jutro wyyslam i sklep ma mi odeslac inny egzemplarz, juz sie modle zeby to znow sie nie powtorzylo...
jutro wyyslam i sklep ma mi odeslac inny egzemplarz, juz sie modle zeby to znow sie nie powtorzylo...
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Zapisz numer......sklep ma mi odeslac inny egzemplarz...![]()
Zwolennik ekumenizmu sprzętowego
właśnie przymierzałem się do tego szkła, ale wasze (i nie tylko wasze) opinie skutecznie mnie od tego pomysłu odwiodły.
Tym bardziej, że miałem przez tydzień inną sigme (50mm 1.4) i miała dokładnie taką samą przypadłość - z bliska super, nawet po ciemku, ale z dalszej odległości - jedynie ściany były ostre...w 95% przypadków.
to swiadczy tylko o tym ze w takim przypadku obiketyw powinniem isc do serwisu, bo widac zgodnosc z canonem jest ich najslabsza cecha
Mam 50/1.4 po kalibracji w serwisie Sigmy. Teoretycznie w "testach" w dobrym świetle FF/BF nie ma. Praktycznie w warunkach polowych jest loteria. No i to mnie zastanawia, jak to jest z tymi Sigmami że mimo tak dużej jasności (f/1.4) trafia tylko w dobrym oświetleniu? Korpus wyłącza podwójną precyzję czujnika jak wykryje Sigmę? :-)
Używam tego szkła od września ub. roku (z 5D) - nigdy nie było żadnych problemów, jest ostro od f1,8, jakość znakomita.
Moje fotografie - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Blog z głupotami - http://photohibition.blogspot.com/
To czy występuje FF/BF zależy od rodzaju światła - nie jasności, ale barwy. Mam obiektyw, który miał FF - po kalibracji na Żytniej nawet mnie uprzedzili, że kalibracja jest na konkretną barwę światłą i tak rzeczywiście jest w praktyce. W świetle, którego widmo jest zbliżone do dziennego wszystko OK nawet jeđli jest dođ ciemno, jak jest nawet jaśniej, ale inna temperatura - np. bardzo silne oświetlenie, albo cień w słoneczny dzień to objawia się FF. To samo miałem w przypadku dwóch obiektywów.