Strona 29 z 49 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Domyślnie

ktostam chciał polski test

http://fotopolis.pl/index.php?n=9014

acz ja nadal uważam, że te zachodnie nie dość, ze mocno obszerniejsze, są dokładniejsze i ciekawsze, oraz poruszające o wiele więcej zagadnień związanych z danym sprzętem. tu (na fotopolis) jest po prostu odbębnienie podręcznikowe i tyle..

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    acz ja nadal uważam, że te zachodnie nie dość, ze mocno obszerniejsze, są dokładniejsze i ciekawsze, oraz poruszające o wiele więcej zagadnień związanych z danym sprzętem. tu (na fotopolis) jest po prostu odbębnienie podręcznikowe i tyle..
    Bo to jednak jest w dużym stopniu funkcja finansów. To widać choćby po testach na dpreview. Natomiast zupełnie inna kwestia to wiarygodność. Tutaj bywa różnie .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-05-2009 o 01:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

no tak, ale moze nie zawsze tyle wiarygodnosc ile trafienie jakiegos feralnego egzemplarza, chociaz to raczej ma miejsce jesli chodzi o testy szkiełek.

dlatego dobrze przeczytac z 10 recek i wyciagnąć wspolne mianowniki plusów i minusow.

póki co z tego co zauwazylem w reckach 500D jako pewniaki:

+ co chyba najważniejsze : BARDZO dobra jakosc zdjec i reprodukcja detali, praca af w marnym swietle, iso daje rade.

- szybkosc af w sporcie, na szybko zmieniajacych sie plaszczyznach (np. piłkarz biegnący szyyybko w naszą strone).

czyli jako portretówka albo krajobrazówka - super. do sportu na bardziej poważnie pewnie lepiej brać 40D, ze względu na szybszy af (500D ma af z 30D?) i sporo szybsze zdjecia seryjne. chociaz jak ktos sie uprze (np. ja ) to zrobi i sport, ostatnio 400D robiłem i też cośtam wychodziło tylko procent nieudanych zdjęć będzie większy.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

(500D ma af z 30D?)
    Nie. Znacznie lepszy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie. Znacznie lepszy.
    Wytłumacz na czym polega ta "lepszość". Tylko konkretnie ze szczegółami natury technicznej, a nie, że "szybszy i dokładniejszy".

P.S. jest gdzieś w sieci "white paper" do 500d?
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 29-05-2009 o 08:28 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Wytłumacz na czym polega ta "lepszość". Tylko konkretnie ze szczegółami natury technicznej, a nie, że "szybszy i dokładniejszy".
    Fokus w 450D i 500D jest właśnie szybszy i działa w znacznie słabszym świetle niż 30D.

Szczegóły natury technicznej byłyby zapewne interesujące i zajmujące, (przynajmniej dla mnie) ale niestety Canon ich nie zapodaje do wiadomości.

System AF jest na tyle skomplikowaną i subtelną kombinacją optyki, mechaniki, elektroniki i oprogramowania, że spekulacje i zgadywanie dlaczego tak jest na podstawie jakiegoś zdjecia chipa i dwóch zdań pisarza broszurek są zupełnie niemożliwe i beznadziejne bez pomocy Canona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Otóż pozwolisz, że wyprowadzę Cię z błędu:

The Digital Rebel XTi has the same 9-point AF sensor and
    AF unit as the EOS 30D

Więcej szczegołów znajdziesz właśnie w "white paper" dla 450d.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sensor ten sam, soft poprawiony i jest róznica No w każdym razie tak to sobie tłumacz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

uważam, że te zachodnie nie dość, ze mocno obszerniejsze, są dokładniejsze i ciekawsze
    Jakie zagraniczne? Jak dla mnie najdokładniejsze testy zawsze miał dpreview, potem dcresource. A tam nikt nie przetestował jeszcze 500d, tylko jakieś przeglądy i pierwsze odczucia- tak jak na znacznej większości stron które znalazłem na googlu. Gdzie są zatem te "obszerne, dokładne i ciekawe" testy?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Otóż pozwolisz, że wyprowadzę Cię z błędu:

The Digital Rebel XTi has the same 9-point AF sensor and
    AF unit as the EOS 30D

Więcej szczegołów znajdziesz właśnie w "white paper" dla 450d.
    XTi=400D nie 450D. I zgadza się w 400D jest identyczny sensor jak w 30D/20D obsługiwany przez DIGICII.
    Taki:
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...s/afsensor.jpg

W 450D i w 500D jest inny sensor AF obsługiwany przez inny procesor DIGICIII w pierwszym i DIGICIV w drugim i wygląda tak:
    http://a.img-dpreview.com/reviews/ca...50d_afchip.jpg
    Jest zatem nawet szansa że AF w 500D jest inny (nie wiem czy lepszy) niż w 450D. Do 30D ma się to nijak.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-05-2009 o 13:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 29 z 49 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów