Strona 9 z 49 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand2)/Canon

OVERVIEW: 50D wypada lepiej
    SNR 18%: 50D wypada gorzej

Wyglada na to sebcio80, ze ogladasz zdjecia w powiekszeniu 100%, albo cropujesz. Wtedy mozesz miec racje, patrzac na wspomniana papke.

Cala reszta uzytkownikow oglada po prostu zdjecie lub je drukuje - i wtedy zobacza ta papke "z oddali" - czyli mniej szumu z 50D ze wzgledu na wieksza rozdzielczosc.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawe porównanie video z 500D + 300/2.8 i z 5D Mk II + 500/4: http://robgalbraith.com/bins/multi_p...id=7-9973-9976
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W trybie M ma nie działać, przecież to jest M jak Manual. Może jeszcze automatyczny dobór czasów migawki i przysłony chcesz? ;-)
    Strasznie brak Auto ISO na "M" rowniez w 5D II (przy aktualnym firmwarze).
    Koledzy wczesniej juz wyjasnili co oznacza Auto ISO w trybie "M", wiec sie nie bede powtarzal.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Też tak myślałem, aż do pewnego pieknego dnia, którego zobaczyłem materiał w 720p 60 klatek/s. Nawet w kinie łatwo zauważyć przeskoki przy 24kl/s podczas szybkich scen.
    60 fps tez bedzie, ale za kilka modeli. Na razie VIDEO w lustrzankach to dopiero gra wstepna ;-)

Podobnie z odchylanym LCD, przyciskami na LCD (zamiast w obudowie) i sterowaniem glosowym :cool:
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 26-03-2009 o 01:40 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ciekawe porównanie video z 500D + 300/2.8 i z 5D Mk II + 500/4: http://robgalbraith.com/bins/multi_p...id=7-9973-9976
    Pięknie widać różnicę jak 5D "separuje" tło . Z tymi eLami to jest przesada . Takie szkła potrafią "zamordować" obraz nawet z najlepszej kamery. I nie jest to drogi zestaw jak na film 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

OVERVIEW: 50D wypada lepiej

Wyglada na to sebcio80, ze ogladasz zdjecia w powiekszeniu 100%, albo cropujesz. Wtedy mozesz miec racje, patrzac na wspomniana papke.

Cala reszta uzytkownikow oglada po prostu zdjecie lub je drukuje - i wtedy zobacza ta papke "z oddali" - czyli mniej szumu z 50D ze wzgledu na wieksza rozdzielczosc.
    tylko ze taki Neat Image czy inny dobry odszumiacz poradzi sobie o wiele lepiej z 40D i zdjecia beda mialy jeszcze mniej szumow

inna sprawa ze nie do konca rozumiem jak oni na tej stronie dokonuja pomiarow szumów, taki Sony A900 ma tam rewelacyjny wynik, jednak to co robi soft ze zdjeciami to jest totalna masakra

tak jak kolega napisal, ja tez moge odszumic zdjecie z ISO 1600 z mojego 350D i szumow nie bedzie zadnych, bedzie gladziutkie... ale to przeciez nie o to chodzi

filmy czy to z 500D czy 5DmarkII z jasnymi szklami powalaja na kolana
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 26-03-2009 o 03:08
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ciekawe: natura inaczej dodaje elektrony (fotony) z sygnału użytkowego, a inaczej te z zakłóceń? To po pierwsze, a po wtóre - nawet jeśli natura tak by robiła, to efekt mógłby być dokładnie taki sam, pod warunkiem, że 500D też ma "gapless microlenses".
    http://www.abdn.ac.uk/physics/vpl/noise/index.htm

Coraz gorsze Canon te puszki robi... Mam wyśmienite 20D co ma tylko 8 MP i super ostry wyświetlacz :wink:... jakoś nikt na niego nie leci, szkoda trudu nawet wystawić na ebay, natomiast wszyscy sie moczą z podniecenia czekająć na te nowe z małymi pixelami .

Prawda jest taka, że różnice w szumach (obiektywne czy subiektywne) są praktycznie żadne, a rozdzielczość (która się mierzy obiektywnie) rośnie. Testy z DPR o kant, bo skala odwzorowania musi być taka sama, a nie jest, wskutek czego sample z 50D sa pod lupą. Za parę lat będzie matryca 500 MP gladka jak d.n., a DPR i tak porówna pixel w pixel caly ryj z 10D z jednym pryszczem z nowej puszki i stwierdzi, że szumy wzrosły.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 26-03-2009 o 08:07

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Co do 20kl/s przy full HD - macie koledzy racje, ze przy 60kl/s przy szybkich ruchach jest dopiero OK. Niemniej, kiedy masz film przecietnie z 24-25kl/s to dla oka obraz jest plynny (poza wspomnianymi 'szybkimi' scenami). Niemniej przy 20kl/s - o kant kuli rozbic mozna sobie taki migawkowy film... Pod tym wzgledem jako kamera full HD zostaje zdyskwalifikowany :]
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

Jezeli przelaczysz SCREEN na PRINT to wtedy wykresy SNR 18% sa zupelnie inne i 50D wypada lepiej. To jest wlasnie prawidlowe porownanie, gotowy wydruk zdjecia. NIe ma znaczenia wtedy rozdzielczosc, wielkosc matrycy. Drukuja np. dwa zdjecia w A4 czy A3 i porownuja detale. To co piszesz w drugim zdaniu. Na monitorze 50D jest gorszy, jednak na odbitce bedzie lepszy.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jak dla mnie to z upgradow to zdecydowanie:
    - lepszy LCD choc ten w 450D mi wystarcza
    - matryca z 50D, gdzie wysokie czulosci wychodzily ladnie

Jedna rzecz jest dyskusyjna, jedne zrodla podaja, ze wszystkie punkty AF sa krzyzowe, inne ze to nie prawda.

Co do filmowania, to mozna bylo sie tego spodziewac, ja mam tylko jeszcze jedno pytanie w tym zakresie: czy dziala zoom podczas krecenia filmow?

W pierwszych newsach mozna znalezc tez info jako by dziedziczyl wiele funkcji z wyzszych modeli, ciekawe co maja na mysli? Przydalby sie micro adjustment AFa.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgadza się: natura liczy wariancję, my wolimy odchylenie standardowe
    Oczywiście chodziło mi głównie o to, żeby nie pisać, że to takie proste, bo proste to takie nie jest i już chyba nie będzie. Choćby dlatego, że dopóki piksele nie będą "binowane" od razu w matrycy, to dodatkowe szumy wynikające z większych częstotliwości przetworników A/C, z przesłuchu etc. spowodują, że 2 x mały piksel <> 1 x 2 x większy.
    A na swój użytek, to sobie spekuluję, że właśnie tak łączone piksele będzie miał 1D Mk IV - jeśli miałby zastąpić obie serie Ds i D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jedna rzecz jest dyskusyjna, jedne zrodla podaja, ze wszystkie punkty AF sa krzyzowe, inne ze to nie prawda.

Co do filmowania, to mozna bylo sie tego spodziewac, ja mam tylko jeszcze jedno pytanie w tym zakresie: czy dziala zoom podczas krecenia filmow?
    Nie i nie
    "The EOS Rebel T1i Digital SLR utilizes a precise nine-point Autofocus (AF) system and AF sensor for enhanced subject detection. The new EOS Rebel T1i DSLR provides a cross-type AF measurement at the center that is effective with all EF and EF-S lenses, while providing enhanced precision with lenses having maximum apertures of f/2.8 or faster. The cross-type AF measurement reads a wider variety of subject matter than conventional single-axis AF sensors and thus increases the new camera’s ability to autofocus quickly and accurately when shooting still images."

Jak za komuny - trzeba czytać między wierszami oficjalne komunikaty... To ma być postęp?!

PS
    Wg DPR, AF w LV tylko taki jak w 40D (z lusterkiem).
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 26-03-2009 o 10:12 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 9 z 49 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów