Strona 35 z 49 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

jotes25, ja myślę,że Ty z 40D powinieneś się przesiadać na 50D, a nie na 500D, bo tak to na pewno wiele rzeczy będzie Ci przeszkadzać.To jednak inny poziom aparatów.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    jotes25 ja myślę,że Ty z 40D powinieneś się przesiadać na 50D, a nie na 500D, bo tak to na pewno wiele rzeczy będzie Ci przeszkadzać.To jednak inny poziom aparatów.
    Na 50d nie ma po co, nie potrzebuję ani 15Mpix ani regulacji AF. Potrzebowalem tymczasowo czegos lżejszego z uwagi na uprawiany rodzaj fotografii. I za tę cenę jestem w stanie się pogodzić z mniejszym wizjerem (niewiele!), brakiem drugiego kółka czy słabszą (teoretycznie) baterią.

Domyślnie

zdecydowanie nie zgadzam sie z

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    co z tego, że ładny ekranik jak nie można na nim zobaczyć na fotkach ani punktów ostrości ani przepaleń,

- tryb LV i Video o kant d... potłuc, chyba, że ktoś sprawi sobie pelerynkę jak mieli fotografowie sprzed +100 lat, wtedy może coś da radę skadrować lub wyostrzyć na LCD za dnia,
    jak nie widać przepaleń jak widać. nawet ładnie mrygają przy wyświetlaniu.
    chyba że chodziło o coś innego :]
    ale ostrzenie na LV lub w trybie video nie sprawi ŻADNEGO problemu, również w dzień. co wiecej - jest bardzo dobre i w końcu wszystko widać idealnie dzięki temu ekranikowi a nie mydło a nie ekran jak w 40D.
    nie do końca też rozumiem wzmiankę odnośnie braku zapamiętywania naszych ustawień.. pamięta ostatnie, mamy konfigurowalną zakładkę szybkiego dostępu w menu, pamieta tez gdzie ostatnio bylismy i co ustawialismy..
    ale moze znowu nie zrozumialem problemu, bo ja go po prostu nie mam
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

+ dobra jakość obrazu, szumy i rozdzielczość OK; szumofobi bedą jednak zawiedzeni, bo na podglądzie 100% RAWY szumią już w okolicach ISO 200 jak w Olympusach ,
    Kiedy matryce będą miały 100 MPix, szumy przy 100% będzie już widać przy ISO 25 .... a jakość obrazu bedzie i tak lepsza.

- puszka strasznie ogołocona ze wszystkiego; co z tego, że ładny ekranik jak nie można na nim zobaczyć na fotkach ani punktów ostrości ani przepaleń,

- tryb LV i Video o kant d... potłuc, chyba, że ktoś sprawi sobie pelerynkę jak mieli fotografowie sprzed +100 lat, wtedy może coś da radę skadrować lub wyostrzyć na LCD za dnia,
    Przecież 40D ma takie samo LV jak 500D tylko gorsze - z mydlanym ekranem i bez ostrzenia na kontrast... więc nie łoziumiem o cio chodzi...

- bardzo przeszkadza mi też brak możliwości zapamiętywania własnych konfiguracji aparatu.
    Chodzi o "user settings" C1, C2, C3 nie wiem, może, nie czuję tej potrzeby.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Tylko co z NR, byla wlaczona czy nie?
    [....]
    Tak sie juz kiedys zastanawialem czy NR w DPP (po mimo, ze tutaj mamy wybor i skale odszumiania cieni i swiatel) to to samo co ustawieni NR w puszsce na on?

[...]
    Inna sprawa, ze co nastepna seria modeli 40/450 czy 50/500 Canon zdaje sie monotwac nowe matryce.
    Do testów użyłem rawów i w DPP nie odszumiałem, więc nastawienie odszumiania "high ISO" w puszce nie grało roli. Oczywiście jest jeszcze odszumianie na poziomie hardware i może jeszcze software w RAW , ale na to użytkownik nie ma wpływu.

Z tego co wiem, odszumianie w puszce jest podobne do odszumiania chrominance w DPP. Natomiast nie wiem co masz na myśli względem odszumiania cieni i swiateł w DPP.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-06-2009 o 08:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Do testów użyłem rawów i w DPP nie odszumiałem, więc nastawienie odszumiania "high ISO" w puszce nie grało roli. Oczywiście jest jeszcze odszumianie na poziomie hardware i może jeszcze software w RAW , ale na to użytkownik nie ma wpływu.

Z tego co wiem, odszumianie w puszce jest podobne do odszumiania chrominance w DPP. Natomiast nie wiem co masz na myśli względem odszumiania cieni i swiateł w DPP.
    Sorry, pomylilem sie, jedynie chodzi mi o to, ze w DPP masz luminance i chrominance NR (plus konfigurowalna sila), a zdaje sie w puszcze tylko on i off nawet bez podania stopnia.

Natomiast jesli DPP ma identyczny algorytm jak wbudowany w soft puszki to wlaczanie NR w puszce wydaje mi sie zbedne, zwlaszcza jak focimy w RAWach. Choc widze, ze w DPP jest tez mozliwosc identycznego NR dla JPG i TIFF, ciekawe czy tak samo skuteczne jak NR na poziomie RAWa. Jestem ledwie ciekaw, bo i tak fotki opodwyzszonym priorytecie robie w RAW.

BTW: Przetestowalem NR w DPP i ja z jego efektow jestem bardzo zadowolony.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pal licho video, nie zamierzam tego używać. I tak trzeba do tego statywu, ostrosci nie ustawisz, a na ekraniku niewiele widac podczas kadrowania.

Za to jestem wyjątkowo szczęśliwy z AUTOISO w 500d
    Podłączam tele (400mm), włączam tryb Av i spokojnie strzelam fotki z IS-em, podczas gdy puszka sama ustawia ISO w zakresie 100-1600 utrzymując czas ekspozycji w zakresie 1/400-1/500. Gdy potrzebuję fotografować obiekty mniej statyczne, włączam Tv i ustawiam np. 1/1000, a puszka dopasowuje odpowiednie ISO. Nie wiem jeszcze jak zachowa się w Tv przyslona w silnym świetle, ale na razie (pochmurny dzień) utrzymywana jest "pełna dziura", a zmieniane głównie ISO.
    Chociaż implementacja AUtoISo jest jeszcze daleka od doskonałości, to na moje skromne potrzeby jest już prawie wystarczająca

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po dzisiejszym dniu, coraz bardziej mi się ten aparat podoba Ręka nie boli tak jak po 40d, a wszystkie fotki naświetlone dzięki AutoISO z minimalną potrzebną czułością, co później ma kapitalne znaczenie przy obróbce Teleobiektyw też się nieco "wydłużył" dzięki większej matrycy (można bardziej kropować dzięki 15 MPix), chociaż widać, że ilość szczegółów nie jest znacznie większa niż w 40d. Gdzieś jest wąskie gardło (obiektyw?). Spróbuję to jeszcze sprawdzic na jakimś wyjątkowo ostrym szkle.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Gdzieś jest wąskie gardło (obiektyw?).
    Plus wysokie wartości f/.

Spróbuję to jeszcze sprawdzic na jakimś wyjątkowo ostrym szkle.
    Proponuje 85L@f4, 135@f4, itd..
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Plus wysokie wartości f/.
    Tzn. dyfrakcja? Na codzień używam przesłon z zakresu f/4-f/5.6, czasami f/8 gdy potrzebuję dużej głębi.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Proponuje 85L@f4, 135@f4, itd..
    Niestety, z krótszych ogniskowych mam tylko 50/1.8 II i nawet nie miałem czasu podpiąć go do 500d. Prędzej może znajdę okazję z 300/2.8 IS, a na pewno z 300/4 IS i 400/5.6, choć te ostatnie demonami superostrości nie są.

Strona 35 z 49 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów