Strona 27 z 49 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Domyślnie

Jagular
    "Jest większe prawdopodobieństwo uzyskania technicznie dobrego foto na sprzęcie wyższej klasy."

true ale zazwyczaj są to różnice mające znaczenie dopiero w ekstremalnych warunkach lub przy zleceniach, których amator po prostu sie nie podejmuje.

"po co ci XXXD? To D60, 10D & spółka nie wystarczają? Można je kupić za grosze."

again true np. 20D to bardzo spoko aparat, moja koleżanka jedzie na 30D i tez bardzo sobie chwali. dobry sprzęt małym kosztem. wcale nie potrzeba jej 50D zeby trzaskac bardzo dobre zdjecia.
    wiec po co xxxD? różnie. tak jak pisałem wczesniej dla wielu osob mały rozmiar to zaleta. a w przypadku 500D - filmy jednak to fajnie czasami skręcić jakis krótki filmik przy okazji jakiegoś wydarzenia na ktorym sie jest, na pamiątkę. a niektorzy po prostu lubia nowości )))
    ale jak najbardziej popieram np. kupno niedrogo 20D i dobrego szkła niz 50D i zero kasy wiec jazda na kitowym.

"Bardzo ciekawe jest wyciąganie z rękawa linków...ciąg dalszy cyklu "a ja, a ja, to znam kolesia...". Piaskownica"

a to niby czemu. nie mam 20D ani 30D wiec nie moge sie wypowiedziec na swoim przykladzie ale skoro znam osoby które maja go długo i znam ich długofalową opinie o tym sprzecie to czemu nie moge jej przytoczyc. nie widze w tym nic z 'piaskownicy'. poza tym - ten link jest świetnym przykładem tego ze na 350 mozna zrobić tak samo rewelacyjne zdjecie jak i na 50d. po prostu.

"Heh, mam wrażenie że opadło mnie kółko adoracji 500D. "

łetam :] po prostu każdy ze wzgledu na jego rozmiary od razu skresla go jako sprzet robiący porządne foty. a jakby TO SAMO były w korpusie np 40D to byłby zachwyt. bo akurat jakość zdjec wychodzących z 500D jest wiecej niż świetna.
    i nikt nie próbuje tu udowadniac ze jego sprzet jest najlepszy, po prostu nie próbujemy sie zamykac na zasady typu 'xxD gooooood, xxxD baaaad, sucks'.
    pisaliśmy już jaką mają przewage. korpus ergonomia i kilka drobiazgów technicznych które pomocne, ale amatorowi zazwyczaj nie robią różnicy. dlatego tez oczywiscie i cena 50D jest wyższa.
    jesli o mnie chodzi to wyraźny skok jakosciowy ma znaczenie dopiero przy FF. skok ktory WIDAC.
    i na zdjeciach i przy pracy ze szkłami. no ale - nie stać mnie póki co
    a tak... kalkulacja jest prosta - masz mało kasy (znaczy nie ty - wiesz, tak domyslnie do ogółu ) - bierz 400D albo 20D jak wolisz większe aparaty, i kup porządne szkła a nie wydawaj kupe forsy na samo body ktore na nic sie zda z biednymi słoikami.
    a jak juz będziesz obrzydliwie bogaty kup wszystkim z tego forum pełną klatkę i chodzmy wszyscy w plener onanizować się sprzętem
    chill

Domyślnie

Hawk!
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    .......ale tak naprawdę aparat służy mi tylko do zabawy więc nie musze mieć profesjonalnej lustrzanki.......
    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące 40D lub 50D.

.......Tyle że tym razem nowy aparat został wzbogacony o.. no właśnie czy nagrywanie filmów i minimalne różnice co do 450d warte są 1000 zł?...........
    Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D

.......Film ( to jest chyba największy minus aparatu a to dlatego że dla mnie aparat to aparat,kamera to kamera,nie lubię 2 w 1 )........
    No i tutaj w końcu mówisz do rzeczy
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 22-05-2009 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

"Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D "

niestety (lub stety) ale się mylisz i to mocno. żadna kamerka za kilka tysięcy nie ma takich możliwosci jak te w 500D/5dMkII. pooglądaj sobie filmiki na youtube, zwłaszcza te w miare statyczne. albo wygogluj filmik 'reverie', to zobaczysz co potrafią. mozliwosci tych aparatow w momencie jak umiejetnie operuje sie dostępnymi szkłami są ogromne i w zadnej kamerze za kilka tysiakow nie bedziesz mial takiego DOF. z głupiej 50tki 1.8, filmy na 500D wychodzą ŚWIETNIE.
    serio serio
    do tego kto normalny targa ze sobą kamere dodatkowo jak chce tylko skrecic pare minut dzieciaka na hustawce. nie po to sie kupuje maly i poreczny aparat zeby jeszcze obciązac sie kamerą.
    a jak ktos nei lubi filmow w aparacie - to niech nie uzywa. proste.
    powiem tak - bredzicie bo nie macie i nie wiecie jakie to fajne czasami cos zkręcic taka mkdwójką :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta

Do nagrywania filmów polecam kamerę a nie lustrzankę. Za ten 1 K różnicy polecam kupić jakąś kamerkę a będziesz miał na niej na pewno lepszy film niż na 500D
    Dobry żart!
    Za 1K Zrobiłem tak rok temu i mam bezużyteczną kamerkę w szafie...
    Do normalnej kamery PAL jest jej daleko, 1080p nie wspominając...

Jak ktoś chce świetny aparat z funkcją filmów o jakości grubo lepszej niż zwykłe kamerki - 500D jest dla niego.
    Pozdrawiam,
    Andrzej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyokushin Zobacz posta
    .....Zrobiłem tak rok temu i mam bezużyteczną kamerkę w szafie.........
    Popsułeś ją .... :wink:

.......Do normalnej kamery PAL jest jej daleko......
    Hmmm. 500D jeszcze dalej ....... Nie wypowiadaj tylko tych myśli na forum kamerzystów, gdyż Ciebie zlinczują :-D

......Jak ktoś chce świetny aparat z funkcją filmów o jakości grubo lepszej niż zwykłe kamerki - 500D jest dla niego.
    Pod względem dźwięku także
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 22-05-2009 o 19:07 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

wkurzacie mnie ;]

http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2326

a teraz pokaż mi film z tych twoich kamer za +1K ktore oplaca sie bardziej targac ze sobą dla kilku klipów niz uzywać kamery wbudowanej w aparat.
    i nakręć nimi takie coś z taką GO i ogniskowymi. powodzenia.
    ale nie. kłapać trzeba. filmy w aparacie są BEEE, xxxD są BEEE i nie da sie nimi robić zdjęć a jak sie robi to jest to sadomasochizm.

a na forach kamerzystów mają raczej kamery kosztujace kilkanascie-kilkadziesiąt tysięcy jeśli owo 'kamerowanie' ma mieć sens. dla amatora ktory chce po prostu skręcić filmiki na wakacjach, nie dosc, ze kamera jest zbędnym balastem to w dodatku nikt juz nie siedzi i nie ogląda na video godzinnych filmow z komunii. teraz robi sie kilkuminutowe teledyski/prezentacje o ********ej jakosci do ktorych 500D/5DMkII idealnie sie nadaje.

a powyzszy filmik widziałem wczesniej bez kompresji (było na vimeo Laforeta aaale skasował )- jakość zabijała. w połączeniu z tą optyką efekt jest rewelacyjny. szkoda tylko ze 500D ma hd w 20kl/s, ale 720p też mocno daje radę.

panowie zastanawiający się czy 500D będzie dla was odpowiednim sprzętem - nie dajcie sie zwariować
    idzcie do sklepu, pomacajcie, i jesli nie przeszkadza wam ze grip jest mniejszy a aparat lekki to bierzcie i robcie zdjęcia, kręćcie filmy i cieszcie sie zakupem a w marcu kupcie 60D z nowym AFem, filmami i duzym szczelnym body jak 500tka wam nie podpasuje
    Ostatnio edytowane przez LISU ; 22-05-2009 o 19:42

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karakan Zobacz posta
    W jakim sensie inna konstrukcje ? Ze lepiej pracuje z jasnymi (F2.8) szklami ? Akurat to jest w 400/450/500D.
    W takim sensie, że inna - poczytaj . Na dpreview czy na stronach Canona masz wszystko szczegółowo opisane. Zresztą jak przejrzysz forum to też znajdziesz informacje o tych różnicach. Temat był wałkowany kilka razy.

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    nie widze zeny brak tych bocznych krzyzowych jakos umniejszal jakosc aparatu zwlaszcza tanszych modeli
    Ja też nie. Nie wiem skąd taka teza? Jednakowóż czasem sprawne boczne mnie się przydają 8).

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    chyba ze jakos punkty skupione w srodku w tajemniczy sposob daja poprawe ale to chyba marketingowe gadanie
    Ani w xxD ani w xxxD nie masz punktów skupionych w środku.

Jago kamera za 1000 zł to wyrzucanie pieniędzy w błoto ale każdy ma prawo robić co mu się podoba .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-05-2009 o 19:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Popsułeś ją .... :wink:

Hmmm. 500D jeszcze dalej ....... Nie wypowiadaj tylko tych myśli na forum kamerzystów, gdyż Ciebie zlinczują :-D

Pod względem dźwięku także
    Film z mojego ślubu nagrany tą kamerką nazwałbym 'rzeźnia', bynajmniej nie chodzi o okoliczność

W porównaniu do kamerek nie HD - 500D ma przewagę jakościową, ładnie nagrywa w kiepskim świetle, rozdzielczość jest dobra, nie widac kompresji, kontury ostre. Dźwięk kamerki do 1K równiez mają rzeźnicki, na każdym audiofilskim forum to chłopaki potwierdżą Tu jest przynajmniej uczciwie - mono

Sporą wadą, jeżeli chodzi o kręcenie filmów w 500D w stosunku do kamer jest to że trzeba albo ostrzyć ręcznie albo guzikiem do ostrzenia. Ostrzy niezbyt szybko... ale pół biedy - głosno - wszystko zgarnia mono mikrofonik - to może wkurzać - mnie na początku rozbawiło do łez.... ale cóż, Canon robi też kamery, więc 500D nie może być ekstra kamerą
    Fakt faktem, można tym spokojnie nagrać świetnej jakości filmik z urodzin, wakacji, jak ktoś dobrze sobie obstuka operowanie ostrością to w zasadzie ma fajną funkcjonalność w jednym urządzeniu.
    Pozdrawiam,
    Andrzej

Domyślnie

no brak możliwosci podpiecia 'pchełek' albo jakiegoś mikrofonu zewnętrznego pod 500D troche smuci jak sie chce skręcić coś z dobrym dźwiękiem i bez podkładu do obrazu.
    fokus z automatu to pomyłka przy kręceniu, fakt, ale ostrzenie ręczne przy odrobinie wprawy daje rade. bardzo ładnie można operować głębią i tego nie da żadna kamera o których tu mowa. a jak sie smiga ze statywu to już w ogole jest super.

a na forach juz pojawiają sie fajne triki i hacki odnosnie krecenia i zmian przyslony itp

Strona 27 z 49 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów