Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: sigma 20 1,8 problem z AF

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

jutro wyyslam i sklep ma mi odeslac inny egzemplarz, juz sie modle zeby to znow sie nie powtorzylo...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...sklep ma mi odeslac inny egzemplarz...
    Zapisz numer...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

właśnie przymierzałem się do tego szkła, ale wasze (i nie tylko wasze) opinie skutecznie mnie od tego pomysłu odwiodły.
    Tym bardziej, że miałem przez tydzień inną sigme (50mm 1.4) i miała dokładnie taką samą przypadłość - z bliska super, nawet po ciemku, ale z dalszej odległości - jedynie ściany były ostre...w 95% przypadków.

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

to swiadczy tylko o tym ze w takim przypadku obiketyw powinniem isc do serwisu, bo widac zgodnosc z canonem jest ich najslabsza cecha

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    to swiadczy tylko o tym ze w takim przypadku obiketyw powinniem isc do serwisu, bo widac zgodnosc z canonem jest ich najslabsza cecha
    Mam 50/1.4 po kalibracji w serwisie Sigmy. Teoretycznie w "testach" w dobrym świetle FF/BF nie ma. Praktycznie w warunkach polowych jest loteria. No i to mnie zastanawia, jak to jest z tymi Sigmami że mimo tak dużej jasności (f/1.4) trafia tylko w dobrym oświetleniu? Korpus wyłącza podwójną precyzję czujnika jak wykryje Sigmę? :-)

Domyślnie

Używam tego szkła od września ub. roku (z 5D) - nigdy nie było żadnych problemów, jest ostro od f1,8, jakość znakomita.

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Używam tego szkła od września ub. roku (z 5D) - nigdy nie było żadnych problemów, jest ostro od f1,8, jakość znakomita.
    to jeszcze powiedz jak nabyles, bo u mnie jest tak ze od sklepu dzeli mnie 650 km
    i moge jedynie tylko liczyc na to ze sprzedawca zetelnie podejdzie do tematu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Mam 50/1.4 po kalibracji w serwisie Sigmy. Teoretycznie w "testach" w dobrym świetle FF/BF nie ma. Praktycznie w warunkach polowych jest loteria. No i to mnie zastanawia, jak to jest z tymi Sigmami że mimo tak dużej jasności (f/1.4) trafia tylko w dobrym oświetleniu? Korpus wyłącza podwójną precyzję czujnika jak wykryje Sigmę? :-)
    To czy występuje FF/BF zależy od rodzaju światła - nie jasności, ale barwy. Mam obiektyw, który miał FF - po kalibracji na Żytniej nawet mnie uprzedzili, że kalibracja jest na konkretną barwę światłą i tak rzeczywiście jest w praktyce. W świetle, którego widmo jest zbliżone do dziennego wszystko OK nawet jeđli jest dođ ciemno, jak jest nawet jaśniej, ale inna temperatura - np. bardzo silne oświetlenie, albo cień w słoneczny dzień to objawia się FF. To samo miałem w przypadku dwóch obiektywów.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów