Ostatnio edytowane przez cobalt ; 13-02-2016 o 22:43
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
nic tylko pogratulować,
szacun, daj linka do jakiś swoich zdjęć z siatki, chętnie obejrzę, bo musisz mieć świetne oko, jak atak zawodnika trwa może 1/10s,
powinieneś spróbować fotografować baseball, wyobraź sobie, że idioci łączą 3x 1Dx aby mieć 30fps żeby łapać piłkę na kiju, a mogli by wynając Ciebie ;-)
Cuprum Lubin - MKS Będzin 3:2
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
złośliwie trochę napisałem, ale przyznacie chyba, że bez jakiś negatywnych emocji,
a gratulacje to na serio, jeśli to co kolega piszę to prawda,
mimo wszystko ciężko rozmawiać z kimś kto neguje Twoje zdanie, opinie, doświadczenie, nie prezentując serii zdjęć z jakiegoś meczu, w tym wypadku z EXIFem koniecznie, robione na one shot,
Zrobiłem błąd na początku wymiany poglądów na temat serii, a Ty chyba tez idziesz w złym kierunkuKonkretnie pisałem o serii, a wstawiłem Al Servo. tylko co ma piernik do wiatraka.
Seria, wolna seria, wyzwalacz czasowy, pojedyncze wyzwolenie migawki to jedno. I o to chyba w tej polemice tu chodzi.
Co innego to tryb pracy AF - Manual, Al Servo, Al focus i One Shot.
Jedno drugiego nie wyklucza. Koledze chyba chodziło o Al Servo i pojedyncze zdjęcie. Nie będę tłumaczył, bo to oczywista oczywistość. Jedno zdjęcie (zamiast serii) i ciągłe śledzenie celu.
Niestety (albo stety), przeważnie ustawiamy na puszce serię i Al Servo.
Kozaka z One Shot i pojedyncze wyzwolenie migawki chyba w sporcie dynamicznym już nie spotkamy. Chyba, że w konkretnych wąskich zastosowaniach. Np czas 1/125s, f/5,6 biegnący peleton zawodników. Ustawiam sobie AF na konkretny punkt i wszystko co jest w jego pobliżu mamy prawie ostre, a resztę elegancko rozmazane
www.cobalt.fr.pl
tu chodzi o coś innego,
ja już nie raz słyszałem od wielu znawców i "artystów", że fotografia sportowa to łatwizna, że robienie bez sensu serią to zabijanie fotografii, itp itd
jednego kolegę kiedyś zabrałem na mecz kosza bo kozaczył, sprzęt na owe czasy miał lepszy ode mnie 20D + Canon 70-200 2.8, ja miałem 350D i Sigmę 70-200 2.8), nie miał z meczu ani jednego trafionego, ostrego zdjęcia z akcji,
to jak używany serii, czy to jest 4,5fps czy 6fps czy 14fps zależy od wizji fotografującego, nie ma w tym nic złego, jeśli zamierzamy do konkretnego efektu, a szybkość nam w tym pomaga to jeszcze lepiej,
siatkówka wbrew pozorom jest trudna do ogarnięcia i trudno zrobić na niej sporo zadowalających, trafionych kadrów nad siatką, wczoraj miałem ogromne problemy z łapaniem ostrości na zawodnika atakującego,
i pomijam tu już kwestię typowego fotoreportera, który po prostu musi zrobić materiał i już, i dla niego każdy fps jest na wagę złota, bo musi oddać materiał już po kilku minutach meczu,
www.cobalt.fr.pl
Sebcio, ja nie neguje lecz mówię z doświadczenia co można zrobić. Nie jestem z tych którzy hejtuja i neguja wszystko jak leci, wyroslem z tego dawno. Bardzo chętnie dam linka do moich zdjęć tutaj jeśli można, jak nie udostępnię Wam na priv. Nie mam niczego do ukrycia a każda wymiana zdań uczy więcej niż wszystkim się wydaje :-)
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.