Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Czym czyścić filtr polaryzacyjny ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja tam nigdy jeszcze nie mialem potrzeby zakrecenia polara do tele wiec nie wiem jak z jakoscia.

Polara zakrecam albo do nieba albo do odblaskow czyli do szerszych katow.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Redukcja kosztuje "grosze" (ok. 19 zł), więc zakupię, a 70-200 czasami będę używał do focenia przedmiotów, które powodują odblaski, więc się przyda. Oczywiste, że przeznaczenie główne jest do 17-40
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to po temacie i sami ocenimy jak to jest
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

No to po temacie i sami ocenimy jak to jest
    Założyłem oddzielny wątek, odnośnie tego problemu.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Mogę już teraz powiedzieć, że polar B+W czyści się bardzo dobrze mikrofibrą. Przypadkowo dotknąłem dość tłustym paluchem (bo gorąco było w Pradze nimiłosiernie) przy wyjmowaniu z pudełka i po przetarciu kilka razy mikrofibrą ani śladu odcisków. W starej Hamie musiałem się namęczyć trochę zanim takie tłuste plamy usunąłem.
    Także polceam B+W. Co do jakości to na 17-40/4L nie zauważyłem spadku jakości z założonym filtrem

Dodam jeszcze, że ten dekielek B+W do wersji slim jest do d... Co chwila spada, a jak włożę obiektyw z założonym filtrem i tym dekielkiem do torby to po ponownym wyjęciu dekielek zostaje w torbie. Lekkie dotknięcie dekielka powoduje jego zsunięcie. Trzeba uważać, żeby go nie zgubić.
    Ostatnio edytowane przez skrzat ; 04-08-2005 o 16:50

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat
    Mogę już teraz powiedzieć, że polar B+W czyści się bardzo dobrze mikrofibrą. Przypadkowo dotknąłem dość tłustym paluchem (bo gorąco było w Pradze nimiłosiernie) przy wyjmowaniu z pudełka i po przetarciu kilka razy mikrofibrą ani śladu odcisków. W starej Hamie musiałem się namęczyć trochę zanim takie tłuste plamy usunąłem.
    Także polceam B+W. Co do jakości to na 17-40/4L nie zauważyłem spadku jakości z założonym filtrem
    A więc wróciłeś wkońcu z tej Pragi
    Wrzuć gdzieś jakieś the best fotki...z polarem oczywiscie...

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Z polarem zrobiłem dosłownie kilka zdjęć, bo gdy chciałem go użyć (znaczy się obiekt było godny pstryknięcia), to zachmurzenie było duże i niebo było prawie białe
    Jeszcze nie zdążyłem pozamieniać rawów na jpgi, ale jak skończę to wrzucę trochę fotek.
    Mogę np. wrzucić może mało wartościowe zdjęcie (ale chciałem sprawdzić tego polara) rybek w stawie

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat
    Dodam jeszcze, że ten dekielek B+W do wersji slim jest do d... Co chwila spada, a jak włożę obiektyw z założonym filtrem i tym dekielkiem do torby to po ponownym wyjęciu dekielek zostaje w torbie. Lekkie dotknięcie dekielka powoduje jego zsunięcie. Trzeba uważać, żeby go nie zgubić.
    To nie tylko problem B+W - z filtrami Slim nie-Pro Hoyi jest to samo Już tu się kiedyś wyżalałem na ten temat. Zresztą to było powodem, że przy ostatnim upgrade filtrów nie kupiłem Slima na 17-40 ryzykując kiedyś tam jakieś winietowanie.

A swoją drogą, Hoya jakoś mogła zrobić Slima z gwintem.. czemu B+W nie może?

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Marumi też w wersji WPC slim ma gwint, a ja musiałem wziąć slima bo normalnej wersji akurat nie było i dostałem w cenie slima.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    nie kupiłem Slima na 17-40 ryzykując kiedyś tam jakieś winietowanie.
    To ci moge podpowiedziec - na fullframe 17mm z dwoma filtrami nie-slim winietuje ale minimalnie. Czy z jednym filtrem - musialbym jeszcze sprobowac jak znowu dorwe analogowego eosa.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów