Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: pomiar światła, a punkt AF

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF?
    Pytanie było czysto teorertyczne, prawie zawsze używam centralnego punktu AF.

Cytat Zamieszczone przez mxw
    logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...
    Zajrzałem do instrukcji od 300D i rzeczywiście (chociaż nie jest to wprost napisane) nie ma zależności między aktywnym punktem AF i miejscem pomiaru światła, zawsze brany jest punkt centralny.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

w zasadzie najlatwiej przekonac sie o tym jak mierzy swiatlo usatwiajac kadr tak aby czesc czujnikow ustawiala ostrosc na jasne, a czesc na ciemne...

u mnie w eosie 3 przy deafultowych nastawach aparat bierze pod uwage czujnik AF ktorym jest ustawiona ostrosc..

w 10D matrycy nazwac matryca sie nie dalo.. zreszta w 300D jest podobnie.. polecam po prostu wczuc sie w aparat

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów