Strona 39 z 49 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Domyślnie

witam;
    nie mam czasu na czytanie wszystkich stron, wybaczcie.....

powiedzcie jak wyglada kwestia kontroli ekspozycji w trybie filmu ?

bo wiem jak jest w 5d mark II - mozna dac jasniej albo ciemniej (drabinka) albo zablokowac ekspozycję na stałe. kontroli przysłony nie ma. CZY W 500 D jest podobnie ?

jak wyglada kwestia używania obiektywoów manualnych FD (tak to się nazywa?) w trybie video ? mamy wtedy kontrolę przysłony - ktoś próbował ?

dzięki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    planuję zakupić 500 d do filmowania.

wszystkim sceptykom tylko powiem że klatka 500 d jest zbliżona rozmiarami do klatki
    taśmy filmowej...... w połączeniu z optyką canona mamy GO osiągalną tylko w drogich profesjonalnych kamerach.
    jeśli dodamy do tego 720 p i 30 klatek/sekundę to robi się interesująco.

jeszcze innym sceptykom napiszę że część ujęć w slamdog - milioner z ulicy była kręcona starszym bratem 500D - czyli 5 D mark II.

muszę tylko wiedzieć jak jest z kontrolą przysłony w 500D.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 05-07-2009 o 00:01 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

póki co z kontrolą jest średnio, trzeba czekać na jakiś sensowny firmware tak jak to sie stało przy okazji MKII właśnie i nagle świat stał się piękny
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    witam;

planuję zakupić 500 d do filmowania.
    Odradzam, będziesz zawiedziony. Owszem, można się podniecać wielkością czy jakością optyki, ale pomyśl raczej o ergonomii, ustawianiu ostrości i tym podobnych.
    Pamiętaj też, że obraz video z 500d jest w słabym świetle znacznie słabszy niż z 5d II.

Ekspozycję można korygować za pomocą drabinki.
    Nowego firmware umożliwiającego sterowanie przesłoną raczej bym się nie spodziewał, bo aparat jest dla amatorów.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 05-07-2009 o 09:58

Domyślnie

Ja troszkę odbiegnę od tematu filmowania 500d.. :P

Uwielbiam fotografie macro.. wczoraj próbowałem focić jakiegoś pajączka.. ale kitowym obiektywem to nie bardzo...

wpadłem na tematy obiektywów m42... a tak sie okazało, że w domu leży Zenit z Heliosem 44M-4 2/58 :P

Czytałem o adapterach, mocowaniu tego obiektywu odwrotnie lub na pierścieniach..

Powiedzcie mi tylko czy to jest bezpieczne dla puszki nie znam się praktycznie wcale.. ale ten temat mnie zaciekawił. Tanie macro...

Domyślnie

A stosowanie pierścieni pośrednich bądź mieszka?

Bo dobry obiektyw macro to chyba wydatek 1500 zł, skala 1:1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Odradzam, będziesz zawiedziony. Owszem, można się podniecać wielkością czy jakością optyki, ale pomyśl raczej o ergonomii, ustawianiu ostrości i tym podobnych.
    Pamiętaj też, że obraz video z 500d jest w słabym świetle znacznie słabszy niż z 5d II.

Ekspozycję można korygować za pomocą drabinki.
    Nowego firmware umożliwiającego sterowanie przesłoną raczej bym się nie spodziewał, bo aparat jest dla amatorów.
    powiem tak: ergonomię przeżyję, ustawianie ostrości też - TYLKO manual na pierścieniu - dla mnie to podstawa.
    to może być dobre (500d) do kina ambitnego kina niezależnego.

ktoś słyszał o optyce canon FD ? jest tam ręczna przysłona (czyli pierścień z wartościami przysłony ? jak to działa ?
    bo w m42 nie mi się bawić..... raczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    ale pomyśl raczej o ergonomii, ustawianiu ostrości i tym podobnych.
    akurat ostrosc ustawia sie bardzo dobrze. ręcznie oczywiscie ale dzieki ostremu jak żyleta ekranikowi nie ma z tym ZADNYCH problemow jak sie ma troche wyczucia w ręku.
    obraz z 500D wcale NIE jest znacznie słabszy niz z 5DmkII. odbiega minimalnie, amator nawet nie zauwazy. porównywałem z kumpla sprzetem ktory ma mkII wlasnie. wydaje sie tak poniewaz mkII nie kreci w 720p.
    a co do firmware nigdy nie wiadomo :]
    a dokina niezaleznego jako tania kamerka z ładną głębią i jakoscia to fajna sprawa za te kase.
    przy scenach dynamicznym bardzo moze i nie jest to rewelacja ale jak sie kreci w miare statyczne ujecia do montazu to jest super.
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    akurat ostrosc ustawia sie bardzo dobrze. ręcznie oczywiscie ale dzieki ostremu jak żyleta ekranikowi nie ma z tym ZADNYCH problemow jak sie ma troche wyczucia w ręku.
    obraz z 500D wcale NIE jest znacznie słabszy niz z 5DmkII. odbiega minimalnie, amator nawet nie zauwazy. z kumpla sprzetem ktory ma mkII wlasnie. wydaje sie tak poniewaz mkII nie kreci w 720p.
    a co do firmware nigdy nie wiadomo :]
    a dokina niezaleznego jako tania kamerka z ładną głębią i jakoscia to fajna sprawa za te kase.
    przy scenach dynamicznym bardzo moze i nie jest to rewelacja ale jak sie kreci w miare statyczne ujecia do montazu to jest super.
    ja bym powiedział że to jest REWELACJA do kina niezależnego.
    ostatnio w pracy pobawiłem się 5d mark II - filmy są po prostu bajeczne. ta głębia ostrości, te kolorki (akurat miałem podpiety 50 1.4), no i szumy.... a właściwie ich brak. To jest naprawdę przełom bo za 3 -4 tys (500 d) mamy kamerę filmową.

ciągle nie wiem co z obiektywami FD canona.

Domyślnie

tak, tylko póki co - kontrola głębi ostrości leci z automatu. da sie to obejsc oczywiscie ale domyslnie jednak trza sie zdac na aparat pod tym jednym względem. mimo to efekty i tak są swietne a i przysłona dobierana bardzo sensownie jak sie uzywa dobrych szkieł.
    Fotoblog (:

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta

ciągle nie wiem co z FD canona.
    A co ma być? Jeśli nie masz stosu obiektywów FD w domu, to w ogóle zapomnij.
    Wymagają optycznego konwertera do systemu EOS, na czym cierpi jakość, właśnie przy wiekszych otworach, oczywiście.

Nie ma tu żadnej przewagi nad 42 mm.

Strona 39 z 49 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów