Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Lightroom a rawy po reinstalce systemu

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale przeciez Lightroom ma domyslnie opcje robienia backupow...

to w czym problem? wciagnac backup i katalog bedzie w wiekszosci odtworzony
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale przeciez Lightroom ma domyslnie opcje robienia backupow... to w czym problem? wciagnac backup i katalog bedzie w wiekszosci odtworzony
    A widziałeś, gdzie on te backupy trzyma?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    A widziałeś, gdzie on te backupy trzyma?
    tak. E:\cache\lightroom\akustyk\Backups, czyli tam gdzie mu kazalem. druga kopia robiona recznie na dysku zewnetrznym

po raz kolejny do znudzenia bede powtarzal: uzytkownicy komputerow dziela sie na dwie grupy: tych co robia backupy i tych, ktorzy ich jeszcze nie robia. kwestia tylko kiedy i jak bolesne bedzie dolaczenie do tej pierwszej grupy.
    www albo tez flickr

Miasto
    Rumia

Domyślnie

tak. E:\cache\lightroom\akustyk\Backups, czyli tam gdzie mu kazalem. druga kopia robiona recznie na dysku zewnetrznym
    No tak, ale czy to nie jest zaraz obok katalogu 'roboczego'? Jeśli padnie Ci ten dysk lub go sformatujesz, to kopie zapasowe znikają razem z katalogiem. No chyba że znalazłeś jakiś sposób, żeby backupy były gdzieś indziej, niż katalog, bo przyznam się, że nie odkryłem takiej opcji w menu...

po raz kolejny do znudzenia bede powtarzal: uzytkownicy komputerow dziela sie na dwie grupy: tych co robia backupy i tych, ktorzy ich jeszcze nie robia. kwestia tylko kiedy i jak bolesne bedzie dolaczenie do tej pierwszej grupy.
    Nie ulega wątpliwości, że kopia zapasowa krytycznych plików jest niezbędna. Najlepiej taka, którą przechowuje się pod innymi współrzędnymi geograficznymi, niż oryginał.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No tak, ale czy to nie jest zaraz obok katalogu 'roboczego'? Jeśli padnie Ci ten dysk lub go sformatujesz, to kopie zapasowe znikają razem z katalogiem. No chyba że znalazłeś jakiś sposób, żeby backupy były gdzieś indziej, niż katalog, bo przyznam się, że nie odkryłem takiej opcji w menu...
    nie zagladalem, ale pamietam o kopiowaniu na dysk raz na jakis czas, wiec mi nie przeszkadza ta sama lokalizacja.

inna kwestia, ze zawsze i bezwzglednie mam wlaczone zapisywanie xmp. zdecydowanie wole takie rozwiazanie niz jakies pontegrowane, nieprzezroczyste molochowate pliki, z ktorych w razie usrania sie katalogu nic nie wyciagne

Najlepiej taka, którą przechowuje się pod innymi współrzędnymi geograficznymi, niż oryginał.
    tylko i wylacznie taka. i nie jedna a dwie

a opinie o mojej domniemanej paranoicznosci proponuje wstrzymac. do pierwszej padaki danych
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

inna kwestia, ze zawsze i bezwzglednie mam wlaczone zapisywanie xmp
    Pytanko, czy zauważyłeś jakiś negatywny wpływ na wydajność LR przy takim rozwiązaniu?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Pytanko, czy zauważyłeś jakiś negatywny wpływ na wydajność LR przy takim rozwiązaniu?
    Ja zapisuję dane do XML ręcznie, tzn. Ctrl+A - Ctrl+S. Lub samo Ctrl+S w czasie obróbki. Taki odruch z programów biurowych.

Automat w czasie obróbki nie zwalniał programu za bardzo, ale np. w czasie wpisywania metadanych widoczne były przestoje, gdy po każdym wypełnionym polu coś zapisywał, zwłaszcza gdy edytowałem je dla wszystkich zdjęć naraz.
    Ostatnio edytowane przez bakulik ; 24-03-2009 o 11:13
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    nie probowalem nigdy inaczej, wiec nie mam jak ocenic. przy czym, de facto, moj LR potrafi momentami przymulac, ale dotyczy to roznych operacji, niekoniecznie zwiazanych z wczytywaniem recept.

realnie, to jestem paranoikiem jesli chodzi o moje zdjecia i wszelkie zagadnienia typu wydajnosc rozwazam zawsze w dalszej kolejnosci. priorytetem jest pewnosc, ze za 5-10 lat otworze te same RAW-y z takimi samymi korekcjami. XMP w razie koniecznosci bede mogl recznie otworzyc i odczytac, a to zawsze lepiej niz nie moc nic sprawdzic.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Bez przesady - mam backup całego dysku prócz C gdyż jak pisałem nie wiedziałem, że LR tworzy sobie coś prócz wspomnianego cash - pośpiech oraz przyzwyczajenie do CR gdzie tworzone xmp wsio zawiera i nie musiałem o tym myśleć i tyle.
    Teraz będę bardziej świadomym użytkownikiem LR
    5D + L

Uprawnienia umieszczania postów