Cichy a mógłbyś pokazać podobne cropy z ogniskowej 200mm? Najlepiej obiektu oddalonego o więcej jak 50 metrów.
Cichy, trochę nie na temat, nie wiem czy przeczytałeś cały wątek...Zamieszczone przez Cichy
W ten sposób to ja też mogę podpiąć swoje zdjęcia z Sigmy i denerwować chase i asterixa, którzy maja problem ;-)
Hmm, powiedzmy, że prawda leży gdzieś pośrodkuZamieszczone przez Kubaman
Scena na zdjęciach Cichego jest rzeczywiści dużo łatwiejsza pod względem CA dla obiektywu, niż to co pokazywał asterix (kompletny hardcore
) - jednak mimo wszystko przy f/2.8 jest rzeczywiście ładniej niż bym się spodziewał.
tak Tomku [EDIT: muflon :cool: ], ale w tym watku to chase a nie asterix opisuje swój problem, a on nie ma CA/bloomingu tylko wadliwy obiektyw/AF. Zdjęcia z 70-200 rzeczywiście świetnej jakościZamieszczone przez muflon
ale to chyba w żaden sposób nie pomoże naszym kolegom.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 02-08-2005 o 11:05
A kto tu napisał: "Mimo wielu deklareacji na tym forum nie potrafiłem znaleźć żadnego zdjęcia z 70-200/2.8L, które w widoczny sposób różniłoby się jakością zdjęcia od mojej Sigmy. Ba pojawiły się nawet przykłady dające wręcz odwrotne dowody. Miłość do literki L potrafi być wielka, wiem , ale akurat w przypadku tego szkła się nie zgadzam." ??Zamieszczone przez Kubaman
Crop 2.8 200mm kontrast hard core
www.negatyw.org/test/cropa.jpg
Crop 4.0 200mm kontrast hard core
www.negatyw.org/test/cropb.jpg
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-08-2005 o 10:49
O obiektywach wiem prawie wszystko
no ale co to ma do rzeczy. Twoje zdjęcia są pierwszej jakości (oceniam jakość optyczną) ale moja Sigma spisuje się porównywalnie.Zamieszczone przez Cichy
Nasi dwaj koledzy mają problem z obiektywem bądź z body i poszukują kogoś, kto pozwoli im podpiąć szkło Canona na ich aparatach, aby odpowiedzieć na pytanie, czy to body, czy też obiektyw, czy może połączenie obu elementów. Nie porównujemy jakości różnych szkieł, tylko się zastanawiamy co jest przyczyną ich kłopotów.
A tak żeby dokończyć, to chase napisał, że z bliska i na krótszych ogniskowych jest OK, tylko jak przy 200mm ostrzy na bardzo odległy obiekt dostaje 70% zdjęć out of focus. Dlatego Twoje zdjęcia są jak to nazwałem nie na temat.
Crop 2.8 200mm kontrast hard core (odległość od obiektu ok. 15m)Zamieszczone przez Cichy
Trudno oczywiscie zasymulować podobne warunki, ale... wg mnie nie jest źle.
Ostatnio edytowane przez chase ; 02-08-2005 o 17:56
Dorzuć jeszcze porównywalną jasność tła, bo między szarym-a-czarnym to o aberrację może być trudno...Zamieszczone przez chase
![]()
Ustawienia te same jak wyzej tylko czas dluzszy: