Bardzo Wam dziękuję za uwagi! Już straciłem nadzieję, że ktokolwiek się odezwie.

Rob.K
Odnośnie braku ostrości na niektórych zdjęciach - obrabiam je na monitorze CRT (swoją droga jestem na etapie kalibrowania) i rzeczywiście nie zawsze mam pewność czy są ostre. Natomiast wiem, które na pewno nie są i zdaję sobie sprawę, że to mój błąd techniczny, ale po prostu uznałem, że warto je pokazać ze względu na emocję, którą, IMHO, mogą ze sobą nieść.

Nieostre które widzę:
1. - facet na 1. planie nieostry (ale chciałem mieć jakieś trochę ciekawsze zdjęcie idącego tłumu)
8.,9. - za późno zobaczyłem czas w stos. do ogniskowej (ale uznałem, że zaduma, zwłaszcza na 8., jest warta pokazania)
15. - j.w., (ale ważne jako podsumowanie, które jak widzę niektórzy odczytali)

Czy ktoś widzi jeszcze jakieś inne nieostre?

Zbyt ciemne. Dylemat j.w. np. 2. i mi wydaje się zbyt ciemne, jednak na odbitce wygląda ok (niewykluczone, że jaśniejsze byłoby jeszcze bardziej ok).

Czy oprócz 2. i 3. są jeszcze jakieś zbyt słabo naświetlone?

Tanto

Rzeczywiście, kotwice przegapiłem , czego zresztą żałowałem, bo miałem warunki, żeby zrobić zdjęcie.

7. - oczywiście chciałem pokazać tłum, jednocześnie uznałem, że w kontekście tej ściany wygląda dobrze - ściana uwypukla ścisk, który tam panował i po prostu, IMHO, ładnie ujmuje tłum w ramy. Przyznam, że robiłem to zdjęcie wg mojego osobistego gustu kadrowego i za bardzo nie wiem co można by zrobić z tym kadrem, żeby był lepszy - chętnie zobaczyłbym propozycję.

13. - usłyszałem, że to szef stoczni, więc go ustrzeliłem . Ale następnym razem pomyślę nad opisami.

14. - pełna zgoda. Kombinowałem z tym kadrem - pionowo, bez rąk, ale tak wygląda najlepiej. A moje zdolności retuszu nie są tak dobre. Jakoś sobie radzę przy jednolitym tle, ale tutaj miałbym problem.

15. - trochę jak Spartanie, którzy wracali na tarczy... A że nieostre i mogłoby być ostrzejsze, to jasne.

Jeszcze raz dzięki za uwagi!

Pozdrawiam!