chodzilo mi tylko o to, ze owszem, megapiksele ludzi kreca.
natomiast w kwestii dwoch wymienionych... Pentax wydaje sie miec gleboko w d* rynek DSLR i wraca do standardowych numerow z czasow SLR tzn. wciskania sie w gleboka nisze rynkowa. i tu bardziej chodzi o to, ze po prostu nie maja co sensownego wrzucic na rynek, a nie o wybor takiej a nie innej matrycy....
a Olympus... ma obecnie usranie pikseli na poziomie 48Mpix w FF, tudziez 19Mpix w cropie. i chocby sie zesrali przy aktualnej technologii nie zrobia nic sensownego powyzej obecnych 12Mpix. a deklaracja, ze wyskakuja z wyscigu o megapiksele oznacza ni mniej ni wiecej, ze nie maja lepszej technologii. bo gdyby mieli to by i kolejne 12 megapikseli dosrali, bo podstawa bytu Olympusa jest sprzedaz body amatorskich, a na tej polce klient, owszem, jest glabem zakochanym w megapikselach i przekonanym, ze duze cyferki w folderze reklamowym sa najwazniejsze.
zostawmy te dorabianie ideologii a myslmy o faktach. konsument kocha megapiksele i producenci beda mu wciskali jeszcze wieksze cyferki - dopoki to pompowanie liczby Mpix ma sens. i jeszcze dlugo potem.
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
no i na taką puszkę właśnie czekałem ...
![]()
właściwie to w 450d już niczego mi nie brakuje
(robię zdjęcia dla przyjemności nie zarobkowo/zawodowo)
a w 500d będzie jeszcze bonus (filmy HD)
oczywiście przewalając się przez wcześniejszą masę postów jak zwykle narzekania (jak to na CB - aparaty zyskują uznanie dopiero po około 1 roku premiery - bardzo "konserwatywne" forum) ... i udowadnianie że 350/400 byłe lepsze itp . itd ....
żeby tylko ojro spadło troszkę ...
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Celne uwagi.
Jeszcze jedna albo dwie nowe puszki trzycyfrowe, i 450D bedzie kultowy.
Dla mnie cena T1i jest dokładnie taka sama jak XSi na wejściu, więc zamierzam kupować i sprzedawać co rok. Jedyna wątpliwość taka, że mój XSi ma perfekcyjny AF i wszystko inne, a nowy kto wie -- za leniwy jestem żeby testować i wymieniać. Mój XTi np. produkował pochylone horyzonty, o jakieś 0.7 °, czyli sporo. Mam nadzieję, że z tym, dosyć pospolitym kiedyś defektem Canon już sobie poradził.
Pewnie że kamera funkcjonalnie lepsza. Tyle że żeby kupić kamerę która da przywoite 720p to hmmm.... trzeba nieźle wybulić, a i tak GO nie uzyska się takiej jak z 500D. Nie wiem też jak będzie wyglądała sprawa z jakością przy słabym świetle w 500D ale i tutaj nawet droższe kamery nie rozpieszczają. Dopiero te z przetwornikami 1/2" radzą sobie z szumami przy rozdzielczości HD ale o cenach lepiej nie wspominać.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-04-2009 o 14:18
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner