Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Lightroom a rawy po reinstalce systemu

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie Lightroom a rawy po reinstalce systemu

Witam serdecznie wszystkich.
    Może ktoś kto ma opanowanego LR będzie wstanie mi pomóc.
    Mianowicie chodzi o to, iż po reinstalce systemu LR nie pamięta wyedytowanych wcześniej RAWów - tzn naniesionych zmian.
    Folder Cache był i jest na innej partycji i jest zachowany ale mimo, że wskazałem go LR zmiany nie są pokazywane a jedynie surowe RAW'y.
    Czy powinienem coś wyeksportować przed formatem o czym nie wiedziałem?
    Wcześniej używałem CR i nie było kłopotu gdyż obok Raw tworzony plik xmp w który wsio się zawierało a tu nic nie ma.
    Dzięki z góry za ewentualne wskazówki.
    5D + L

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

A przeniosłeś katalog (w sensie biblioteki) Lightrooma?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    A przeniosłeś katalog (w sensie biblioteki) Lightrooma?
    Nic poza cach'em nie ruszałem - bo nie wiedziałem, że należy.
    Przyzwyczajenie z CR że tworzy się xmp i o niczym pamiętać nie muszę chyba mnie zgubiło
    5D + L

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

"Ups" przysłowiowe, bo w tym pliku, a właściwie bazie danych, są wszystkie informacje o obróbce zdjęć.

Lightroom tworzy pliki xmp na żądanie (można też bodajże zaznaczyć, żeby zawsze tworzył), zapisuje bezpośrednio jedynie w DNG. Domyślnie jednak wszystko jest przechowywane w pliku (plikach) katalogów.

Chyba, że pisząc "cache" masz na myśli ten plik ("coś tam".lrcat).
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Nic poza cach'em nie ruszałem - bo nie wiedziałem, że należy.
    Przyzwyczajenie z CR że tworzy się xmp i o niczym pamiętać nie muszę chyba mnie zgubiło
    LR przechowuje dane o obrabianych RAWach w swoim katalogu lub katalogach (domyślnie chyba w Documents and Settings\USER\Moje dokumenty\Moje obrazy\Adobe; warto przenieść gdzieś indziej, ale to już wiesz ). Żeby eksportował również do XMP, należy to zaznaczyć w opcjach katalogu (Edit/Catalog Settings/Metadata/Automaticly write changes into XMP). Nie zauważyłeś strzałeczek nad miniaturami edytowanych plików?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    "Ups" przysłowiowe, bo w tym pliku, a właściwie bazie danych, są wszystkie informacje o obróbce zdjęć.

Lightroom tworzy pliki xmp na żądanie (można też bodajże zaznaczyć, żeby zawsze tworzył), zapisuje bezpośrednio jedynie w DNG. Domyślnie jednak wszystko jest przechowywane w pliku (plikach) katalogów.

Chyba, że pisząc "cache" masz na myśli ten plik ("coś tam".lrcat).
    Mówisz pewnie o tym, który standardowo tworzony jest w C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\Moje obrazy\Lightroom

Po co więc jest cache - bez sensu.
    Można zrobić tak, że będzie tworzył xmp do każdej foty?
    Chyba wtedy jest jest bezstresowo.
    Może jednak ktoś coś wymyśli - tyle roboty w plecy
    5D + L

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Mówisz pewnie o tym, który standardowo tworzony jest w C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\Moje obrazy\Lightroom
    Tak, to jest katalog.

Po co więc jest cache - bez sensu.
    Jest używany doraźnie w czasie pracy programu do przechowywania danych podręcznych nie mieszczących się w pamięci (zapewne ).

Można zrobić tak, że będzie tworzył xmp do każdej foty?
    Tak, opisałem to wyżej.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    LR przechowuje dane o obrabianych RAWach w swoim katalogu lub katalogach (domyślnie chyba w Documents and Settings\USER\Moje dokumenty\Moje obrazy\Adobe; warto przenieść gdzieś indziej, ale to już wiesz ). Żeby eksportował również do XMP, należy to zaznaczyć w opcjach katalogu (Edit/Catalog Settings/Metadata/Automaticly write changes into XMP). Nie zauważyłeś strzałeczek nad miniaturami edytowanych plików?
    Dopiero poznaję LR no i najwyraźniej teraz jeszcze bardziej go poznam - już sam nie wiem kurde czy śmiać się z własnej głupoty, czy też płakać.Myślałem że cache jest właśnie po to by później bezproblemowo odtworzyć zmiany w Rawach ale widać myliłem się.
    5D + L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Po co więc jest cache - bez sensu.....:
    Cache to cache zawiera podglądówki obrazków ale nie "recepty" na ich wołanie.

EDIT: Ten plik w user->obrazy->lightroom z rozszerzeniem LRCAT trzeba było skopiować.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Jak już balulik powyżej napisał, tak chodzi o ten ("Administrator" opcjonalnie oczywiście).

Chociaż zapewne "po ptokach" (no chyba że nie robiłeś dokładnego formatu i masz możliwość przelecenia dysku czymś do odzyskiwania danych), że można ustawić przypomnienie o robieniu back-up'u katalogów (w opcjach katalogów, na zakładce General).
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów