Filmy były eksperymentem ale w 5D mk2 (mogę się mylić bo aż tak dokładnie nowinek sprzętowych nie śledzę) podczas premiery 500D była to technologia "dość okrzepła", do gniazda mikrofonu się nie czepiam brak hardwaru to brak hardwaru jakiś nie do końca sprawny umysłowo (nie wnikam czy projektant czy księgowy) pożałował 20centów na wtyczkę w korpusie za 800$ w związku z czym sensowne nagrywanie dźwięku jest znacząco utrudnione ale cóż bywa i tak - ktoś podjął taką decyzję i tak jest (trochę mi to przypomina taki idiotyczny klakson w znanej i szanowanej marce samochodu uderzam w środek kierownicy i nie trąbi bo klakson to takie dwa małe przyciski po bokach - kto temu homologację dał i na jakiej podstawie pojęcia nie mam - następnym razem niech dadzą klakson na dodatkowym pedale obok hamulca - pewnie homologacja też bez problemu będzie), natomiast sterowanie recznę oraz fpsy nie wymagają (najprawdopodobniej) żadnego ekstra hardwaru może wasia i grisza zrobią update - zobaczymy.
A tak z ciekawości zapytam kto jeszcze z aktywnych w tej dyskusji używa 500D może większości z was problem nie dotyczy? Ja na to patrzę tak - zapłaciłem i oczekuję wsparcia od poważnej firmy - nie będzie wsparcia to może nie będzie następnych pieniążków - a korpus się zmienia co 2-3 lata - warto aby księgowi pamiętali że decyzje użytkowników są z pozoru irracjonalne jak nie nie wierzą to niech poczytają żólte forum wydaje się że błache sprawy powodują że użytkownik mówi dość i zmienia system - nigdy nie wiadomo która kropla przepełni nocnik![]()