Boże, jak mi się nie chce... ;-)

A wiec powiadasz fizyka, matematyka? To zróbmy fotkę dla przykładu! Dla przedstawienia zjawisk subtelnych najlepsze są przykłady ekstremalne. Dlatego focimy białą ścianę albo kartkę! Na szczęście robimy do za pomocą matrycy 1000Mpix! Dziwne - fotka wyszła nam po tym trochę jak czerwona jajecznica... No dobra, to teraz odwołamy się do nauk ścisłych i ściśniemy naszą ogromną jajecznicę do rozmiaru powiedzmy... 1Mpix? O! A to dobre! Nasza biała ściana ciągle jest czerwona, tylko już nie widać, że to była jajecznica... Co by tu z tym fantem zrobić? - Już wiem! Wprowadzę korektę na tą czerwień, tak żeby czerwone stało sie białe - no bo w końcu ściana miała być biała! Ok, już mam. Super! Mam wspaniałą białą ścianę i zupełnie czyste od szumu zdjęcie! Sukces! Zapiszę sobie akcję w PSie i będę miał "na zaś"...

No to teraz idę focić moim super 1000Mpixelowym aparatem w plener! Akurat jest tęcza na niebie po burzy. Mmmm - ależ będzie super fotka! A jak jeszcze wkomponuję gdzieś na pierwszym planię swoją ukochaną no i tą zieloną łączkę częściowo nasłonecznioną! :-P ...Pstryk. Wracamy do kompa. :wink: Hmmm, na razie widzę tylko czerwoną jajecznicę...... Ale nie bój nic, zaraz włączę swoją akcję i będę miał super fotkę! - Klik... O żesz... co ja widzę!?!? - BIAŁA ŚCIANA!