Otóż natrafiłem w sieci zdjęcia pięknych polski ryb robione pod wodą. Czy ktoś wie jak ugryźć temat. Interesuje mnie technika i sposoby na takie fotografie.
więciej http://www.pzw-wlodawa.com/index.php?id=ryby_kraj
Otóż natrafiłem w sieci zdjęcia pięknych polski ryb robione pod wodą. Czy ktoś wie jak ugryźć temat. Interesuje mnie technika i sposoby na takie fotografie.
więciej http://www.pzw-wlodawa.com/index.php?id=ryby_kraj
Ja stawiam na to, że ryby były w akwariach![]()
Dość spore to akwarium musiało być...
Ja stawiam na płytką wodę, słoneczną pogodę i małpka + obudowa podwodna...
Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.
Temat rzeka (nie piszę morze, bo na fotkach ryby słodkowodne ;-)), co chesz wiedzieć dokładnie?
Ostatnio edytowane przez dazz ; 23-03-2009 o 14:05
Chce wiedzieć np. w co zapakować "piątke" i co zrobić lub nie zrobić aby ryba z natury płochliwa tak blisko podpłynęła.
Z początku myślałem że powyższe zdjęcia były robione na jakąś fotokomórkę lecz po chwili zastanowienia stwierdziłem że chyba mam zbyt dużą wyobraźnie
Co do podpłynięcia na bliską odległość do ryb to o ile spełnione są dwa warunki :
1. zachowujesz się pod wodą spokojnie
2. akwen w którym nurkujesz nie jest notorycznie nawiedzany przez "kuszołowów"
to bez większych problemów powinieneś się zbliżyc na bliską odległość do ryb. Pod wodą o ile spełnione są dwa pierwsze warunki nie jesteś traktowany jako intruz, a bardziej jako "dziwadło".
Powyższe stwierdzenie nie dotyczy nurkowania na głębokości kolan![]()
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
nie taka znowu płochliwa nieraz zdarzyło mi się stojąc w jeziorze, że okonie podpływają i same zaczepiają stukaniem w nogikilka razy też zdarzyło mi się nurkować w masce przy samych kąpieliskach i nieraz widziałem przepływające przed maską szczupaki i inne ryby, więc problem płochliwości można raczej wykluczyć, do tego pierwsza lepsza wodoszczelna małpka no i oczywiście słoneczna pogoda i recepta na podwodne zdjęcia gotowa