Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 21 to 30 of 41

Thread: Rozmazane tlo

Grzeczny i układny podpis Merde's Avatar

Quote Originally Posted by Dominik Adamus View Post
    Typowe polactwo-zero zrozumienia za to 100% yntelygencji-tylko chwalic takich forumowiczow.
    Typowy komentarz "wyspiarza" rodem z onetu.
    1. RTFM
    2. Poczytaj forum, odpowiedź na to pytanie padła już wielokrotnie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Ten wątek udowadnia że nie miałem racji w innym... Zupełnie niedawno dowodziłem że ktoś kto ma sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych musi robić dobre ( a przynajmniej przyzwoite) zdjęcia bo conieco zna się na tym.... tymczasem autor wątku udowadnia że absolutnie nie miałem racji...

P.S. do autora wątku.. Czym się kierowałeś kupując aparat i obiektywy??

Dominik Adamus
    Guest

Odrazu lepiej,dziekuje za jasne opisanie czynnosci jakie powienienem wykonac,co do instrukcji to oczywiscie jest jednak nie jest ona w jezyku polskim.Dzieki jednemu z zuytkownikow dostalem link do polskojezycznej instrukcji-lepsze to niz yntelygnetne odpowiedzi forumowiczow.Moze i moje pytania sa blache i proste,jednak przesiadka z kompakta na lustrzanke sprawia ,ze aby wykonac fotke trzeba zmienic kilka ustawien,sztuka jak na razie jest dla mnie zrobienie fotek na manualu-automat wiadomo to inna sprawa.Na innych forach przeczytalem,ze aby uzyskac lepszy efekt rozmazania nalezy uzyc jasniejszego obiektywu-jako ,ze bylo to forum ogolnotematyczne poroadzono mi abym zapytal u zrodla,jednak u zrodla jedynie co spotkalo mnie to smiech pogarda i brak zrozumienia.Szkoda ,ze forum dla poczatkujacych to male pole do popisu dla niedowartosciowanej yntelygencji ktorej zdaje sie ,ze zawsze wszystko wiedziala-takie male polactwo ,zero pomocy tylko smiech i wbijanie szpilek laikom.Koniec tematu.

Ps Aparat to prezent od zony,a obiektywy to bezinteresowny zakup.
    Last edited by Dominik Adamus; 25-03-2009 at 06:57 PM.

Pełne uzależnienie najeli's Avatar

Masz jasne obiektywy -- 1.8 to JEST jasno.
    Zobacz co taka 50tka na 1.8 potrafi. I nie musisz od razu robić na pełnym manualu, popróbuj z priorytetem przesłony ustawiając powyższe 1.8 i zobaczysz, że masz to, czego szukasz.

Pełne uzależnienie

Sory autorze tematu ale troche sprowokowales innych , chocby stopka , jak sam widziesz , wiec coz , mala lekcja na przyszlosc ;]
    no comment...

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Dominik Adamus View Post
    Szkoda ,ze forum dla poczatkujacych to male pole do popisu dla niedowartosciowanej yntelygencji ktorej zdaje sie ,ze zawsze wszystko wiedziala-takie male polactwo ,zero pomocy tylko smiech i wbijanie szpilek laikom.Koniec tematu.
    dla poczatkujacych a nie leni ktorzy zamiast zajrzec do pierwszej z brzegu ksiazki o fotografii, oczekuja tylko gotowej odpowiedzi podanej na tacy.. wysil sie troche a nie tylko obrazaj ludzi tylko dlatego ze nie spelnili twojej zachcianki.. daj cos od siebie bo za chwile pojawia sie kolejne pytania jak to albo o "pare wodna"

pierwszy z brzegu link z google - http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...tnG=Szukaj&lr=

ale wiadomo - lepiej obrazac innych..

Bywalec Tomeksad2's Avatar

Nie wiem czy obiło ci się o uszy słowo BOKEH. Jeżeli nie, to może kiedyś byś usłyszał i wtedy byś zadał pytanie : Co to jest BOKEH ?. Skoro cię to interesuje to polecam wątek

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228

Tu możesz zobaczyć jak wygląda zabawa z GO szkiełkiem, które posiadasz 50 1,8

http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

budzikk
    Guest

po prostu, 50-tka, ustaw choćby f na 2.2 coby mydła nie było i jazda.

gwarantuje Ci, że tło rozmyjesz

spróbuj i napisz jak Ci wyszło. )

edit:

a tak poza tym to kitem nawet rozmyjesz, ustawiając np. 55mm i przysłona 5.6-najmniejsza wartość co prawda będzie to mniejsze rozmycie, aczkolwiek jakieś tam wyjdzie.

na 200mm to już nawet nie mówię...
    Last edited by budzikk; 25-03-2009 at 08:10 PM.

Pełne uzależnienie

Przesadzacie z tą stopką, sprzęt amatorski (w dobrym rozumieniu tego słowa) i amatorskie pytanie, jeśli wcześnie użytkował kompakta to można zrozumieć że pyta, teraz ludzie chcą mieć wszystko na tacy podane od razu i bez wysiłku (jeśli się da) więc pytają.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Paenka's Avatar

GO zależy od:
    1. jasności obiektywu i/lub
    2. ogniskowej
    3. odległości od fotografowanego obiektu

Mocno rozmyte tło otrzymasz albo przy dużej dziurze, albo przy "średniej dziurze (np f/5.6) i dużej ogniskowej np 100mm albo i lub oddalając się od modela.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast