Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Ile za zdjecia ????

Domyślnie Ile za zdjecia ????

Witam
    Mam takowe pytanie do osób które fotografują zawodowo lub nie zawodowo ale za kasę. Dostałem zlecenie od wykonawcy robót wykończeniowych mam do sfotografowania praktycznie cały dom świeżo wykończony zdjęcia mają być użyte na stronie internetowej firmy i być może w jakiejś prezentacji dla klientów.
    Pytanie ile można wziąść za takie zlecenie żeby gościa nie przestraszyć i z następnym zleceniem również zwrócił się do mnie. Nie jest to duże miasto, gość pierwszy raz zamawia w taki sposób zdjęcia, jeśli chodzi o ilość zdjęć to będzie to ok 10 pomieszczeń ze szczegółami więc myślę że docelowo może zostać ok 40-50 fotek. Cenę będzie chciał znać przed wykonaniem zdjęć. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły będę wdzięczny.

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Sam wziąłbym od 1000 do 2000.

Zakładając, że pracujesz na zastanym świetle konieczne może być HDR i ew. jakaś mała panorama (może nawet kilka). Generalnie 10-12 godzin z obróbką jak ma być naprawdę porządnie.

Oczywiście niskobudżetowo tez można (i wiele takich widzę na stronach www), ale zakładam, ze jak gość chce zamówić zdjęcia to oczekuje czegoś lepszego niż małpka z automatycznym błyskiem.

Widełki cenowe wynikają z tego, że "jakość" lokalu i jego "przygotowanie" nie są mi znane. Jak dojdzie konieczność targania dodatkowego oświetlenia (i oczywiście jego użycie) to zrobi się z tego kilka (może kilkanaście) godzin więcej. Przy optymistycznym wariancie zakładam 6-10 godzin na całość razem z obróbką. Przy ekstremalnych przypadkach 30 godzin może być mało.

Standardowe pokoje nie są problemem (mam za sobą trochę hotelowych zdjęć), ale łazienki (szczególnie małe) potrafią doprowadzić do szału.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Weź 300-500 zł za sesję + np. 25 zł za każde wybrane zdjęcie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Zablokowany

Domyślnie

HDR wnętrz? No cóż. Małe miasto - więc Bakulik ma rację. Nie za darmo, a nie drogo.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale następnym razem dobieraj lepiej podforum. Cenę zdjęcia uważasz za "Pozostały osprzęt dedykowany" ? .

Przeniosłem.

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Faust Zobacz posta
    ... myślę że docelowo może zostać ok 40-50 fotek...
    Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    ...Weź 300-500 zł za sesję + np. 25 zł za każde wybrane zdjęcie...
    Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    HDR wnętrz? No cóż. Małe miasto - więc Bakulik ma rację. Nie za darmo, a nie drogo.
    40 zdjęć x 25 zł za zdjęcie + 300 zł za sesję = 1300 zł
    Czyli w moim sugerowanym przedziale.

Himi: HDR przy zastanym w pomieszczeniach z oknami może skutecznie pomóc (o ile nie chcesz na fotkach wypalonych okien).
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

W sumie sam mam mętlik jeśli chodzi o nazewnictwo ale hdr a połączenie np dwóch ekspozycji w różnych partiach zdjęcia to nie do końca to samo

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rjan Zobacz posta
    40 zdjęć x 25 zł za zdjęcie + 300 zł za sesję = 1300 zł
    Czyli w moim sugerowanym przedziale.
    Kwotowo tak, ale "efekt psychologiczny" inny.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Dzieki panowie za odpowiedzi, mniej więcej wiem na czym stoje .

photographer888
    Guest

Domyślnie

Możesz również oprzeć się o cennik Zpaf, który znajdziesz na http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
    w zakładce inne stawki znajdziesz ceny za dzień zdjęciowy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów