Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Czym czyścić filtr polaryzacyjny ?

Wild
    Guest

Domyślnie

Rozumiem ze na ogniskowej 17 na 17-40 L nalozonej na canona 20D nie bedzie winiety nawet przy normalnym filtrze a nie slim ? Winieta moze byc na kliszy przy analogu.

Wyjezdzam na dosc dlugi czas do afryki. Bedzie slonca na full.
    Zastanawialem sie nad polarem Hoya 77.
    Ten w wersji pro kosztuje okolo 500 zl (ze nie wspomne o slimie)

Jest sens go brac ? Czy za podobną cene znajde cos lepszego ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Wild ; 22-09-2005 o 20:21

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wild
    Wyjezdzam na dosc dlugi czas do afryki. Bedzie slonca na full.
    Zastanawialem sie nad polarem Hoya 77.
    Ten w wersji pro kosztuje okolo 500 zl (ze nie wspomne o slimie)
    Jest sens go brac ? Czy za podobną cene znajde cos lepszego ?
    Winiety nie bedzie nawet przy normalnym filtrze.Bez polara bym nie wyjezdzal w ogole.Dobry PL musi kosztowac.Te Hoye mozesz znalezc troche tansza,ale niewiele.Jak poszukasz to pewnie znajdziesz,ale czy lepszego?
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

za 460 kupiłem nowego polara 77 B&W slima z foto-raju - po rekomendacjach wybrałem jego i jestem bardzo zadowolony
    5d + L plecak

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wild
    Rozumiem ze na ogniskowej 17 na 17-40 L nalozonej na canona 20D nie bedzie winiety nawet przy normalnym filtrze a nie slim ?
    17mm (= ok 27mm) na 20D + filtr UV + filtr polar nie-slim = brak winiety.
    17mm na analogu + sam polar nie-slim = jest winieta.

Jest sens go brac ?
    Bez polara nie wyjezdzaj.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to odgrzebie stary watek (ale przynajmniej nikt mi nie powie ze nie uzylem wyszukiwarki). Jest tak: kupilem 77mm B+W MRC. Jest to moj 1wszy filtr (nie liczas jakiegos tam gow*****nego UV, ktorego dostalem z aparatem). Oczywiscie na poczatku musialem sie nauczyc o co biega (czyli krecic i sie uczyc jak sie robi z polarem). No niestety pobrudzil sie (przyznam ze sie latwo pobrudzil) teraz mam tluste plamy. Nie wiem - moze mi sie zdaje ze na filtrze jest jakas powloka i "troche boje sie" trzec mikrofobra, a moze cos zdejme. W tym watku troche zboczono z tematu ale moze ktos mi nakopie do ***** i powie - nie boj sie chlopie - czysc. Przyznam ze dotknalem mikrofibra i zie rozmazalo i mam "niebieskie" smugi. Tak ma byc (wiem ze te niebiskie ot od tluszczu - ale dotknalem tam gdzie nie bulo - tylko mikrofibra i tez powstaly - jakbym jakas powloke zdzieral). Moze jestem przewrazliwiony, napewno -przeciez ludzie na calym swiecie maja, czyszcza i jest OK. Tak wiec - mikrofibra i ludwik i para wodna?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moze zle kojarze ale jesli sie uzywac mikrofibry to sie nie uzywa detergentow bo niszcza wlokna mikrofibry sama woda

Pełne uzależnienie

Domyślnie

spoko, znalazlem takie cos http://www.schneiderkreuznach.com/ti...einigung_e.htm tak wiec mam sie nie bac
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    spoko, znalazlem takie cos http://www.schneiderkreuznach.com/ti...einigung_e.htm tak wiec mam sie nie bac
    EDIT:
    No to forumowicze. Woda (w postaci pary wodnej z czajnika z wiekszej odleglosci)+ mikrofibra i filtr czysciutki
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 30-04-2008 o 19:50 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I mikrofibra nie zostawia Ci takich malutkich drobinek kurzu czy też kłaczków? Mam tę szmatkę B+W i nawet ona tak robi. Zgaś światło w pokoju, zostaw tylko włączone małe źródło ostrego światła (np. lampka biurkowa) i spójrz na nie przez filtr pod różnymi kątami. Nie masz na powierzchni filtra pełno takich maleńkich kropek?
    Pytam, bo u mnie są one nie do zwalczenia. Mikrofibra przy każdej próbie czyszczenia na chuch czy parę zostawia pełno tego świństwa. Część da się zdmuchnąć, część zostaje solidnie przyczepiona. I samo w sobie by mi to nawet nie przeszkadzało, ale boję się, że mogę przy czyszczeniu zarysować tymi drobinkami powłoki.
    Szmatka oczywiście nowa. Mam też inne, w tym Kodaka - wszystkie śmiecą.
    Będę naprawdę wdzięczny, jak ktoś sprawdzi, czy to normalne zjawisko, czy po prostu to ja absolutnie nie mam do tego drygu...
    Body, stałki, zoomik

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów