Strona 41 z 49 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Domyślnie

wracając na chwilkę do fimów : przykladowy mój kręcony w 720p z podpiętą 50tką.

http://www.youtube.com/watch?v=dlAS07w0tnk

z dzwiękiem - dla tych którzy marudzą, że ustawianie ostrości robi jakieś hałasy. troche wprawy i nic nie robi nawet w zupełnej ciszy.
    nie kręcę często filmików ale jak już kręcę to potem jestem bardzo zadowolony z rezultatów jeśli chodzi o jakość. mimo wszystko czasami nie da się na zdjęciu wszystkiego pokazać.
    jednak cieszę się ze wybrałem 500tke od 40D. zdecydowanie. a wielkosc przestala miec znaczenie po podpieciu gripa
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja wybrałam 500d właśnie dlatego, że 40d mi w ogóle nie leżał (; nie te wymiary ;p

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    wracając na chwilkę do fimów : przykladowy mój kręcony w 720p z podpiętą 50tką.

http://www.youtube.com/watch?v=dlAS07w0tnk
    W takich statycznych ujęciach nawet całkiem przyzwoicie sprawdza się 1080p przy 20 klatkach

pawelira
    Guest

Domyślnie

Waluta tanieje. 500d na ebay już za 785$ z obiektywem kitowym. Kolega zamówił i czeka.

Domyślnie

wiadomo coś o nowym firmware do 500d ?
    kiedy będzie mozna parametry filmu zmieniać ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Wątpię czy kiedykolwiek taki ujrzymy. Raczej trzeba będzie w tym celu kupić 60d...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    tak, tylko póki co - kontrola głębi ostrości leci z automatu. da sie to obejsc oczywiscie ale domyslnie jednak trza sie zdac na aparat pod tym jednym względem. mimo to efekty i tak są swietne a i przysłona dobierana bardzo sensownie jak sie uzywa dobrych szkieł.
    szczególnie jak zakładam manuala m42 , jakoś nie chcał pokręcić pieścieniem przysłony - może silnik za słaby albo cuś
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Wątpię żeby się pojawiło. Trzeba kupić 5D mkII 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

djbartq
    Guest

Domyślnie

Powiem Wam wszystkim coś, co pewnie nie przysporzy mi przyjaciół hehehee...

Nie da się Was czytać (no może nie wszystkich, bo są wyjątki)...
    Wątek nazywa się CANON EOS 500D... a nie 50D, 40D, 400D, 450D... itp. Porównywanie serii xxxD do xxD mija się z celem. To są dwie różne "klasy" aparatów i inne ich przeznaczenie. Od tygodnia mam 500D... wcześniej "bawiłem się" 350D... Panie i Panowie... KAŻDYM aparatem da się zrobić piękne zdjęcia, tylko trzeba mieć OGROMNIE DUŻO wiedzy, DUŻO umiejętności, TROCHĘ szczęścia, KILKA dobrych szkieł i puszkę Canona.

Powiedzcie mi... dlaczego kłócą się użytkownicy Canonów?? Czy to ważne co kto ma? Czy mój bardziej szumi, czy Twój? Czy mój lepiej ostrzy czy Twój? itd....

Panie i Panowie... Dyskutując o 500D może lepiej zwrócić uwagę na jego zalety i wady... ale obiektywnie! A każdy pisze uwagi subiektywne co gorsza porównując ten aparat do swoich nabytków.

Moim zdaniem... aparat robi naprawdę extra zdjęcia, stabilizacja obrazu działa rewelacyjnie , ekran jest po prostu rewelacyjny, sposób ułożenia menu i trybu szybkiego dostępu bardzo dobry. Ogólnie obsługa bez zarzutu... można nawet skomponować swoje własne podmenu. Jeśli chodzi o jego wagę i wielkość... mi np. bardzo pasuje. Seria xxD jest wg mnie za duża i za ciężka. Dobra dla profesjonalistów w studio... ale dla amatorów i hobbystów IDEALNIE nadaje się na wypady gdzieś po za miasto...
    Filmy FullHD... nie jeden tutaj śmieje się z samego faktu że lustrzanka posiada taką możliwość... potem inni śmieją się że "tylko" 20kl/sek. A czy ktoś się nie zastanowił, że taka możliwość może być przydatna? Często wychodzę z córką w plener, na spacery i zawsze nosiłem ze sobą 350D i kamerę. Robiłem jej fotki i kręciłem krótkie filmy... Dziś mam 500D a zdjęcia i filmy są dużo większej jakości!! Ktoś pytał dlaczego uruchamianie nagrywania filmów jest pod przyciskiem drukowania... Ano dlatego, że w trakcie nagrywania można robić zdjęcia, które robi się właśnie naciskając spust aparatu!! REWELACJA!!

Część z Was narzeka na LV. Jeszcze niedawno nie miałem czegoś takiego w 350D i w ogóle nie było mi to potrzebne... Dziś używam jej sporadycznie... bo to wg mnie przestaje być "przyjemne" w fotografii. Kiedyś bawiąc się Zenitem właśnie to przyłożenie oka do aparatu było przyjemnością... Dziś ludziska narzekają, że ostrzenie na LV jest kiepskie albo, że użyteczność jest gorsza niż w aparacie xxx.

Ludzie... proszę nie piszcie postów bez sensu... oceniajcie, piszcie spostrzeżenia użyteczne i wasze uwagi.

Ja uważam, że jest to bardzo ciekawa propozycja. Cena? Może i duża... Ja nie żałuję. Chciałem kupić 40D... ale kiedy wziąłem do ręki 500D stwierdziłem że to lepszy wybór. Lepiej leży mi w dłoni, jest lżejszy, a więc na wycieczki z córką i amatorską zabawę z fotografią sprawdza się dużo lepiej. Czy ma większe ziarno? Nie wiem, ja go nie widzę. Czy ma gorszą obudowę? Nie wiem... użyty w 500D plastik i sposób jego wykonania jest dla mnie bardzo dobry. Jest to jednak TYLKO I WYŁĄCZNIE moja subiektywna ocena. Uważam, że sprawny fotograf i jednym i drugim aparatem zrobi MILIONY fantastycznych zdjęć.

I jeszcze jedno... wydaje mi się że tak jak przerzuciliśmy się z aparatów analogowych na cyfrowe, tak samo przerzuciliśmy się ze zdjęć "papierowych" na "monitorowe"... a szkoda. Ja wiele moich cyfrowych zdjęć oddaje do Labu... Uważam, że co w ręce to w ręce... i uwierzcie mi... w formacie 20x30 nie ma znaczenia czy robione to było 350D czy 500D... mało tego... mam zdjęcia znajomych robione 30D i 40D i również nie ma różnicy. Różnica jest w pomyśle, umiejętnościach zabawy światłem, cieniem... tzw. fotograficznym "okiem". I to właśnie to "oko" jest ważniejsze niż kłótnie które można wyczytać w tym temacie.

Musiałem to napisać, ponieważ czytając te ponad 40 stron, 80% postów uważam za "blogowy bełkot" a nie treściwe i warte przeczytania wnioski, które pomogą innym w wyborze tego lub innego aparatu.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djbartq Zobacz posta
    [...]
    Moim zdaniem... aparat robi naprawdę extra zdjęcia, stabilizacja obrazu działa rewelacyjnie ,
    Stabilizacja nie jest w korpusie.
    Cytat Zamieszczone przez djbartq Zobacz posta

Musiałem to napisać, ponieważ czytając te ponad 40 stron, 80% postów uważam za "blogowy bełkot" a nie treściwe i warte przeczytania wnioski, które pomogą innym w wyborze tego lub innego aparatu.
    Tutaj czesciowo moge sie z Toba zgodzic, tzn bardziej odnosze sie nie tylko do powyzszego cytatu, a bardziej dla sensu calej Twojej wypowiedzi.

Co do samej 500D to tak samo jak bylo z 450D tez to byl badziew w stosunku do 40D etc. Ja zawsze mialem jedno wyrobione zdanie, ze puszki z serii xxD produkowaly na tyle zblizony obraz w stosunku do serii xxxD, ze konia z rzedem temu kto by rozpoznal te roznice.

Diabel tkwi jak zwykle w szczegolach takich jak chociazby szybkostszelnosc, uszczelnienia etc (wszystkich nie beda wymienial, bo sa one powszechnie znane). Jesli rodzaj fotografii jaka zamierzamy uprawiac nie wymaga tych parametrow w tym momencie znacznie prosciej jest nam wybrac nizsza serie chociazby kwestia szkiel. Bo wtedy po za cena pozostaje tylko jedna roznica jaka jest ergonomia, ktoranie jest rzecza nie do obejscia.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 41 z 49 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów