Strona 49 z 49 PierwszyPierwszy ... 39474849
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    W zasadzie producenci samochodów właśnie dokładnie tak robią. Np. nabywamy Hondę CR-V 2009 a tu pojawia się Honda CR-V 2010 z tym samym silnikiem ale bez zaślepki, tzn. ma wiecej mocy a pali mniej benzyny . Zmiany, które można było równie dobrze zrobić pięć albo dziesięć lat temu. A producent chwali się w reklamach najbardziej, że w auto sprzedawane ( w Polsce) za dobrze ponad 100 tys. (PLN, o ile sie nie myle) ma teraz (rok 2010) nawet gniazdko USB!

Takie trywialne patenty (ale nie dla pana Miecia): "For 2010, power and efficiency improvements result from the engine's compression ratio increasing to 10:5:1 from 9.7:1, fuel injectors with a finer spray pattern, larger intake valves, spark plugs with extended electrodes, friction-reducing piston rings, higher-precision timing sensor and a higher flow-rate exhaust system."

Więc jasne, masz rację, ale to oczywiste, że tak się świat od dawna kręci.
    Kończę z tym wątkiem aby nie bić piany ale wydaje się że ostatni akapit (ten w obcym języku) jest przepełniony zmianami sprzętowymi pewnie dla niektórych niewielkimi ale jednak zmianami sprzętowymi. Ja w swoich postach skupiam się na różnicach które wynikają tyko i wyłącznie z oprogramowania korpusu i jak dowodzą fakty mogą zostać zmienione przez upgrade firmware.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Kończę z tym wątkiem aby nie bić piany ale wydaje się że ostatni akapit (ten w obcym języku) jest przepełniony zmianami sprzętowymi pewnie dla niektórych niewielkimi ale jednak zmianami sprzętowymi. Ja w swoich postach skupiam się na różnicach które wynikają tyko i wyłącznie z oprogramowania korpusu i jak dowodzą fakty mogą zostać zmienione przez upgrade firmware.
    To zmień analogię na mikroprocesory - tam to tak działa: przechodzi kotnrolę jakości - dostaje pełną specyfikację, nie przechodzi (albo nie jest wykonywany test) - wypalamy "zaślepkę" i sprzedajemy jako tańszy
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    To zmień analogię na mikroprocesory - tam to tak działa: przechodzi kotnrolę jakości - dostaje pełną specyfikację, nie przechodzi (albo nie jest wykonywany test) - wypalamy "zaślepkę" i sprzedajemy jako tańszy
    zdRAWki
    No tu już kompletnie nie widzę związku, przykro mi.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Schodząc na OT - producenci samochodów to idealny przykład.
    Np silnik 1.9 znanej marki, w którym wystarczy kostkę przeprogramować by uzyskać moce 100-110-115-130-140 KM

Co do wyjęcia zaślepki z wydechu - pan Miecio, jest za głupi, żeby wyjąć tą zaślepkę nie uszkadzając przy tym reszty auta Niestety.
    Pan Kazio, który 'umie' weźmie za to 1000 zł i nazwie specjalnia-sportowa-modyfikacja-elektroniki-silnika-super-turbo-best-prajz-for-ju-tudej.
    Producent zaś, stara się z każdej możliwej strony zblokować to tak, żeby nie dało się łatwo 'odblokować' - dlatego też pan Miecio sobie nie da z tym rady.

Inny przykład - Apple - firma która za opcję 'full screen' w swoim quicktime playerze chce 50$ i nazywa to pro
    Idąc dalej, z tą samą firmą - iPhone - urządzenie zblokowane tak jak się tylko to da, a iPad bez flasha to już patologia tej firmy.

Micro$oft lepszy nie jest, który blokuje konsolę x360 tak, że nawet przeglądarki www nie ma, poczty nie obsługuje, napisów nie wciąga -nic poza graniem na tym się robić nie da.... bo wynika to z polityki. Każdą próbę modyfikacji softu (nie kojarzyć mi tu z piratami) nagradza banem na xbox live (płatną sieć do grania - to rozumiem - w końcu utrzymanie serwerów kosztuje).
    Ktoś kto się nie zna powie - bo się nie da - otóż się da, bo ludzie na tym linucha i windę stawiają, robią własne dashboardy etc
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyokushin Zobacz posta
    Micro$oft lepszy nie jest, który blokuje konsolę x360 tak, że nawet przeglądarki www nie ma, poczty nie obsługuje, napisów nie wciąga -nic poza graniem na tym się robić nie da.... bo wynika to z polityki. Każdą próbę modyfikacji softu (nie kojarzyć mi tu z piratami) nagradza banem na xbox live (płatną sieć do grania - to rozumiem - w końcu utrzymanie serwerów kosztuje).
    Ktoś kto się nie zna powie - bo się nie da - otóż się da, bo ludzie na tym linucha i windę stawiają, robią własne dashboardy etc
    Ale to ma dużo wspólnego z piractwem, wręcz to jest to samo - naruszanie warunków licencji. Jeśli godzimy się na prawa autorskie i DRM, to musimy się liczyć z patologiami, takimi jak to, czy regionalizacja DVD, czy ściganie różnych Wasiek czy UnDuctchables'ów
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Z piractwem nie ma nic wspólnego. To że chcesz mieć przeglądarkę ma się nijak do piractwa.
    Powiem więcej, modyfikując konsolę tak, że nie wpływa ona na świadczone ci usługi, nie naruszasz żadnej licencji, mało tego, producent uniemożliwia Ci wykonanie kopii zapasowej, do której masz prawo, tym samym działając bezprawnie.
    Nie mniej jednak, nie mówimy tu o piractwie czy szerokim temacie kopii zapasowych, tylko o tym, że za to że sobie postawisz linuxa na xboksie, dostajesz bana od MS.
    Przez to powstają takie patologie, ze zamiast 1-2 urządzeń stojących obok TV masz 5 (i za każde odpowiednio Cię kasują)... bo każde z nich robi co innego, jak jedno mogło by robić większość.
    Ostatnio edytowane przez Kyokushin ; 02-03-2010 o 15:56
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

@Kyoushin
    Silniki 1.9 TDI oprócz oprogramowania różnią się tłokami, wtryskami, turbinami, intercoolerami, sprzęgłami.. :-)
    Nie wiem jakie zaślepki macie na myśli, w latach '90 były Civic'i ze zwężką, ale to nie miało kompletnie zwiazku z polityką Hondy, a z przepisami celnymi na rynku niemieckim..

Natomiast Iphone jest dobrym przykładem, nowy 3GS posiada FW 3.0 które działa także w poprzedniku, wystarczy upgradeować przez Itunes.

Aktualizacje w moim Canonie były by fajnym akcentem, jednak brak ich w żaden sposób nie rzutuje na mój stosunek do firmy. Ja jestem zadowolony z mojego 500d, no ale sluży mi do zdjęć a nie filmów :-)

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

wchodze poczytac se o 500d a tu samochody, xboxy i inne cpu..
    Ostatnio edytowane przez justanimage ; 02-03-2010 o 19:23
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Uzależniony

Domyślnie

Oni to firmware zrobili specjalnie, żeby użytkownicy już z nadzieją że dostaną coś nowego w filmowaniu popatrzyli a tu lipa. Odczuli niedosyt i kupili 550D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Brzmi jak diagnoza syndromu sztokholmskiego
    Brrr.... jednak źle mi się to kojarzy .

Cytat Zamieszczone przez justanimage Zobacz posta
    wchodze poczytac se o 500d a tu samochody, xboxy i inne cpu..
    No coś jest na rzeczy . Chociaż analogie samochodowe rzeczywiście świetnie tu pasują.

Teraz jedyną rzeczą na jaką pozostaje czekać jest jakaś modyfikacja FW, która odblokuje 500-tkę przynajmniej częściowo. Może się pojawi coś takiego :-P.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 49 z 49 PierwszyPierwszy ... 39474849

Uprawnienia umieszczania postów