Strona 22 z 49 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eelbe Zobacz posta
    To seria pytań
    -Fajny jest? xD
    -kupiłeś w necie czy w normalnym sklepie
    -jaka karta pamięci i czy szybko robi zdjecia seryjne z nią czy się dławi po jakimś czasie
    -ile zajmuje film w fullhd i hd (1s)
    -lepiej sie go trzyma niż 450d? Bo miałem okazje pomacac w sklepie poprzednika, a 500d kupię chyba przez neta (cena)
    Fajny jak każdy Canon :-) a tak serio to jak miałes w ręku 450d to dużej różnicy nie zaznasz.Film ( to jest chyba największy minus aparatu a to dlatego że dla mnie aparat to aparat,kamera to kamera,nie lubię 2 w 1 ) sprawdziłem to specjalnie dla ciebie 9 czuj się wyrózniony ) 20 sek zajmuje 64,7 mb.Sporo,tak mi się przynajmniej wydaje.Nie wiem także czemu nie wyświetla sie ani jedna informacja odnośnie nagrywania po za czerwoną kropką.nie wiem ile zostało jeszcze miejsca na karcie,ile czasu minęło.Może coś się zmienia w ustawieniach ( jak ktoś wie niech pisze ).Aparat trzyma sie nieco lepiej bo ma troszkę więcej gumy.kupiłem w sklepie fotoit jak większość sprzętu ( oddałem 450d i dopłaciłem za 500d )
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 15-05-2009 o 21:01
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Dopiero zaczyna Awatar Stryjek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/search.php?str...8190&country=1
    pierwsze egzemplarze już w sprzedaży
    jestem ciekaw jak wypadnie w porównaniu z 50d
    No właśnie ? Pomijając ogólną deklarację marketingową co jest amatorskie, a co półprofesjonalne jestem ciekaw w jakie konkretne cechy ( pomijając video ) przemawiają na korzyść 50D, w stosunku do 500D ?

W jakich konkretnych sytuacjach fotograficznych a także związanych z obróbką zdjęć, a może innych, 50D może pokazać swoją wyższość ?

Czy skupiając się na samej technice ( pomijając na chwilę fotografa 50D zadziała z ta samą optyką szybciej , precyzyjniej , pewniej, zdjęcia jako materiał wyjściowy będą wyższej jakości technicznej, poprostu lepiej niż 500D ?

Pytam o to ponieważ właśnie sprzedałem 350D i muszę się na coś przesiąść , myślałem o 500D ale ta cena za body, niewiele niższa niż 50D, więc może... ?

Jestem Ciekaw Waszej opinii, tylko bez pierdół prosze.
    Canon;

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stryjek Zobacz posta
    No właśnie ? Pomijając ogólną deklarację marketingową co jest amatorskie, a co półprofesjonalne jestem ciekaw w jakie konkretne cechy ( pomijając video ) przemawiają na korzyść 50D, w stosunku do 500D ?

W jakich konkretnych sytuacjach fotograficznych a także związanych z obróbką zdjęć, a może innych, 50D może pokazać swoją wyższość ?
    Temat xxd kontra xxxd byl przerabiany setki razy, w jakosci plikow byc moze niczym, w obsludze i wykonaniu przepasc.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Temat xxd kontra xxxd byl przerabiany setki razy, w jakosci plikow byc moze niczym, w obsludze i wykonaniu przepasc.
    dokładnie dlatego swoje 450D zamieniłem na 40D

Dopiero zaczyna Awatar Stryjek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adisb Zobacz posta
    dokładnie dlatego swoje 450D zamieniłem na 40D
    Wszystko to o czym "było pisane" to teoria.

I co się zmieniło poza body ? Czy coś więcej niż lepsze samopoczucie ?

Teoria teorią interesuje mnie praktyka
    Canon;

Coś już napisał

Domyślnie

Wszystko to o czym "było pisane" to teoria.

I co się zmieniło poza body ? Czy coś więcej niż lepsze samopoczucie ?

Teoria teorią interesuje mnie praktyka
    Powiem ci tak, do tej pory mialem jedną sesję na której testowałem swoje 40D z obiektywem KITowym takim samym jak miałem w 450D (obecenie czekam aż wróci z obiektywem z kalibracji) dlatego nie będe wymyślał i zachwałał jak dla mnie do tej pory różnice to szybszy i sprawniejszy AF, świetne rozmieszczenie przycisków obsługi aparatu plus wygodny "celownik optyczny" wcześniej musiałem zmrużyć oko.

Bobek1971
    Guest

Domyślnie

Czy skupiając się na samej technice ( pomijając na chwilę fotografa 50D zadziała z ta samą optyką szybciej , precyzyjniej , pewniej, zdjęcia jako materiał wyjściowy będą wyższej jakości technicznej, poprostu lepiej niż 500D ?

Pytam o to ponieważ właśnie sprzedałem 350D i muszę się na coś przesiąść , myślałem o 500D ale ta cena za body, niewiele niższa niż 50D, więc może... ?

Jestem Ciekaw Waszej opinii, tylko bez pierdół prosze.
    Jestem w tej samej sytuacji. Sprzedaję swój 350D i mam zamiar kupić albo 500D albo 50D [no chyba że w tej cenie kupie coś równie dobrego?].
    Chiałbym robic lepsze zdjęcia z tym samym warsztatem co posiadam :-D moim dzieciakom, plenerom z wycieczek. Macro jest mniej istotne.
    Dlatego szukam podpowiedzi bez zlośliwości..takich ludzkich Czy ten czy tamtan.
    Czy wyjdą mi naprawdę fajniejsze zdjęcia niż 350D jednym albo drugim aparatem?
    Jak zobaczyłem zdjęcia z 5D II to mi szczęka opadła takie plastyczne, ostre...dla mojej 350 D taki rezultat nie do osiągnięcia.
    I jaki krótki obiektyw polecacie do tego co polecicie aparatu w zakresie ogniskowej 10-75 [choc wolę węższą 10-50?] dobrej jakości coś w stylu L lub dającej podobne rezultaty.
    pozdrawiam i dziekuje

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak na szybkie oglądanie w sklepie, to:
    500D ma przyrost ISO co 1EV, w 50D można ustawić np. co 1/3EV,
    synchronizacja błysku w 500D to 1/200s, w 50D - 1/250s,
    w 500d brak sRAW-a,
    w 500d brak możliwości (chyba) sterowania lampą zewnętrzną,
    w 500d brak mikroregulacji AF,
    najkrótszy czas otwarcia migawki 1/4000 w 500d, a w 50D 1/8000,
    Poza tym cała ergonomia po stronie 50D, czyli m.in.: wygodniejsze trzymanie i obsługa, pryzmat (zamiast układu luster) i większy wizjer, więcej przycisków i lepsze/wygodniejsze sterowanie, przycisk AF-ON, solidniej wykonany korpus z uszczelnieniami...
    Jeśli chodzi o funkcję wideo w 500d, to jak dla mnie używalna jest tylko rozdzielczość HD720p, bo 1080p przy szybkości 20 kl/s to porażka (widać wyraźnie brak płynności). AF w trybie filmowania też sobie nie radzi, a poza tym rejestruje swoje działanie na filmie (wizulanie i dzwiękowo).
    I na koniec, wydawało mi się, że z 18-55IS 500d ostrzył wolniej niż 50d.
    Jeżeli ktoś może obejść się bez filmowania (a ma szklarnię canona), to zdecydowanie - 50d, zwłaszcza przy tak niewielkiej różnicy w cenie. Jeżeli natomist nie ma się osprzętu canona, to warto zastanowić się także nad d90 lub niżej - d5000.
    Ostatnio edytowane przez zakręcony ; 19-05-2009 o 10:13

Zablokowany

Domyślnie

500d nie jest lepszy od 50-tki..źle leży w rękach -ale ma to coś-Kolega sprzedawca z Mediamarkt powiedział mi ze kupujący bierze w rękę 50-tkę i pyta-"czy nagrywa filmy"-pada odp-że nie...więc chwytają 500...pamiętajmy że teraz większość posiadaczy Lustrzanek robi fotki na Funkcji-"AUTO" a na putanie -czy chce pan dokupić dodatkowe szkło -odpowoadają-"po co przecieź juź jest"

-Tydzień temu byłem w zoo we Wrocławiu-zobaczyłem z czym chodzą rodzinni amatorzy -szczena opada-zerkasz na porkętło-wszystko na auto...
    Ostatnio edytowane przez mieszko_1vp ; 19-05-2009 o 10:34

Bobek1971
    Guest

Domyślnie

dlaczego d90 lub nawet d5000 [to nie jest odpowiednik 500D u canonna?]?
    Coraz bardziej przychylam się do 50D.... na filmikach mi nie zależy - zalezy mi na jakości fotek. Jestem tak zwanym amatorem - ale zdjęcia chciałbym miec lepsze niż miałem na 350D.
    Skoro został wywołany d90 i d5000 - to czy w porównaniu z 50D są one lepsze?

Strona 22 z 49 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów