chodzilo mi tylko o to, ze owszem, megapiksele ludzi kreca.
natomiast w kwestii dwoch wymienionych... Pentax wydaje sie miec gleboko w d* rynek DSLR i wraca do standardowych numerow z czasow SLR tzn. wciskania sie w gleboka nisze rynkowa. i tu bardziej chodzi o to, ze po prostu nie maja co sensownego wrzucic na rynek, a nie o wybor takiej a nie innej matrycy....
a Olympus... ma obecnie usranie pikseli na poziomie 48Mpix w FF, tudziez 19Mpix w cropie. i chocby sie zesrali przy aktualnej technologii nie zrobia nic sensownego powyzej obecnych 12Mpix. a deklaracja, ze wyskakuja z wyscigu o megapiksele oznacza ni mniej ni wiecej, ze nie maja lepszej technologii. bo gdyby mieli to by i kolejne 12 megapikseli dosrali, bo podstawa bytu Olympusa jest sprzedaz body amatorskich, a na tej polce klient, owszem, jest glabem zakochanym w megapikselach i przekonanym, ze duze cyferki w folderze reklamowym sa najwazniejsze.
zostawmy te dorabianie ideologii a myslmy o faktach. konsument kocha megapiksele i producenci beda mu wciskali jeszcze wieksze cyferki - dopoki to pompowanie liczby Mpix ma sens. i jeszcze dlugo potem.
Lubię czytać Twoje kompetentne komentarze techniczne.
Nie lubię czytać o s....u, bo to Twoje intymne sprawy !!! ??:
Gdybyś zechciał mi na przyszłość tego oszczędzić, to byłoby super.
Pozdrówka
m_o_b_y
-------------------------------------------------------- Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz