Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
Dla mnie internet nie jest źródłem rzetelnej wiedzy. Nie wiem kto to pisze i czy w ogóle jest obeznany w temacie, czy może też się naczytał i na tym opiera swoje wywody. Nigdy nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie.

W tym konkretnym przypadku opinie o Tamronie są tak samo dwojakie jak i o Canonie, a przynajmniej ja tak obserwuje. Mowa tutaj oczywiście o konkretnych egzemplarzach. Mówi się, ze T17-50 ma rozrzut i różnie z nim bywa. Dodatkowo w sumie należało by się też zastanowić czy to jest wina tamronowskiego szkła czy body canona. Nie od dziś wiadomo, że z Canonem lubi obiektyw nie zagrać (nie koniecznie poza systemowy). Na temat T70-200 nie słyszałem takiej opinii lecz i tak się mówi, że ma rozrzut bo to tamron... 24-70L też trzeba przebierać (wg opinii forumowej) bo ma bardzo wielki rozrzut. Czy tak jest? nie wiem, Nie miałem, nie mówię, więc i nie nakręcam ludzi opinią o szkle którego nawet na półce sklepowej nie widziałem, a zapewniam, że jest wieeeelu takich. Mnie osobiście trafiła się kiedyś nie ostrząca sztuka 10-22, czyli szkła które nie może wg opinii forumowej nie działać...

Ja osobiście niegdyś kupiłem Tamrona w ciemno i nie u Cichego. Na 350D o zgrozo ostrzy w punkt i na brak ostrości nie narzekam. Fart? nie sądzę. Po prostu na forach jak już to się narzeka, a nie chwali, bo jak wcześniej wspomniałem mało interesujące są tematy: Mi działa/mi też/mi również/ja też chwale! Za to wejdzie jeden powie, że jemu nie działa i już 20 stron jakie to szkło jest złe.

Proponuję, mocno filtrować to co się czyta, bo można wyciągnąć z internetu złe informacje.

Co do szkiełka to oczywiście zgadzam się, że tej ceny nie godny, jaki by w sumie nie był. Lepiej kupić sobie właśnie rzeczoną 50 czy 85 i 100 canona. Wtedy ma się porządny portret i porządne macro w porządnym wydaniu.
No spoko, ja tez nie mowie, ze biore wszystkie posty jako 100 % wiarygodne zrodlo. Jednak jak sie czyta z rozwaga i np widzi opinie ludzi, ktorzy na forum sa juz jakis czas, do tego zna sie ich dorobek to takie opinie jak dla mnie sa miarodajne. Nie wierze slepo osobom, ktore maja sprzet w lapach od pieciu minut i narzekaja.

Nauczylem sie jednego o sprzecie (akurat nie o fotograficznym, ale mysle, ze z wszystkim jest podobnie ), jak czytasz wiele opini o pewnych defektach danego modelu to istnieje bardzo duze prawdopodbienstwo, ze Twoja sztuka tez bedzie z defektem.

Co do Tamronow to jednak dosc sporo czyta sie o wielu szklach, ze wymagaja przebrania conajmniej kilku sztuk. Z szklami Canona moze, w niektorych przypadkach jest podobnie, ale w znacznie mniejszym stopniu.

Takie sa moje odczucia.