z przodu mam tylko CANON LENS MADE IN JAPAN i nic więcej, żadnego INC i nic przy bagnecie.
z przodu mam tylko CANON LENS MADE IN JAPAN i nic więcej, żadnego INC i nic przy bagnecie.
Pozdrawiam,
Andrzej
Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Kontynuując zaawansowane badania na wdzięcznym polu kitologii --- mój kit J ma zielone powłoki, a kit T magenta... czyli troche inną ich grubość. Różnica jest oczywista. Ale zauważalnej różnicy w ostrości nie ma, więc przestarzały 1-roczny Japończyk idzie na ebay razem ze swoim XSi, a zostawiam sobie nowego Chińczyka (cztery kity to nawet dla mnie za wiele).
A z innej beczki --- w instrukcji do 500D stoi, że ISO można ustawiać co 1/3 EV. Tak nie jest, ale widać stąd jasno, że ten fragment danych technicznych jest przekopiowany z 50D, czyli instrukcję 500D pisano przez edytowanie instrukcji do 50D (a nie 450D).
Natomiast w trybie ISO AUTO puszka owszem ustawia ISO sama co 1/3 EV (wybrane ISO można jednak zobaczyć dopiero po zrobieniu zdjęcia).
Może nowym firmware będzie dostępne.![]()
To sie pochwale, juz od godziny trzymam w ręce moja 500dpierwsze wrażenie znacznie przyjemniejsze niz po kontakcie z alfa 350 (jedyna cyfrowa lustrzanka którą miałem okazje pobawic sie przez 2 dni) Zobaczymy co jutro w dzień zaoferuje canon
pytanie:
czy ktoś wie czy zabieg z lekkim przekręceniem obiektywu (dla zablokowania przysłony w trybie filmowania) stanowi realne zagrożenie że prądy popłyną nie po tych stykach co trzeba, co mogłoby uszkodzić elektronikę body lub obiektywu?
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1
Stanowi, tam masz obok siebie masy, różne zasilania i piny sygnałowe.
a ja bym stawiał na to że nie - bo napięcie jest cały czas na stykach - i wyjmując obiektyw te zwarcia by się robiły - a o takich przypadkach nikt chyba nie słyszał
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
co wiecej czytałem ze ten sposób jest wykorzystywany teraz na potęgę i nikt nie miał przykrych doświadczeń. ja jeszcze nie próbowałem, łudze się że rzucą firmware też do 500d tak jak dali do mkII udostępniając manualne operacje![]()
nasuwa mi się zatem pytanie:
czy zmiana obiektywu przy włączonym aparacie to częsty proceder?
bo jeśli częsty, a nie ma informacji w necie o uszkodzeniach elektroniki body/obiektywu, to IMHO ryzyko stosowania triku z blokadą przysłony jest niewielkie
EDIT: w instrukcji 500D nie ma informacji o zakazie wymiany obiektywu przy włączonym aparacie
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1