Jagular
"Jest większe prawdopodobieństwo uzyskania technicznie dobrego foto na sprzęcie wyższej klasy."

true ale zazwyczaj są to różnice mające znaczenie dopiero w ekstremalnych warunkach lub przy zleceniach, których amator po prostu sie nie podejmuje.

"po co ci XXXD? To D60, 10D & spółka nie wystarczają? Można je kupić za grosze."

again true np. 20D to bardzo spoko aparat, moja koleżanka jedzie na 30D i tez bardzo sobie chwali. dobry sprzęt małym kosztem. wcale nie potrzeba jej 50D zeby trzaskac bardzo dobre zdjecia.
wiec po co xxxD? różnie. tak jak pisałem wczesniej dla wielu osob mały rozmiar to zaleta. a w przypadku 500D - filmy jednak to fajnie czasami skręcić jakis krótki filmik przy okazji jakiegoś wydarzenia na ktorym sie jest, na pamiątkę. a niektorzy po prostu lubia nowości )))
ale jak najbardziej popieram np. kupno niedrogo 20D i dobrego szkła niz 50D i zero kasy wiec jazda na kitowym.

"Bardzo ciekawe jest wyciąganie z rękawa linków...ciąg dalszy cyklu "a ja, a ja, to znam kolesia...". Piaskownica"

a to niby czemu. nie mam 20D ani 30D wiec nie moge sie wypowiedziec na swoim przykladzie ale skoro znam osoby które maja go długo i znam ich długofalową opinie o tym sprzecie to czemu nie moge jej przytoczyc. nie widze w tym nic z 'piaskownicy'. poza tym - ten link jest świetnym przykładem tego ze na 350 mozna zrobić tak samo rewelacyjne zdjecie jak i na 50d. po prostu.

"Heh, mam wrażenie że opadło mnie kółko adoracji 500D. "

łetam :] po prostu każdy ze wzgledu na jego rozmiary od razu skresla go jako sprzet robiący porządne foty. a jakby TO SAMO były w korpusie np 40D to byłby zachwyt. bo akurat jakość zdjec wychodzących z 500D jest wiecej niż świetna.
i nikt nie próbuje tu udowadniac ze jego sprzet jest najlepszy, po prostu nie próbujemy sie zamykac na zasady typu 'xxD gooooood, xxxD baaaad, sucks'.
pisaliśmy już jaką mają przewage. korpus ergonomia i kilka drobiazgów technicznych które pomocne, ale amatorowi zazwyczaj nie robią różnicy. dlatego tez oczywiscie i cena 50D jest wyższa.
jesli o mnie chodzi to wyraźny skok jakosciowy ma znaczenie dopiero przy FF. skok ktory WIDAC.
i na zdjeciach i przy pracy ze szkłami. no ale - nie stać mnie póki co
a tak... kalkulacja jest prosta - masz mało kasy (znaczy nie ty - wiesz, tak domyslnie do ogółu ) - bierz 400D albo 20D jak wolisz większe aparaty, i kup porządne szkła a nie wydawaj kupe forsy na samo body ktore na nic sie zda z biednymi słoikami.
a jak juz będziesz obrzydliwie bogaty kup wszystkim z tego forum pełną klatkę i chodzmy wszyscy w plener onanizować się sprzętem
chill