Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: pomiar światła, a punkt AF

Mieszany widok

dazz
    Guest

Domyślnie pomiar światła, a punkt AF

Mamy aktywne wszystkie punkty AF. Blokujemy ekspozycję. Każde kolejne wciśnięcie "*" mierzy światło (np. w 300D pokrywając 9% kadru, ale załóżmy że punktowo). Lamerskie pytanie, ale którym punktem dokonywany jest pomiar ?
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 27-07-2005 o 15:19

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz
    Lamerskie pytanie, ale którym punktem dokonywany jest pomiar ?
    centralnym

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

jezeli chcesz zablokowac expozycje musisz przytrzymac spust migawki wcisniety do polowy - aparat zapamieta ostatni pomiar uwzgledniajac uzyty punkt AF

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    jezeli chcesz zablokowac expozycje musisz przytrzymac spust migawki wcisniety do polowy - aparat zapamieta ostatni pomiar uwzgledniajac uzyty punkt AF
    Co jeśli aparat łapie ostrość dwoma skrajnymi punktami AF ?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF?
    logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...

inaczej jest z pomiarem światła lampy błyskowej. tu jest bardziej inteligentnie (E-TTL II).
    pozdro.,
    m.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Na tym właśnie polega "inteligentny" system poniary światła Canona...

dazz
    Guest

Domyślnie

Pytanie było czysto teorertyczne, prawie zawsze używam centralnego punktu AF.

Cytat Zamieszczone przez mxw
    logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...
    Zajrzałem do instrukcji od 300D i rzeczywiście (chociaż nie jest to wprost napisane) nie ma zależności między aktywnym punktem AF i miejscem pomiaru światła, zawsze brany jest punkt centralny.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

AIM, czyli system pomiaru swiatla z uwzglednieniem aktywnego pola AF ma miejsce w Canonach... zwlaszcza podczas korzystania z wielu pol AF.. tak naprawde pomiar matrycowy nie jest matrycowy.. dopiero w zaawansowanych aparat typu EOS 3 mozna wylaczyc powiazanie pomiaru z aktywnym punktem AF..

nikon i minolta maja prawdziwa matryce.. canon imo przedobrzyl i przy przesiadce z innego systemu trzeba sie od nowa uczyc mierzyc ekspozycje, bo canon robi to inaczej niz reszta.. oczywiscie po opanowaniu dziala to w 100% skutecznie

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

chyba jednak Czacha sie myli...

zajrzalem do swojej instrukcji, i tam stoi jak wol:
    1)
    w trybach basic AE blokuje ekspozycje i nie ma nic wspolnego z pomiarem skupionym
    2)
    w trybach kreatywnych AE mierzy ze srodka 9% (w przybl) widocznego pola (s. 84) i blokuje.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów