjęcie uważam, za mocno ratowane.

Takie moje zdanie.

Domyślnie

Hmmm... Zastanawiające jest jak ktoś za pomocą fotografii tworzy taki efekt:

Zdjęcie: Oliver Gast
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Efekt malowniczy, ale bałagan w cieniach straszny.
    To kilka zdjęć i "tylko odrobina" pracy grafika.
    Można by to tłumaczyć wielopunktowym oświetleniem toru, ale i tak brak konsekwencji.

Canon 20D, Tamron 17-50, Sigma 70-200 f/2.8, trochę stałek.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów