Właśnie w przyszłym tygodniu taką redukcję kupuję (77 filtr --> 67 obiektyw), żeby potestować z 70-200/4L
p13ka: polonista z Ciebie ?Gruby to nie jestem, ale slim też nie
![]()
Właśnie w przyszłym tygodniu taką redukcję kupuję (77 filtr --> 67 obiektyw), żeby potestować z 70-200/4L
p13ka: polonista z Ciebie ?Gruby to nie jestem, ale slim też nie
![]()
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
Przy polarze 77mm zalozonym przez redukcje na Tamrona (67mm) nie zalozysz dedykowanej oslony przeciwslonecznej do Tamrona.
Przy okazji - 17mm na analogu, filtr UV + polar daje jednak malutka winietke po rogach... czyli przy 10-22 rowniez moze byc podobnie i jednak zalecalbym wersje Slim (jesli sa z gwintem zewnetrznym to nie zaszkodzi) oraz odkrecanie UV przed zakreceniem polara.
Skrzat , czytałem gdzieś na forum iż używanie polara do obiektywu 70-200 i więcej znacznie pogarsza jakośc obrazu - więc do tego typu szkła jest niezalecane.Najlepszy efekty daje przy szerokim kącie co prawda czasami jest nierówna polaryzacja ale to przeżyję.
5d + L plecak
Canon 10-22 to 77 mm, canon 100-400 L to też 77 mm, gorzej z tym moim Tamronem, do niego muszę dokupić jakąś redukcję.To dawajcie chłopaki aaa i jeszcze jedno kupiliście też redukcję z 77mm
Filtr będę testować dopiero w sobotę.
Zamieszczone przez Nemeo
Ja wszystkie swoje redukcje kupowalem na www.raysfoto.pl .
Chopaki to zboczyliście z tematu...Zamieszczone przez Semtex
Miało być o czyszczeniu ! W zasadzie wszystko już było...
Przerzućcie ten wątek na inny który już założyłem...
'Polar, tylko na który obiektyw ?'
Tam opiniujcie swoje polary i redukcje to tego...
W każdym badz razie obmyślam zakup chyba jednak 77mm a nie jak do tej pory myślałem 67mm...
Kto wie co się przydarzy...
A tak pozatym to czy WSZYSTKIE L'ki mają 77mm ?
Nie wszystkie.Zamieszczone przez marcingreen
EF 180mm f/3.5L Macro USM - 72mm
EF 200mm f/2.8L II USM - 72mm
EF 135mm f/2L USM - 72mm
EF 85mm f/1.2L USM - 72mm
EF 35mm f/1.4L USM - 72mm
TS-E 24mm f/3.5L - 72mm
EF 70-200mm f/4L USM - 67mm
Ostatnio edytowane przez p13ka ; 28-07-2005 o 16:33
Semtex, czy mógłbyś napisać coś więcej na ten temat, bo chciałem używać polara miedzy innymi z canonem 100-400 L.Skrzat , czytałem gdzieś na forum iż używanie polara do obiektywu 70-200 i więcej znacznie pogarsza jakośc obrazu - więc do tego typu szkła jest niezalecane.
Gdzieś ostatnio przeczytałem iż w obiektywach długoogniskowych w skutek używania polara bardzo spada jakość. Wynikało z tego iż tego typu obiektyw nie bardzo akceptuje cokolwiek co zmienia parametry oświetleniowe.
Nie wiem może ktoś kto ma polara i długie zoomy niech się wypowie czy to prawda ???
5d + L plecak
Nie wiem może ktoś kto ma polara i długie zoomy niech się wypowie czy to prawda ???Czy ktoś ze "starych wyjadaczy" mógłby się wypowiedzieć na ten temat ?
![]()