Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-03-2009 o 23:00
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolega raczy sobie chyba żarty stroić na święto noc?
I to w 10-tą rocznicę Kodaka DCS 520?!
EOS - conditio sine Kwanon...
co to jest ten kodak?
niby dlaczego? inna sprawa ze ciezko w elektronice o rewolucje bo takowe nie sa oplacalne, trzeba powoli zasypywac rynek produktami tylko minimalnie lepszymi od poprzednikow aby zarobic wiecej, przykladowo takie 30D i 50D nie powinno w ogole wyjsc
mam w domu EOSa 1D i 1D mkIII, oba aparaty dzieli chyba 8 lat i co? roznicy praktycznie zadnej nie ma, roznia sie jedynie matryca
Nikon ostatnio zrobil rewolucje odchodzac od CCD i przechodzac na CMOS, wyposcil tez 3 pelnoklatkowe aparaty wczesniej zapowiadajac ze nigdy tego nie zrobi
nie, nie, nie... rewolucje, albo inaczej mowiac jesien sredniowiecza z tylka, to Nikon zrobil swoim uzytkownikom, ktorym wciskal DX jako pelna klatke, i ktorzy wydali ciezko zarobione pieniadze na szkla pod ten formacik.
a to, ze w koncu zrobili CMOS-a (tak jak Canon) i wypuscili pelnoklatkowy korpus (tak jak Canon czy wczesniej Kodak) to tego sie juz nie nazywa rewolucja, tylko wyciagnieciem glowy z piasku lub zejsciem z piedestalu i zaprzestaniem zachwycania sie zapachem wlasnych bakow...
bo na tle chocby canonowskiego 5D ten tzw. high-end Nikona w postaci D2X to byl smiech na sali...
Czy ja dobrze widzę? Ten aparat miał na pokładzie Ponga?
http://www.dpreview.com/reviews/kodakdcs520/page4.asp
"Game | Play one sided Pong.. woo!"
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
VIDEO:
- statyczne sceny, statyw: 1080p
- dynamiczne sceny: 720p
i tak nalezy to traktowac.
ZOOM oczywiscie dziala, lecz musisz pamietac o ostrosci. Czyli
- albo zamykac otwor, aby uzyskac wieksze glebie ostrosci (o ile wystarczy)
- albo - w razie braku mozliwosci - stroic recznie w trakcie zoomowania
- albo dostroic AF po przezoomowaniu
Musicie wiedziec, za nagrywanie video 5D II oraz 500D (w ich obecnej wersji) to troche inna bajka niz camkoderem. Bardziej zalecane jest nagrywanie kawalkow kilku (nasto, dziesto) sekundowych i laczenie ich potem przy montazu. LV AF dziala, lecz dziala wolno. Co to znaczy? Mozna go wykorzystywac przy zmianie planu, obiektu lub zoomowaniu - do ponownego wyostrzenia - a sam moment ostrzenia wyciac w postprocessingu. Ostrzenie reczne moze wyglada smiesznie w dzisiejszych czasach, i jest ;-) ale naprawde mozna sie przyzwyczaic. Dziala.
Tak czy inaczej - pierwsze lustrzanki z opcja video - to gra wstepna.
Zachecam do wejscia na watek o filmowaniu 5D II: http://canon-board.info/showthread.php?t=41053
Chodzi o to, ze przy downsamplingu, jak masz plame skladajaca sie z kilku (nastu, dziestu) pixeli, z czego mniejszosc jest szumem - to wlasnie ten szum jest wypierany przez "silniejsze" pixele zawierajace informacje.Zamieszczone przez ewg
Menu 500D wyglada dokladnie tak samo jak w moim 5D II. Brakuje oczywiscie AF Microadjustments, ale na oko wszystkie nowe funkcje, ktore pojawily sie wraz z DIGIC IV - sa.Zamieszczone przez Merauder
Pozdrawiam!
Fajnie. To rozumiem, jeśli zamknie sie obiektyw deklem, zero fotonów, zero szumu. ;-)
A dlaczego miałby to być problem, że wychodzą modele z drobnymi zmianami?
W przyszłości modyfikacje automatycznej produkcji będą jeszcze łatwiejsze i nowe modele będą wychodziły co miesiąc np. z inna teksturą plastiku, wiekszym guzikiem, itd. 2354D, 2355D.....
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 27-03-2009 o 05:36