P13ka - nie ma sprawy. Możesz je udostępnić.
Co do 24-70L - przez pół roku przetestowalem 4 egzemplarze i dopiero z tego jestem zadowolony. To zdaje się potwierdzać pewne tezy postawione na tym forum:
- QC szwankuje u Canona
- SĄ ostre egzemplarze 24-70L (oczywiście jak na profesjonalne zoomy, nie ma sensu porównywać ich z 200 1.8L, 135L czy 85L. Zoom to zawsze kompromis ostrości i użyteczności)
- Mialem i sigme 24-70 DG Macro i Tamrona 28-75 Di. Porównywnując je z zoomem canona nie powinno się ograniczać do ostrości i kontrastu. Jest jeszcze kilka innych drobnych rzeczy o których w porównaniach tablic testowych często się zapomina:
- plastyczność zdjęcia i kolory - lepsze u Canona - choc to ostatnie można skorygować w postprocesingu.
- szybkość AF - bez komentarza
- uszczelnienie - jw.
- praca z lampą w trybie eTTLII - nie wiem czy jest to spowodowane tylko przekazywaniem odległości od obiektu ale moj 20D doswietla lepiej z tym zoomem niż z Sigmą czy Tamronem.
- Przy wysokich iso (800 i 1600) i malej ilości światla zastanego, przy doświetlaniu lampą rownież "cyfrowe ziarno" jest delikatniejsze przy zoomie Canona. Nie wiem czy zależy to od "ocieplania" ekspozycji przez optykę firm niezależnych ale przy Canonie wygląda to lepiej.
- budowa.
W/w cechy mogą mieć różne znaczenie dla poszczególnych userów. Dla tych którzy ich nie potrzebują, optymalnym wyborem zapewne będzie ZNACZNIE tańsze bardzo dobre optycznie produkty Tamrona czy niezłe Sigmy.
Kwestia potrzeb (lub chęci posiadania). Ot, tylko to.
PS. Ten egzemplarz moglem przetestować (i kupić) dzięki uprzejmości Tommiego![]()