Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: [kaczy_grzmot] Jeszcze Stocznia...

kaczy_grzmot
    Guest

Domyślnie [kaczy_grzmot] Jeszcze Stocznia...

Witajcie!
    Poniżej moje pierwsze próby fotoreportażu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi - zwłaszcza odnoszące się do narracji, ale także inne - do kadrów itp.

Wydarzenie dotyczy ostatniego wodowania statku w stoczni szczecińskiej.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Pozdrawiam!

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

podoba mi sie 5
    jak dla mnie typowa prasowka
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pewnie za dużo już widziałem dobrych zdjęć z wodowań i dlatego te oceniam dość chłodno, zwłaszcza że nie widzę tu najlepszego (jeśli chodzi o dynamikę) momentu w trakcie wodowania - rozbryzgów w chwili gdy kotwice wpadają do wody.

Jeśli chodzi o inne zdjęcia:
    - co chciałeś pokazać na 7? Ścianę czy tłum który pojawił się na wodowaniu? Na tym zdjęciu widać spore niezdecydowanie.
    - 13 - nie widzę żadnego związku z wodowaniem, troje znajomych sobie rozmawia, a jeden z nich pracuje w stoczni. Jeśli dodasz do niego opis np. "Matka Chrzestna tuż po wodowaniu" to zacznie jakoś funkcjonować, bez tego jest to zwykły 'pstryk'.
    - 14 - aż błaga o wyretuszowanie tych rąk z aparatem
    - 15 - co chciałeś przekazać tym zdjęciem? Bo widzę tylko faceta na wózku akumulatorowym od d... strony.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Tanto - popatrz jeszcze raz na 15... Jesteś trochę starszy ode mnie, na pewno załapiesz.

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

15 traktuje jak kobiete - chwilo liczy sie wnetrze
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Nudne.

Domyślnie

Dziwi mnie że nikt jeszcze nie powiedział że prawie wszystkie zdjęcia są niedoświetlone/nieostre. Może lepiej byłoby dla autora gdyby najpierw skupił się na technice a później na narracji.

kaczy_grzmot
    Guest

Domyślnie

Bardzo Wam dziękuję za uwagi! Już straciłem nadzieję, że ktokolwiek się odezwie.

Rob.K
    Odnośnie braku ostrości na niektórych zdjęciach - obrabiam je na monitorze CRT (swoją droga jestem na etapie kalibrowania) i rzeczywiście nie zawsze mam pewność czy są ostre. Natomiast wiem, które na pewno nie są i zdaję sobie sprawę, że to mój błąd techniczny, ale po prostu uznałem, że warto je pokazać ze względu na emocję, którą, IMHO, mogą ze sobą nieść.

Nieostre które widzę:
    1. - facet na 1. planie nieostry (ale chciałem mieć jakieś trochę ciekawsze zdjęcie idącego tłumu)
    8.,9. - za późno zobaczyłem czas w stos. do ogniskowej (ale uznałem, że zaduma, zwłaszcza na 8., jest warta pokazania)
    15. - j.w., (ale ważne jako podsumowanie, które jak widzę niektórzy odczytali)

Czy ktoś widzi jeszcze jakieś inne nieostre?

Zbyt ciemne. Dylemat j.w. np. 2. i mi wydaje się zbyt ciemne, jednak na odbitce wygląda ok (niewykluczone, że jaśniejsze byłoby jeszcze bardziej ok).

Czy oprócz 2. i 3. są jeszcze jakieś zbyt słabo naświetlone?

Tanto

Rzeczywiście, kotwice przegapiłem , czego zresztą żałowałem, bo miałem warunki, żeby zrobić zdjęcie.

7. - oczywiście chciałem pokazać tłum, jednocześnie uznałem, że w kontekście tej ściany wygląda dobrze - ściana uwypukla ścisk, który tam panował i po prostu, IMHO, ładnie ujmuje tłum w ramy. Przyznam, że robiłem to zdjęcie wg mojego osobistego gustu kadrowego i za bardzo nie wiem co można by zrobić z tym kadrem, żeby był lepszy - chętnie zobaczyłbym propozycję.

13. - usłyszałem, że to szef stoczni, więc go ustrzeliłem . Ale następnym razem pomyślę nad opisami.

14. - pełna zgoda. Kombinowałem z tym kadrem - pionowo, bez rąk, ale tak wygląda najlepiej. A moje zdolności retuszu nie są tak dobre. Jakoś sobie radzę przy jednolitym tle, ale tutaj miałbym problem.

15. - trochę jak Spartanie, którzy wracali na tarczy... A że nieostre i mogłoby być ostrzejsze, to jasne.

Jeszcze raz dzięki za uwagi!

Pozdrawiam!

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak na szybko wyprodukowane:

W przypadku tłumu nadal nie pasuje mi duża jasna plama ściany która odwraca uwagę, o wiele ciekawiej by wyglądał mur z cegieł, można by było jeszcze przykadrować od góry ale wtedy wycinamy okienka które rozjaśniają ciemnobrązową plamę murów.
    Era cyfrówek pozwala na zrobienie kilku/kilkunastu ujęć danego tematu, człowiek nie musi już liczyć ile klatek na slajdzie mu jeszcze zostało ;-) , pamiętaj o tym. Lepiej wykasować z dysku cztery zbędne zdjęcia, niż mieć jedno 'takie sobie'.

Drugie zdjęcie - tak ja bym to widział.
    W takich sytuacjach mamy minimalną możliwość ustawiania sceny, dlatego retusz komputerowy jest bardzo przydatny (mimo że niektórzy bardzo się na niego oburzają) i pozwala 'uratować' ujęcie. Osobiście wiele razy robiąc zdjęcia ustawiam kadr tak żeby łatwiej było wyretuszować zbędne elementy.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

kaczy_grzmot
    Guest

Domyślnie

Podobają mi się Twoje kadry; i zachowałeś też wrażenie ścisku, które powodują ściany. Teraz bym inaczej zrobił to zdjęcie.

Rzeczywiście wygląda zdecydowanie lepiej.
    Dzięki za uwagi i przykłady - pouczające! :-)

Pozdrawiam!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów