Powiem tak, jak ja kupowałem to serce mi mówiło kup korpus i 10-22 i nic więcej, ale rozum mi podpowiedział kup coś normalnego to przynajmniej normalne zdjęcia zrobisz tak zrobiłem i to był błąd, aktualnie 80-90 % zdjęć robię na ogniskowej 10-12mm, a jak policzyć tylko te co pokazuję to 100%, więc moje rady co do zooma o takim zakresie są conajmniej "takie sobie", podobnie jak kit czy 17-85 szkło do wszystkiego czyli do niczegoale do krajobrazu się pewnie nada, nie lubię obiektywów niesystemowych kiedyś dawno temu miałem sigmę 24-70 z minoltą i jakoś nie lubiłem tej sigmy, ostanio miałem tamrona 11-18 i nawet go lubiłem, ale jakoś wolę obiektywy canona. a czemu chcesz za przeproszeniem od "d... strony" kupować? albo o czymś nie wiem - masz jakiś korpus do tej sigmy? kup 400D z kitem za 100-150zł a potem obiektyw przez półtorej miesiąca będziesz robił zdjęcia (wiosna idzie) i stwierdzisz co potrzebujesz, może będziesz miał szczęście i ceny spadną, ale kto to może wiedzieć. Niestety "realna ekonomia" jest taka że jak masz ograniczone fundusze to zawsze zapłacisz więcej (bo zmienisz kilka razy zanim kupisz co potrzebujesz).
Obiektywy o takim zakresie najczęściej kupują osoby które z różnych względów chcą mieć tylko jeden obiektyw np. chodzą intensywnie po górach i nie chcą dźwigać kupy sprzętu lub z innych sobie znanych powodów, zawsze słyszałem twierdzenia że zoom o krotności powyżej 3x nie może być dobry z definicji, oczywiście nie demonizuję sprzętu, zdjęcia a fotografie to już na pewno robi człowiek a nie sprzęt, ale zawsze każdy z nas o ile nie posiada topowego sprzętu zadaje sobie pytanie - czy moje zdjęcia byłyby lepsze gdybym miał 5D 1D (tu wpisać co komu pasuje) z 16-35L (tu też wpisać co komu pasuje) - okrutna odpowiedź brzmi nie, mniej okrutna może trochę.
Żeby polecić taki obiektyw musiałbym go poużywać, może ktoś na forum ma i używa? jak ktoś mi mówi że to co widzę to dobra fotografia to zawsze pytam czy powiesiłby ją na ścianie swojego pokoju lub gabinetu, jeśli chcesz kupić taki obiektyw to zastanów się czy będzie to twój jedyny obiektyw? bo chyba takie jest jego przeznaczenie.